Sari direct la conținut

Echipa României a obținut 5 medalii de aur și o medalie de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori care a avut loc în perioada 19-24 iunie, în Rodos, Grecia

webPR.ro
Societatea de Stiinte Matematice, Foto: JBMO
Societatea de Stiinte Matematice, Foto: JBMO

În perioada 19 – 24 iunie 2018 s-a desfăşurat în Rodos, Grecia, a 22-a Olimpiadă Balcanică de Matematică pentru Juniori (JBMO 2018). JBMO este o competiţie anuală la care participă elevi care au vârsta sub 15 ani și jumătate (în ziua concursului). JBMO contribuie la susţinerea şi dezvoltarea elevilor cu aptitudini deosebite la matematică din ţările participante.

La JBMO 2018 au participat echipe din Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Cipru, Grecia, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia, Turcia şi echipe din Arabia Saudită, Azerbaidjan, Croația, Franţa, Filipine, Kazahstan şi Turkmenistan (țări invitate).

Competiția a presupus rezolvarea de către fiecare elev, în cel mult patru ore şi treizeci de minute, a patru probleme de nivel elementar, de geometrie, teoria numerelor, combinatorică şi algebră. Fiecare problemă a fost punctată cu 10 puncte, dintr-un total de maxim 40 de puncte.

Echipa României a ocupat locul I în clasamentul neoficial pe ţări, cu următoarele rezultate:

  •   Medalii de aur: Andrei-Theodore Mărginean (cu punctaj maxim, 40 de puncte) de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, Andrei Moldovan (39 de puncte) de la Şcoala Gimnazială nr. 79 din Bucureşti, Vlad-Ștefan Vergelea (37 de puncte) de la Liceul Internațional de Informatică din Constanța, Ioana Popescu (36 de puncte) de la Școala Europeană din București și Diana Ţolu (36 de puncte) de la Şcoala Gimnazială “Eugen Ionescu” din Slatina.
  •   Medalie de bronz: mezinul echipei, Iustinian Cristian Constantinescu (17 puncte) de la  Şcoala Gimnazială “George Bacovia” din Bucureşti.

Delegaţia României a fost coordonată de profesorii Andrei-Alex Eckstein de la Universitatea “Politehnica” din Timişoara (leader), Dănuț Aramă de la Colegiul Național “Gheorghe Vrânceanu” din Bacău (deputy leader) și Marius-Cristian Lazăr de la Colegiul Național din Iași (observer A).

Etapele Olimpiadei de Matematică din România şi străinătate sunt susţinute de Ministerul Educaţiei Naționale. Antrenarea lotului României şi participarea acestuia la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori a fost făcută în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi cu sprijinul sponsorilor principali, respectiv Fundaţia eMAG şi Banca Comercială Română.

Felicitări echipei României pentru rezultatele excepționale!

Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro