Sari direct la conținut

Disputa pe marginea infiintarii unei linii de predare in limba maghiara la UMF Targu Mures. UDMR ameninta cu iesirea de la Guvernare

HotNews.ro
Protest la UMF Mures, Foto: CityNews.ro
Protest la UMF Mures, Foto: CityNews.ro

Liderii UDMR Kelemen Hunor, Laszlo Borbely si Marko Bela ameninta cu iesirea de la Guvernare daca la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures nu va fi creata, prin Hotarare de Guvern, o linie de predare in limba maghiara. Ministrul Educatiei, Catalin Baba, s-a deplasat la Targu Mures pentru a discuta cu conducerea UMF pe marginea liniei de studiu in limba maghiara. In schimb, conducerea UMF sustine ca a respectat legea Educatiei in privinta invatamantului pentru minoritati. La Targu Mures, marti 28 februarie, un grup de 200 de studenti au organizat un protest impotriva infiintarii liniei de studiu in limba maghiara.

Prezent la emisiunea “Foc incrucisat” de la TVR Info, vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, marti seara, ca UDMR ar putea pune problema iesirii de la Guvernare in cazul in care la UMF Targu Mures nu se va infiinta, prin Hotarare de Guvern, o linie de invatare in limba maghiara.

“Legea prevede intr-un articol ca se pot infiinta aceste linii de predare prin Hotarare de Guvern. S-ar putea ca UDMR sa plece de la Guvernare daca acesta Hotarare de Guvern nu va fi emisa”, a declarat Laszlo Borbely.

Ministrul Educatiei, Catalin Baba, s-a deplasat marti seara la Targu Mures, la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, unde a purtat discuţii cu reprezentanţii instituţiei pe marginea infiinţarii liniei maghiare. Ministrul nu a facut declaratii dupa incheierea discutiilor.

  • UPDATE Rectorul UMF Târgu Mureș, Constantin Copotiu a declarat ca ministrul Educatiei Catalin Baba ar fi spus dupa intalnirea de marti seara ca va propune in Guvern infiintarea unei facultati in limba maghiara. Ministrul Catalin Baba a spus că va cere Guvernului înființarea unei facultăți in limba maghiara pentru că ei nu pot sa fiinteze la parametri actual” a declarat pentru citynews.ro Constantin Copotiu

Citynews.ro transmite ca,la Targu Mures, aproximativ 200 de studenti ai UMF au protestat marti impotriva infiintarii liniei de predare in limba maghiara. Protestul a fost organizat de Liga Studentilor Targu Mures, care a initiat si o campanie de stragere de semnaturi pentru o petitie pe care urmeaza sa o inainteze Administratiei Prezidentiale. Unul din punctele petitiei este “nesepararea invatamantului pe criterii etnice”. Studentii au afisat si pancarte pe care au scris “Vrem sa facem medicina/UDMR ne dezbina”.

Un avertisment ferm a fost transmis si de vicepremierul Marko Bela care a declarat, la finalul saptamanii trecute, ca UDMR ar trebui sa iasa de la Guvernare daca Legea Educatiei nu este aplicata la Targu Mures si daca nu se infiinteaza linia de predare in limba maghiara. “Cum s-a facut la Universitatea Babes-Bolyai, cum s-a facut la Universitatea de Arte din Targu Mures, asa se va face si la UMF, unde profesorii maghiari trebuie sa decida asupra problemelor educatiei maghiare. In urmatoarele saptamani, ori rezolvam aceasta problema, ori sa vedem daca continuam cu acest Guvern. Eu consider ca nu. Dar asta este parerea mea”, a afirmat Marko Bela.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sambata 25 februarie, la Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) de la Targu Mures, ca infiintarea liniei de predare in limba maghiara a fost una din conditiile pentru care partidul a ramas in coalitie. „Maghiarii din Transilvania, noi nu asteptam de la Rectoratul sau Senatul Universitaţii sa asigure invaţamantul in limba maghiara, ci de la Parlament si Senatul Romaniei. Iar la UMF Targu Mures, conform legii, trebuie sa facem loc si invaţamantului in limba maghiara. Aceasta a fost una din condiţiile ramanerii noastre in coaliţia guvernamentala”, a declarat Kelemen Hunor.

Pe de alta parte, conducerea UMF sustine ca respecta Legea Educatiei si ca, in realitate, UDMR a utilizat proiectul realizarii unei linii de predare in limba maghiara drept moneda de schimb pentru a sustine cabinetul Ungureanu.

  • “In prezent, consideram ca toate prevederile Legii educatiei nationale, inclusiv cele legate de invatamantul pentru minoritati, sunt respectate. In toate documentele si regulamentele elaborate si aprobate conform procedurilor academice, specificul invatamantului in limba maghiara este pastrat si garantat. In asemenea conditii, respingem cu hotarare orice implicare a politicului in problemele interne ale universitatii si nu suntem de acord cu transformarea acestei universitati intr-un instrument de santaj politic”, a declarat rectorul UMF, Constantin Copotoiu.

La UMF au fost organizate alegeri in urma cu doua sapatamani, iar rector a fost ales profesorul universitar doctor Leonard Azamfirei, care a deţinut funcţia de decan la Facultatea de Medicina. Potrivit Mediafax, alegerea noului rector trebuie validata de Ministerul Educaţiei, care a transmis, cu o zi inainte de primul tur, o solicitare verbala si apoi una prin fax de a se amana alegerile, respinsa insa de Senatul Universitaţii.

Vicepremierul Marko Bela a declarat ca alegerile de la UMF nu au fost recunoscute de minister pentru ca Universitatea nu are o Carta recunoscuta de minister. De cealalta parte, conducerea Universitaţii de Medicina si Farmacie din Targu Mures a cerut in instanţa recunoasterea Cartei, asa cum a fost adoptata de Senatul UMF, considerand ca aceasta a fost adoptata tacit, dupa trecerea termenului de 30 de zile in care Ministerul Educaţiei putea transmite observaţii, transmite Mediafax.

In discutia legata de UMF a intrat si Crin Antonescu care a declarat ca sustine punctul de vedere al conducerii universitatii.

  • “Noi sustinem integral pozitia conducerii Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, a rectorului, si consideram ca este absolut normal in acest caz si in orice alt caz ca oamenii care, pe banii statului roman, pe banii contribuabililor romani, studiaza pentru a practica o profesie, in speţa medicina, in ţara asta sa cunoasca limba romana. Sa poata vorbi cu orice pacient in limba oficiala a statului roman. Restul sunt discuţii care se pot duce in context politic, in context filosofic, cultural, de alta natura”, a declarat Crin Antonescu intr-o conferinta de presa, luni seara.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro