Sari direct la conținut

Divizarea Electrocentrale Bucuresti a fost finalizata, fiind create noi societati

HotNews.ro

Procesul de divizare a Electrocentrale Bucuresti ELCEN, cel mai mare producator de energie termica din Romania cu o cota de piata de 40%, s-a incheiat, informeaza compania. In urma divizarii ELCEN, au rezultat trei societati: Electrocentrale Bucuresti, Electrocentrale Constanta si Electrocentrale Titan. Procesul de divizare a fost finalizat marti, 30 septembrie, cand s-au inregistrat la Oficiul National al Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti noile companii desprinse din ELCEN, precum si Actul Constitutiv modificat al Electrocentrale Bucuresti.

Divizarea ELCEN a avut loc ca urmare a Memorandumului „Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termica prin sistem de alimentare centralizata cu energie termica integrat (SACET) in Municipiul Bucuresti si Municipiul Constanta”, adoptat de Guvernul Romaniei in data de 21 martie 2013 si aprobat cu scopul dezvoltarii unui serviciu public energetic performant si eficient pentru locuitorii din Bucuresti si Constanta.

Astfel, statul roman ramane actionar majoritar al Electrocentrale Bucuresti S.A. (97,51%) prin intermediul Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, in timp ce Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz S.A., cu sediul in Medias, va detine 2,49% din actiuni.

In ceea ce priveste cele doua societati nou formate, statul roman este unic actionar al Electrocentrale Constanta (100%) si detine 28,80% din titluri in cadrul Electrocentrale Titan, unde restul actionarilor sunt Electrocentrale Grup (70,47%), respectiv Romgaz (0,73%).

Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) ramane cu cele 4 CTE-uri care deservesc Bucurestiul: Centrala Termoelectrica Vest, Centrala Termoelectrica Sud, Centrala Termoelectrica Grozavesti, Centrala Termoelectrica Progresu, precum si cu Uzina de Reparatii.

Electrocentrale Constanta S.A. detine Centrala Termoelectrica Palas si retelele de transport al energiei termice ce deservesc orasul Constanta, precum si alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN, in timp ce Electrocentrale Titan S.A. detine Centrala Termoelectrica Titan si Centrala Termoelectrica Fantanele, precum si alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.

Potrivit aceluiasi Memorandum, urmatorii pasi constau in: transformarea celor doua regii – RADET Bucuresti si RADET Constanta – in societati comerciale, transferul actiunilor Electrocentrale Bucuresti si Electrocentrale Constanta din proprietatea privata a statului roman catre Primaria Municipiului Bucuresti, respectiv Primaria Municipiului Constanta, si fuziunea dintre cele doua societati si societatile rezultate din reorganizarea celor doua regii, in scopul cresterii calitatii serviciului public la un tarif suportabil pentru populatie.

ELCEN a fost infiintata pe 18 decembrie 2002, ca filiala a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societati comerciale. In prezent, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, este actionarul majoritar al ELCEN, detinand 97,51% din titlurile companiei.

ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Capitala (90%) si din tara (40%). Societatea asigura si 4,8% din energia electrica produsa la nivel national. In primele opt luni ale acestui an, ELCEN a inregistrat o productie de energie termica de 2,8 milioane Gcal, respectiv 1,67 milioane MW/h de energie electrica.

In primul semestru din 2014, ELCEN a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ un miliard de lei (circa 227 milioane de euro).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro