Doi furnizori de carbune vor sa traga teapa Primariei Iasi
Firmele „Constant Oil” si „Petlon Enterprises”, cistigatoarele contractului de furnizare a huilei energetice pentru CET Iasi, nu mai vor sa respecte prevederile contractuale.
Desi, dupa indelungi negocieri, s-au angajat sa livreze huila de cea mai buna calitate la pretul de 79,5$/tona, cele doua societati au instiinat Primaria ca nu mai pot livra decit combustibil energetic de o calitate mai proasta.
„Cele doua firme au refuzat sa semneze contractul cu CET, motivind ca nu pot aduce carbune cu proprietatile stipulate in caietul de sarcini.
Acestia ne-au cerut sa ne diminuam pretentiile in ceea ce priveste calitatea combustibilului”, a declarat ieri primarul Gheorghe Nichita.
Practic, furnizorii vor sa forteze mina Primariei, profitind de timpul scurt pe care administratia il are la dispozitie pentru a se pregati de iarna.
Concret, ar fi destul de greu ca Primaria sa organizeze o noua licitatie.
Contactati telefonic, reprezentantii „Petlon” au refuzat sa-si motiveze pretentiile.
„Contractul nostru cu CET are o clauza de confidentialitate si nu pot da detalii.
Daca nu inchideti dumneavostra, inchid eu telefonul”, a declarat sec Doru Tirpea, director la „Petlon”, firma care reprezinta in Romania „Petlon Enterprises”.
„Este o sicana din partea lor”
Controversata achizitie de carbune, 150.000 tone de huila energetica, care ii va costa pe ieseni 12 milioane de dolari, ia o noua turnura periculoasa.
„Firmele sustin acum ca nu pot aduce carbune cu proprietatile stipulate in caietul de sarcini.
Mai intii au venit cu aceasta idee cei de la «Constant Oil», apoi s-au molipsit si cei de la «Petlon Enterprises»”, a declarat ieri primarul Gheorghe Nichita.
Practic, furnizorii se „ofera” acum sa aduca un carbune mai prost, la acelasi pret.
Primarul Nichita s-a declarat hotarit sa joace tare si sa nu se lase „incalecat” de cele doua firme.
Astfel, daca furnizorii nu vor semna contractul in termen de 90 de zile de la licitatie, acesta va executa garantiile de 100.000 de dolari depuse de fiecare firma si va relua licitatia.
„Este o sicana din partea lor, pentru ca stiu ca noi avem nevoie de acest carbune.
Daca le-am accepta cererile, ar insemna sa-i favorizam. Prevederile din caietul de sarcini trebuie sa se regaseasca in contract”, a adaugat Nichita.
„Incearca sa ne vinda un carbune mai prost, dar nu vom accepta”
Directorul CET, Dorin Ivana, si-a programat vineri o intilnire cu reprezentantii furnizorilor, pentru a clarifica situatia.
„Ei vor mai multe, dar eu nu pot sa incalc prevederile caietului de sarcini. Acestea sint foarte clare si trebuie respectate.
Ei incearca sa ne vinda un carbune mai prost, dar noi nu putem si nu vom accepta asa ceva”, a aratat Ivana.
Potrivit acestuia, firmele se leaga de tot felul de prevederi ale contractului pentru a amina semnarea actelor, dar ca nu au nici o sansa in a obtine ceea ce doresc.
„Cred ca pina la urma contractele vor fi semnate. Nu cred ca firmele isi permit sa arunce pur si simplu cite 100.000 de dolari, garantia oferita in momentul in care s-au inscris la licitatie”, a explicat Ivana.
Contactat telefonic, reprezentantul firmei „Petlon Enterprises” nu a negat existenta unor probleme, dar nu a dorit sa precizeze care ar fi acestea.
„Orice contract este o conventie intre doua parti, a venit rindul celorlalti (CET – n.r.) sa justifice conditiile.
Nu pot sa va spun mai multe pentru ca exista o clauza de confidentialitate”, a spus Doru Tirpea, directorul „Petlon” Bucuresti.
Cele doua firme incearca acum sa negocieze alte conditii decit cele prinse in caietul de sarcini pe care, din moment ce au participat la licitatie, se presupune ca si le-au insusit.
De ce joaca tare cele doua firme
Jocul pe care cele doua firme il fac acum ar putea fi interpretat si ca un raspuns la actiunile primarului Nichita de acum citeva saptamini.
Astfel, dupa licitatia organizata la Bucuresti, cele doua firme urmau sa aduca la Iasi 150.000 tone de huila la un tarif de 80,5 dolari/tona.
Reporterii „Ziarului de Iasi” au consultat mai multi specialisti, dar au intrat si pe piata mondiala de carbune si au gasit preturi mult mai mici decit cele la care urma sa se aduca carbune la Iasi.
Si primarul Nichita a avut aceeasi parere si a invitat cele doua firme la discutii.
Dupa doua runde de negocieri, cele doua parti au convenit ca pretul final al unei tone de carbune sa fie de 79,5 dolari.
Chiar si asa, primarul a afirmat, la final, ca pretul e cam mare.
Miza din aceasta afacere e colosala: 12 milioane de dolari, adica 408 miliarde lei.
Daca firmele nu vor sa semneze contractul, termenul la care va fi anulata licitatia este la mijlocul lui septembrie.
Daca s-ar ajunge aici, Primaria va fi fortata sa organizeze o noua licitatie pentru carbunele de la iarna. Insa legea impune termene precise pentru o astfel de licitatie.
Astfel, in acest scenariu, cistigatorii celei de-a doua licitatii ar urma sa fie cunoscuti cel mai devreme in noiembrie, cind iesenii ar trebui sa aiba caloriferele incalzite.
In plus, specialistii sustin ca, cu cit se apropie sezonul rece, cu atit preturile la huila energetica cresc, din cauza cererii ridicate. Acesta ar fi cel mai sumbru scenariu.