Dosarele ”Rompetrol” si „Loteria”, retrimise procurorilor
Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis luni restituirea dosarului „Rompetrol” la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului pentru refacerea urmarii penale.
Avocatii au cerut acest lucru in urma cu o saptamana, afirmand ca din dosar lipsesc acte, iar cei doi procurori care se ocupa de caz sunt ofiteri acoperiti. Procurorii au inaintat recurs, care va fi solutionat de Curtea de Apel din Bucuresti.
Gheorghita Mateut, unul dintre avocatii lui Dinu Patriciu, a declarat pentru NewsIn ca rechizitoiul DIICOT trebuia verificat de procurorul sef de serviciu, care trebuia sa sesizeze instanta. In cazul Rompetrol, sustine avocatul, sesizarea a fost facuta de adjunctul prim procurorului de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ceea ce duce la nulitatea rechizitoriului.
Gheorghita Mateut a criticat faptul ca nu exista act de sesizare pentru niciuna din faptele prezentate in rechizitoriu si nu exista o descriere a faptelor pentru care s-a facut urmarirea penala.
„Solutia instantei a confirmat ca am fost pus sub urmarire abuziv si trimis in judecata fara temei”, a afirmat luni Dinu Patriciu, conform site-ului Mediafax. “Nu pot decat sa astept scuzele procurorilor pentru abuzurile savarsite impotriva mea si a colegilor mei in ultimii ani, asa cum ar fi onorabil si moral sa o faca”, a precizat omul de afaceri.
Procurorii DIICOT au finalizat urmarirea penala in dosarul Rompetrol in septembrie 2006 si l-au trimis in judecata pe omul de afaceri Dinu Patriciu, pentru sapte capete de acuzare.
Rechzitoriul il acuza pe Patriciu de initiere a unui grup de crima organizata, spalare de bani in forma agravanta, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, inselaciune, delapidare, divulgare de informatii cu caracter secret.
Procurorii au mai trimis in judecata in aceeasi cauza alte 11 persoane, printre care presedintele Comisiei Natioanle a Valorilor Mobiliare, Gabriela Anghelache, vicepresedintele CNVM, Paul Miclaus, fostul ministru al comunicatiilor, Sorin Pantis.
Tot astazi, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au hotarat restituirea dosarului „Loteria”, in care este acuzat fostul vicepremier George Copos, la Parchetul de pe langa ICCJ, pentru refacerea urmaririi penale. Magistratii au admis exceptia nulitatii urmaririi penale ridicata de avocatii lui Copos in urma cu doua saptamani.
Decizia poate fi atacata cu recurs la Completul de noua judecatori al ICCJ.
Procurorii anticoruptie au dispus, in iunie 2006, trimiterea in judecata in stare de libertate a lui George Copos, acuzat de savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, prin care a prejudiciat bugetul de stat cu peste un milion de euro. Rechizitoriul afirma ca prejudiciul s-ar fi produs in urma unor tranzactii realizate cu Compania Nationala Loteria Romana.
Avocatii fostului vicepremier au cerut, in urma cu doua saptamani, restituirea dosarului ”Loteria” pentru refacere, considerand ca DNA nu ar fi fost competenta pentru efectuarea urmaririi penale, deoarece prejudiciul este sub un milion de euro, intrand in competenta investigatorilor DIICOT.
Avocatii lui George Copos afirma ca procurorii DNA au stabilit artificial un prejudiciu de 39 miliarde de lei, echivalentul unui milion de euro, printr-o expertiza a Garzii Financiare.