Sari direct la conținut

E-TVA: Noi modificări în Ordonanța apărută în Monitorul Oficial. Care este marea noutate

HotNews.ro
Fiscalitate, Foto: © Piotr Adamowicz | Dreamstime.com
Fiscalitate, Foto: © Piotr Adamowicz | Dreamstime.com

Procedura e-TVA (OUG 70/2024) a suferit unele modificări, la o săptămână după apariția sa, prin OUG 87/2024 (publicată vineri 28 iunie). În plus, apar schimbări și pe OUG 116/2023 (ordonanța care a introdus sistemul).

Marea noutate este legată de termen: 1 ianuarie 2025 pentru justificarea diferențelor de completat. Experții în fiscalitate cu care HotNews.ro a discutat au spus că ăsta este mare câștig, în speranța că până atunci se vor mai rezolva din lucruri, mai ales că de la 1 ianuare toate firmele vor aplica SAF-T (fișierul standard de audit).

Conform noii OUG (87/2024), prin intermediul sistemului informațiile din deconturile de TVA se precompletează, în sistemul informatic, pentru fiecare perioadă de raportare, până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată. De asemenea, deconturile precompletate se pun la dispoziția persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

Practic, aceasta este o modificare pe OUG 116/2023, unde anterior termenul era de 20 de zile.

O altă noutate este abrogarea unui articol:

Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează Sistemul informatic național RO e-TVA, au următoarele obligații:

  • să verifice, să modifice și să completeze informațiile din decontul de TVA potrivit stării de fapt fiscale reale;
  • să semneze și să depună decontul de TVA conform legislației fiscale în vigoare.

Legat de procedura e-TVA (OUG 70/2024), ordonanță adoptată săptămâna trecută, noua OUG 87 vine cu modificări.

Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, prin mijloace electronice, până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată.

Anterior, termenul era de 20 de zile.

De asemenea, în situația în care se identifică diferențe semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA și valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată, ANAF notifică persoana impozabilă prin mijloace electronice.

Prin diferențe semnificative se înțeleg valorile care depășesc pragul de semnificație ce îndeplinește condițiile cumulative de minimum 20% și o valoare absolută de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor înscrise în rândurile din decontul de taxă pe valoarea adăugată depus de persoana impozabilă cu cele corespunzătoare rândurilor din decontul precompletat RO e-TVA.

După identificarea diferențelor semnificative, se transmite prin mijloace electronice, până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată, prin intermediul formularului electronic «Notificarea de conformare RO e-TVA».

Modelul notificării trebuie făcut de ANAF în termen de 10 zile.

În situația în care se identifică diferențe sub pragul de semnificație, Agenția Națională de Administrare Fiscală, în baza analizei de risc, poate transmite «Notificarea de conformare RO e-TVA».

Firma are obligația să transmită, prin mijloacele electronice, rezultatul verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA», ca răspuns la aceasta, în termen de 20 de zile de la data primirii notificării.

ANAF va analiza răspunsul persoanei impozabile la «Notificarea de conformare RO e-TVA»,

Această notificare nu se ia în considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, până la data de 1 ianuarie 2025.

IMPORTANT: «Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se aplică în situația unor erori materiale, în situația în care nu există suficiente informații din bazele de date ale organului fiscal pentru anumite rânduri din decontul e-TVA precompletat sau aceste informații din bazele de date nu

sunt corelate și alte situații prevăzute prin ordin al ministrului finanțelor.

Așadar, va apărea un ordin de ministru în acest sens.

Având în vedere că a apărut Notificare de conformare, articolul privind Nota justificativă a fost abrogat. Ca principiu, notificarea de conformare are același scop. Chiar Ministerul de Finanțe într-un comunicat transmis vineri vorbește despre „termen de justificare”, pentru că în principiu e cam același lucru.

Partea legată de amenzi la e-TVA a fost modificată

În ceea ce privește amenzile, articolul respectiv a fost rescris.

Amenzile vor fi în funcție de tipul de contribuabil, dacă nu răspunde la notificare sau nu o face în termenul stabilit. Astfel:

Contribuabilii mari vor primi între 5.000 – 10.000 lei

Cei mijlocii între 2.500 – 5.000 lei

Cei mici între 1.000 – 2.500 lei

Anterior (OUG 70/2024), amenzile erau între 2.000 și 10.000 lei și erau legate de obligațiile referitoare la nota justificativă.

ATENȚIE: Nefurnizarea sau furnizarea parțială a informațiilor pentru clarificarea diferențelor între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA și valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată reprezintă indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al taxei pe valoarea adăugată.”

În acest sens, prin noua OUG (87/2024) se consideră că persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA prezintă un risc de rambursare necuvenită a TVA și dacă se regăsesc în cel puțin una dintre următoarele situații:

  • nu transmit răspunsul la «Notificarea de conformare RO e-TVA»;
  • există diferențe semnificative și nu au fost transmise informații și date complete și/sau concludente ca răspuns la «Notificarea de conformare RO e-TVA», ce pot conduce la restituirea unor sume necuvenite și concomitent existența riscului unor fapte de evaziune fiscală.”

Firmele care aplică TVA la încasare pot sta liniștite până la 1 august 2025.

Ce alte lucruri prevede OUG 87/2024: e-Factura, bonurile de masă la salariul minim, punctul de amendă și noi mașini pentru Stat

  • Pentru operatorii economici autorizați, se amână până la 1 ianuarie 2025, sancțiunile pentru faptele săvârșite şi constatate începând cu această dată, pentru transportul rutier internațional vizat de legislația e-Transport.
  • La e-Factura se stabilește o perioadă de 1 an, respectiv până la 1 iulie 2025, în care să nu fie obligatorie utilizarea RO e-Factura de către institutele/centrele culturale ale altor state care activează pe teritoriul României în baza unor acorduri interguvernamentale, precum și de către furnizorii/prestatorii acestora, având în vedere restricțiile tehnice actuale ale sistemului.
  • Punctul de amendă rămâne 165 lei până la finalul anului.
  • Bonurile de masă nu vor fi luate în calcul la plafonul de 4.000 lei pentru cei 300 lei netaxați la salariul minim.
  • Autoritățile și instituțiile publice pot achiziționa autoturisme cu propulsie hibridă — alimentate pe benzină + electric — al căror preț nu poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 27.000 de euro inclusiv T.V.A., calculată la cursul BNR din data inițierii procedurii de atribuire a contractului de achiziție.

Sursă foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro