Dosarul Mitrea, un cartof fierbinte pentru deputati
Procurorii DNA au trimis Camerei Deputatilor intregul dosar al lui Miron Mitrea, alaturi de sesizarea privind avizul de urmarire penala a acestuia. Dosarul cuprinde copii dupa transcrierea interceptarilor telefoanelor, audieri de martori si declaratii, in total aproximativ 3000 de file. Acelasi dosar s-a aflat si pe masa presedintelui, cind a luat decizia de a da avizul de urmarire penala, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Desi Bogdan Olteanu a cerut cu luni in urma acest dosar de la DNA, abia acum a descoperit ca nu exista proceduri penrtru astfel de cazuri. El s-a adresat CSM pentru a-i da o mina de ajutor. In competentele CSM nu intra insa regulamentul Camerei Deputatilor.
Dosarul in care Miron Mitrera este cercetat de luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals, ultimele doua in legatura directa cu infractiuni de coruptie, cuprinde aproximativ 3000 de file, adica intregul probagoriu al procurorilor. Este vorba de dosarul complet, acelasi care s-a aflat si la presedintele Traian Basescu in momentul in care a luat decizia de a da aviz pentru urmarirea penala a lui Mitrea, si cuprinde interceptari de telefoane, declaratii si audieri de martori, toate in copie.
Desi a cerut dosarele, Olteanu a „uitat” ca nu are proceduri
Camera Deputatilor este pusa in premiera in fata unei situatii inedite, aceea de nu avea reglementari care sa precizeze ce trebuie facut in astfel de cazuri. Regulamentul precedent, cel de pina in 2006, stipula clar ce se face in cazul in care procurorii cer perchezitia, arestarea sau retinuerea unuia dintre membrii Camerei, aceste articole fiind insa scoase din Regulamentul in functie.
Asfel, parlamentarii nu stiu care este procedura pe care trebuie sa o urmeze si nici daca au voie sa citeasca dosarul unei cauze inainte ca acesta sa ajunga in instanta, fapt care ar putea periclita ancheta procurorilor.
Desi Bogdan Olteanu a cerut Parchetului General si DNA inca de acum citeva luni sa-i trimita dosarele parlamentarilor- ministri pentru ca urmarirea penala sa fie decisa de Camera Deputatilor, nu avut in vedere ca pentru acest lucru sint necesare si niste proceduri. Mai mult, acum Bogdan Olteanu aduce argumentele ridicate de Daniel Morar in repetate rinduri, ca un dosar neaflat in instanta nu poate fi facut public.
Laura Stefan, jurist, a declarat pentru HotNews.ro ca „raspunderea revine in exclusivitate Camerei Deputatilor, ei trebuiau sa fie pregatiti cu un text in care sa fie precizati pasii care trebuie urmati”.
CSM nu are competente in procedurile Camerei
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a sesizat CSM pentru ca aceasta sa stabileasca ” procedura pe care sa o urmam”. ” S-a invocat riscul ca facerea publica a dosarului Mitrea sa compromita ancheta. Sintem in fata unei situatii fara precedent”, a spus Olteanu dupa sedinta Biroului permanent. El i-a scris o scrisoarea Lidiei Barbulescu, sefa CSM, pentru a-i cere punctul de vedere.
Juristii citati de Hotnews.ro, spun insa ca CSM nu are competente in acest domeniu. „CSM nu poate sa faca regulamentele Camerei Deputatilor, nu-l poate ajuta cu nimic pe Bogdan Olteanu, pentru ca este vorba despre proceduri ale Camerei”, spune Laura Stefan.
Bogdan Olteanu a mai ridicat chestiunea confidentialitatii, in sensul ca nu toti parlamentarii ar trebui sa aiba acces la dosarul lui Mitrea. ” Confidentialitatea este problema deputatilor, nu a CSM, daca nu sint siguri ca o pot asigura, sa stabileasca reguli prin care un numar restrins de oameni poate avea acces la dosar, iar responsabilitatea sa revina tot unui numar restrins de oameni”, afirma Laura Stefan.
Colegii lui Mitrea au chiulit de la Biroul permanent
Biroul permanent nu a putut lua nicio decizie, marti, din simplul motiv ca nu a fost cvorum.
Reprezentantii PSD au lipsit, in frunte cu Miron Mitrea si Valer Dorneanu. Din acest motiv, Bogdan Olteanu a luat singur decizia de a trimite o scrisoare catre CSM.