Dmitro Kuleba: Transnistria ne obligă să menţinem trupe la graniţa cu Republica Moldova
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul autorităţilor de la Chişinău şi pe teritoriul căreia este prezentă armata rusă, obligă Ucraina să menţină trupe la graniţa cu Republica Moldova, potrivit News.ro.
Oficialul a dat însă asigurări că Ucraina nu va întreprinde nicio acţiune în Transnistria, pentru că este un teritoriu ce ţine de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, pe care Kievul o respectă.
„Sigur că prezenţa Transnistriei pe flancul sud-vestic este un pericol ce ne impune să trimitem forţe în această porţiune a hotarului pentru un potenţial control şi menţinere a situaţiei. Dar vreau să subliniez că Transnistria este o chestiune ce ţine de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Noi vom respecta calea aleasă de Guvernul Republicii Moldova în ceea ce priveşte relaţia cu Transnistria şi reintegrarea acestei regiuni.
Ne respectăm vecinii, respectăm Republica Moldova şi alegerea poporului ei. Aveţi dreptul să decideţi cum să vă dezvoltaţi ţara şi cum să rezolvaţi problema cu Transnistria. Noi ne confruntăm cu aceeaşi problemă. Constat că pe plan militar această problemă persistă”, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene la o emisiunea a postului TV8 din Moldova, relatează NewsMaker.
Întrebat dacă depozitul de arme de la Cobasna reprezintă în continuare o ameninţare pentru securitatea Ucrainei, Dmitro Kuleba a răspuns: „Pot să spun că rămăşiţele trecutului sovietic, sub forma obuzelor de artilerie, sunt foarte necesare. Rusia a recurs la rarităţi sovietice, tancuri produse în anii 50-60 şi le trimit pe front. Nu am o viziune clară a ceea ce e în Cobasna, cantitatea şi starea acestora. Vă spun sincer”, a subliniat şeful diplomaţiei ucrainene.
În luna februarie, autorităţile ruse şi cele din Transnistria au acuzat serviciile secrete ucrainene că ar fi pus la cale atacuri teroriste în Transnistria şi că s-ar pregăti să invadeze regiunea separatistă pentru a pune mâna pe armamentul din depozitul de la Cobasna şi pentru a-i lua prizonieri pe soldaţii ruşi, pentru ca apoi să-i dea în schimbul prizonierilor ucraineni luaţi de ruşi.
Acuzaţiile au fost respinse de Kiev, care au avertizat, la rândul lor, în legătură cu posibile acţiuni sub steag fals puse la cale de Moscova pentru a destabiliza şi provoca, potrivit News.ro.
Un fost spion rus în Occident cere o decizie în privința Transnistriei: „Trebuie să știe dacă să ne aștepte”
Andrei Bezrukov, un fost spion rus care a operat timp de peste două decenii în Occident, a făcut apel ca Moscova să ia o decizie hotărâtă privind Transnistria, pentru ca locuitorii din regiune să știe dacă să aștepte trupele ruse.
Invitat în platoul emisiunii propagandistului Vladimir Soloviov, Bezrukov a ținut un lung monolog în care a vorbit despre ceea ce el a descris ca fiind lipsa de hotărâre și direcție clară privind obiectivele „operațiunii militare speciale” pe care Vladimir Putin a declanșat-o în data de 24 februarie a anului trecut.
Urmărește ultimele evoluții din a 435-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.