Sari direct la conținut

Document trimis de Romania la ONU: Sectorul energetic, gestionarea deseurilor – prioritati

HotNews.ro, EurActiv.ro

Documentul transmis de Romania la ONU drept contributie pentru agenda globala de dezvoltare pana in 2030 evidentiaza domeniile prioritare pentru tara noastra. La intocmirea listei au participat doar ministere, nicio organizatie din societatea civila.

Sorin Tanasescu, ministru plenipotentiar, Directia ONU din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a declarat joi, 3 septembrie ca documentul transmis de Romania, in pregatirea agendei ONU pentru dezvoltare 2030 a fost realizat de un grup interministerial.

Cei implicati au formulat propuneri respectand principiul echilibrului intre cei 3 piloni ai dezvoltarii: mediu, economie si social. Procedural, am produs un raport care fost la transmis la New York.” – a spus Sorin Tanasescu.

Cateva domenii de interes:

  • dezvoltarea sectorului energetic si energii compatibile cu mediul 
  • aspecte legate de rolul IMM-urilor si cresterea ponderii acestora in procesul de dezvoltare durabila. Trebuie tinut cont de faptul ca IMM-urile din tara noastra sunt actori foarte tineri si cu experienta mai putin vasta in domeniul mediului; 
  • problematica padurilor
  • gestionarea deseurilor
  • gestionarea apelor reziduale 
  • obiective pentru domeniul social, inclusiv atentie pentru tineri, fiindca ei trebuie implicati in procesul de dezvoltare dar si atentie pentru varsta a treia. 

Obiectivele de Dezvoltare Durabila stabilite de ONU pentru urmatorii 15 ani ar urma sa fie definitivate in cadrul Summitului global al ONU care va avea loc la finalul lunii septembrie.

In principiu, sunt 17 Obiective care sunt detaliate la nivelul a peste 100 de tinte specifice.

Potrivit explicatiilor oficiale, principala noutate, in termeni de atingere a tintelor, va fi stabilirea unui cadru institutional pentru urmarirea obiectivelor. ¬Mai exact, statele membre vor trebui sa raporteze ce masuri au luat in aplicarea acestei agende¬, a explicat Tanasescu.

In opinia sa, in mod specific pe Romania, ar trebui stabilit un departament care sa coordoneze activitatea ministerelor pe directiile propuse.

Borbala Koo, de la Societatea de educatie sexuala si contraceptiva a declarat ca societatea civila a ¬ratat participarea la acest proces¬, cel de elaborare a documentului Romaniei, insa va trebui sa participe la partea de implementare.

Spre exemplu, trebuie abordate niste probleme stringente la nivel social. Romania este printre primele tari la nivelul UE din punct de vedere al mortalitatii materne, iar 10% din nasteri sunt la fete mai tinere de 19 ani. Astfel, din punctul sau de vedere, pentru Romania este deosebit de relevant obiectivul destinat ¬educatiei sexuale comprehensive¬. Un alt exemplu, in cadrul sub-obiectivului ¬egalitatea de gen¬, aflat si el pe agenda in forma de proiect a ONU, organizatia propune includerea in text si a unor referiri la accesul la avort, identitatea sexuala si identitatea de gen.

Lista Obiectivelor de Dezvoltare Durabila, cu tinte specifice, pregatita pentru a fi discutata cu tarile membre ONU la summitul din 25-27 septembriese gaseste aici.

Declaratiile au fost facute la sesiunea de informare in marginea Summitului ONU, organizata joi, 3 septembrie de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Reprezentanta Comisiei Europene, RoAid, Ministerul Afacerilor Externe si UNDP.

Acest proiect face parte din planul national de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) si este finantat de Comisia Europeana si de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizatia EurActiv România este singura responsabila de continutul acestui material si în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a pozitiei Uniunii Europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro