Sari direct la conținut

E-coli în Marea Neagră. Apa mării din staţiunea Mamaia îndeplineşte toate criteriile de siguranţă şi sănătate, susține o organizație

HotNews.ro
Statiunea Mamaia, Foto: Mariusika11 | Dreamstime.com
Statiunea Mamaia, Foto: Mariusika11 | Dreamstime.com

Ultimele analize, efectuate în conformitate cu standardele naţionale şi europene, au confirmat că apa din Mamaia îndeplineşte toate criteriile de siguranţă şi sănătate, se susține într-un comunicat al OMD Mamaia Constanţa, citat de Agerpres.

„Testele de calitate a apei sunt realizate regulat de către DSP şi alte autorităţi sanitare competente. Ultimele analize, efectuate în conformitate cu standardele naţionale şi europene, au confirmat că apa din Mamaia îndeplineşte toate criteriile de siguranţă şi sănătate. Parametrii măsuraţi, inclusiv nivelurile de E. coli, sunt în limitele legale şi nu prezintă niciun risc pentru sănătatea publică”, se precizează în document.

Potrivit sursei citate, directorul executiv al DSP Constanţa, Cristina Schipor, a anunţat că analiza apei pentru îmbăiere de la Năvodari până la Vama Veche este în parametri, urmând ca probele în zona Vadu şi Corbu să fie repetate.

„Analiza apei pentru îmbăiere de la Năvodari până la Vama Veche este în parametri. Vom repeta probele în zona Vadu şi Corbu. Este esenţial ca publicul să fie informat corect din surse de încredere şi oficiale”, a declarat Cristina Schipor, citată în comunicat.

Nereguli privind calitatea apei au fost raportate, conform celui mai recent comunicat de presă DSP Constanţa, doar în anumite zone izolate de pe litoralul românesc, cum ar fi Corbu şi Vadu, dar aceste probleme nu afectează staţiunea Mamaia, susţine OMD Mamaia Constanţa.

Reacţia organizaţiei vine după ce probe de apă din patru stațiuni de pe litoralul românesc au arătat valori triple de E-coli, față de cele prevăzute de lege și de 100 de ori mai mari decât cele pe care le-a raportat Direcția de Sănătate Publică (DSP), conform unei anchete PressOne

O analiză independentă realizată de publicațiile PressOne și Info Sud-Est privind apa din cele patru stațiuni a descoperit valori cuprinse între 200 și 1818 pentru E-Coli, semnificativ mai mari decât cele prezentate de autorități.

Contactați joi de cele două publicații pentru a comenta diferențele dintre valorile raportate, reprezentanții DSP Constanța au refuzat să comenteze rezultatele testelor. În schimb, DSP a ieșit cu un comunicat de presă în ziua următoare (vineri, 2 august 2024), în care avertizează publicul să evite îmbăierea pe plajele sălbatice de la Corbu și Vadu.

„Probele menţionate în articolul respectiv nu reprezintă teste oficiale. Este esenţial să ne bazăm pe date provenite din surse oficiale şi autorizate pentru a asigura acurateţea şi siguranţa publicului. Staţiunea noastră se mândreşte cu standardele înalte de calitate şi cu măsurile riguroase de monitorizare a apei pentru a asigura o experienţă sigură şi plăcută tuturor turiştilor”, se mai susține în comunicat.

Organizaţia de Management al Destinaţiei Mamaia Constanţa este dedicată promovării turismului şi dezvoltării durabile a zonei Mamaia Constanţa.

Organizația de Management al Destinației O.M.D. Mamaia-Constanța a fost înființată în 2023 printr-o asociere între Primăria Municipiului Constanța (cu 50%) și trei patronate din turism (Organizația Patronală Mamaia-Constanța, Asociația Patronală Resto, Patronatul Marea Mamaia-Constanța, fiecare cu câte 16,66%), cu scopul de a gestiona în comun, mai eficient, activitățile de promovare și management turistic pentru stațiunea Mamaia și municipiul Constanța.

Sursă foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro