Sari direct la conținut

După ce au alergat după vaccinuri anti-COVID, țările europene ar putea începe acum cursa înarmării / Avertismentul șefului diplomației UE

HotNews.ro
Livrare de armament in Ucraina, Foto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images
Livrare de armament in Ucraina, Foto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Statele europene s-ar putea lăsa antrenate într-o cursă pentru a-şi reface stocurile de armament după ce au furnizat atât de multe arme Ucrainei de la începutul războiului declanșat de Vladimir Putin în 24 februarie, a avertizat marți șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

„Important este să acţionăm împreună, să evităm divizarea pieţei, pentru a evita concurenţa”, a declarat Borrell la Bruxelles.

El a spus că ar trebui evitată o situaţie precum cea din timpul pandemiei, când statele membre UE s-au întrecut să cumpere vaccinuri anti-COVID.

„Cu toţii împreună înseamnă preţuri mai bune, calitate mai bună şi timp mai bun”, a afirmat Josep Borrell, conform Agerpres, care citează DPA.

Oficialul european a atras atenția în mai multe rânduri, în ultimele două luni, că stocurile de armament ale Uniunii Europene sunt din ce în ce mai scăzute, în condițiile în care țările membre continuă să trimită Ucrainei arme și muniție.

„Stocurile militare ale majorității statelor membre au fost, nu aș spune epuizate, dar epuizate într-o proporție mare, pentru că am furnizat o mulțime de capacități ucrainenilor. Trebuie să fie reumplute. Cel mai bun mod de reumplere este să facem acest lucru împreună. Va fi mai ieftin”, spunea Borrell în octombrie, conform The Guardian.

Valoarea armamentului și echipamentului militar furnizat Ucrainei de către statele UE

Uniunea Europeană și statele membre au furnizat Ucrainei armament și echipamente militare în valoare de cel puțin 8 miliarde de euro, declara luni Josep Borrell, citat de Reuters.

El a spus că aceasta reprezintă aproximativ 45% din ajutorul militar furnizat Kievului de către Statele Unite.

Borrell a adăugat că UE va „continua izolarea Rusiei la nivel internațional” și impunerea de „măsuri restrictive” împotriva economiei Rusiei.

Șeful diplomației europene a făcut aceste declarații luni, la finalul unei reuniuni avute la Bruxelles cu omologii săi europeni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro