Sari direct la conținut

Dosarul Macovei- Freedom House este la Parchet

HotNews.ro

Dosarul Monicai Macovei este in faza cercetarilor premergatoare si a fost facut ca urmare a unei plingeri penale a lui Tudor Chiuariu, a declarat Laura Codruta Kovesi. El acuza Freedom House si pe Macovei ca au trucat licitatia care a stat la baza unui audit din 2005. Chiuariu si-a bazat actiunea pe o greseala de tipar din raportul ONG-ului.

Procurorul general a declarat joi ca dosarul privind-o pe Monica Macovei se afla in faza de acte premergatoare a inceperii urmaririi penale. Plingerea penala facuta de Tudor Chiuariu ” s-a inregistrat ca dosar penal la Sectia de urmarire penala si criminalistica si nu va pot confirma sau infirma daca se va cere aviz de cercetare penala, pentru ca este decizia exclusiva a procurorului de caz”, a afirmat Kovesi.

Acuze de fals intectual

Tudor Chiuariu a sesizat Parchetul General in data de 9 octombrie in legatura cu auditul efectuat de Freedom House, care a stat la baza strategiei nationale anticoruptie prin care s-a desfiintat PNA si a fost infiintat actualul DNA.

Fostul ministru al Justitiei sustine ca Freedom House si Monica Macovei ar fi trucat o licitatie, intrucit raportul de audit cerut de UE ar fi fost lansat in 2004 in timp ce Ministerul Justitiei a organizat licitatia in 2005. Mai exact, Freedom House ar fi avut auditul gata pregatit inca din 2004 si ar fi depus oferta inainte sa primeasca invitatia de la Ministerul Justitiei.

Acuzatiile lui Chiuariu au aparut exact cu o zi inainte ca la Palatul Cotroceni, Comisia prezidentiala sa inceapa analiza asupra solicitarii DNA de a anchetare a sa in afacerea Posta Romana.

Greseala de tipar la inchisoare

Tudor Chiuariu a prezentat drept proba in sprijinul acuzatiilor sale faptul ca la pagina 175 a raportului era scris ca acesta fusese redactat in perioada 1 februarie-15 martie 2004, deci cu un an inainte de organizarea licitatiei.

Freedom House a aratat insa ca aceasta este o simpla greseala de tipar, in tot restul raportului aparind anul 2005. Mai mult, toate evenimentele la care se face referire in raport sint din 2005 si nu din 2004.

Freedom House a mai sustinut ca valoarea contractului de audit a fost sub 40.000 de euro si nu avea nevoie de licitatie, iar oferta a fost depusa la Minister in 17 ianuarie si nu pe 10 ianuarie, cum sustine Chiuariu. In acest sens, Cristina Guseth, presedintele FH, a prezentat caietul de sarcini si numarul de inregistrare al depunerii ofertei.

„Ne-am achitat de toate responsabilitatile contractuale depunind raportul de audit la Ministerul Justitiei la termenele prevazute in caietul de sarcini”, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Cristina Guseth a taxat afirmatiile lui Chiuariu drept ” inexactitati si falsuri”, spunind ca ele se inscriu pe aceeasi linie a atacurilor recente asupra DNA.

Razboiul lui Chiuariu cu Macovei

Monica Macovei a spus ca declaratiile lui Chiuariu sint niste ” minciuni grosolane”, amintind ca obligativitatea realizarii auditului a fost inclusa de Comisia Europeana in clauza de salvgardare in decembrie 2004, deci Freedom House nu avea cum sa-l realizeze cu un an mai devreme. ” In plus, toate ONG-urile s-au declarat multumite de procedura, nici una nu a reclamat nereguli”, a spus Macovei.

Tudor Chiuariu a atacat in repetate rinduri Freedom House si alte ONG-uri care au criticat politica pe care a dus-o la Ministerul Justitiei, in special decizia de a desfiinta Comisia speciala care il ancheta. Inca de la investitura, el a inceput un razboi cu predecesoarea sa la minister, Monica Macovei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro