Sari direct la conținut

Doua luni, o sanctiune de tara si nici un ministru – posibil film romanesc de succes

HotNews.ro

Nu, nu e vorba de patru luni, trei saptamani si doua zile, ca-n “filmul european al anului”, ci numai de doua luni. Atat au la dispozitie oficialii romani pentru a gasi un raspuns satisfacator pentru UE in problema serviciului de urgenta 112. Surprinsi initial, treziti apoi de bubuitura mediatica, sprinteni in a arunca pisica de la unul la altul, toti actorii pietei telecom din Romania lucreaza acum la scena in care se cauta o solutie.

Povestea devine si mai interesanta, cand, in tot acest iures, unul dintre actorii principali, Iuliu Winkler, ministrul comunicatiilor, isi da demisia pentru a pleca acolo unde tara si partidul i-o cer: la Strasbourg, in Parlamentul European.

Ce ziceti, nu-i asa ca te prinde scenariul asta? Mai trist este faptul ca totul este real. Comisia Europeana a decis recent ca Romania a incalcat dreptul comunitar, pentru ca sistemul 112 nu permite localizarea celor care suna de pe telefonul mobil sa anunte o urgenta. Firesc, a apelat la una din armele din dotare – procedura de infringement.

Daca Romania nu-si face temele, s-ar putea trezi intr-un final, in fata Curtii Europene de Justitie, aratata cu degetul si sanctionata cu cateva milioane de euro.

Da stiu, nu este un capat de tara pentru Romania, asa cum nu a fost nici pentru alte state membre UE. „Serviciul 112 din Romania merge mai bine decat in alte tari” spune operatorul acestui serviciu, STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale).

„Sunt state care au mai multe proceduri de infringement deschise. Sunt numeroase state in Europa unde 112 nu merge. Procedura de infringement asupra Italiei, pe aceeasi tema, s-a incheiat abia in luna octombrie a acestui an si a tinut un an si doua luni. Oricum un raspuns multumitor catre Comisie in doua luni de zile este un lucru fezabil, chiar cred ca nu vor fi probleme”, afirma directorul pentru afaceri internationale si interconectare al Orange Romania, Dorin Odiatiu.

Si declaratiile pot continua. Mai mult, atat autoritatile cat si operatorii mai vin cu o replica: „ce rost are sa gasim vinovatul, important este sa gasim solutia”.

Dupa toata retorica asta, iti spui ca, in definitiv, nu este poate mare lucru. Dar este imposibil sa nu te intrebi: mai este, oare, vreo tara in Uniunea Europeana, care in plina perioada de posibila sanctionare, pentru problemele intampinate pe un anumit sector economic, sa ramana fara ministru pe acel domeniu?

Pentru cei care nu stiu, Iuliu Winkler, ministrul comunicatiilor, si-a depus, sambata trecuta, demisia la Cabinetul primului-ministru, urmand sa devina europarlamentar, dupa ce Gyorgy Frunda a renuntat la locul de parlamentar european pentru a prelua presedintia Comisiei juridice la APCE.

Premierul Tariceanu a aprobat luni demisia lui Winkler si asteapta propunerea UDMR, gruparea politica din care face parte Winkler, pentru desemnarea inlocuitorului acestuia.

Trebuie deci sa stam linistiti, altii vegheaza pentru noi. Nu este capat de tara, li s-a intamplat si altora, toti cei implicati de la minister pana la ultimul operator de telefonie mobila au purtat, marti, primele discutii pe aceasta tema, vor mai discuta si chiar vor reusi sa puna la punct toate detaliile tehnice legate de localizarea precisa a apelurilor, fara prea mari investitii.

Ah! Era sa uit – ne vom incadra si in termenul de doua luni dat de Bruxelles. Chiar m-ati convins. Sincer. Dar trebuie sa recunoasteti ca este totusi o situatie cel putin comica, sau poate doar o alta poveste „made in Romania”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro