Sari direct la conținut

Ecaterina, prințesa răpită. Incredibilul destin al nepoatei Nababului, zisă și „Îngerul de la Ploiești”. Născută într-o familie fabulos de bogată, a copilărit prin orfelinate 

HotNews.ro
Ecaterina, prințesa răpită. Incredibilul destin al nepoatei Nababului, zisă și „Îngerul de la Ploiești”. Născută într-o familie fabulos de bogată, a copilărit prin orfelinate 
Un destin uluitor, Prințesa care-a fost Cenușăreasă. Nepoata Nababului și-a dedicat viața Leagănului “Sf. Ecaterina”, de la Arcul de Triumf, și s-a întors în țară ca să moară în el. Foto credit: Arhiva Familiei Caradja, colorizare FOST, Max Caradja Johnson

Povestea Prințesei Ecaterina Caradja-Cantacuzino e aproape neverosimilă și pentru un scenariu de film.  Este una dintre personalitățile remarcabile ale României interbelice, dar puțină lume îi știe povestea și îi cunoaște faptele de curaj, altruism și binefacere.

Ecaterina Caradja-Cantacuzino s-a născut într-o familie ireal de bogată, dar a copilăritîn orfelinate, departe de familia ei, care-o credea moartă.

Ecaterina Olimpia Cantacuzino, prima nepoată a Prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit Nababul, era fiica Irinei Cantacuzino și a fost răpită de tatăl ei, Rodolfo Radu Kretzulescu, când nu împlinise vârsta de 3 ani .A trăit 13 ani în orfelinate din Franța și din Anglia, sub o identitate falsă. Până la vârsta de 16 ani, când a fost redată Cantacuzinilor, fetița nu a știut cine este, unde s-a născut, cine îi sunt părinții. A crescut o vreme într-un așezământ din Franța apoi în orfelinatul „Duchess of Leeds” din Anglia.

Înregistrată de tatăl ei sub numele de Jean Bardin, Ecaterina a fost îngrijită de călugărițe și i se spunea „la batarde” – bastarda.

Când a fost răpită, în anul 1896, ziarele din București și din toată Europa anunțau dispariția copilului princiar, nemaipomenita întâmplare făcând mare vâlvă. 

Nababul a angajat detectivi particulari și s-a folosit de toată influența ca să-și găsească nepoata, însă copila a rămas pierdută până când a murit mama ei, Irina Cantacuzino, care s-a stins la doar 36 de ani. 

Atunci, Radu Kretzulescu i-a scris Nababului: „Nu mai am de ce să mă răzbun. Puteți să vă duceți să vă căutați nepoata”. Ecaterina a fost găsită în anul 1908 și redată Cantacuzinilor.

Și copila s-a întors la București unde, de dorul ei, mama sa înființase Leagănul „Sfânta Ecaterina” – „Pentru copiii fără mamă, de la o mamă fără copil”

Descoperă, pe B365.ro, istoria celui mai mare și mai performant leagăn de copii din Bucureștiul interbelic,reconstruită de jurnalista Antoaneta Dohotariu cu documente, imagini și un interviu cu Max Caradja Johnson, nepotul Prințesei Ecaterina Caradja. 

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro