Echipajele suplimentare de pompieri chemate la incendiul de la Spitalul de Psihiatrie Craiova au încurcat adresele și au ajuns la Spitalul de Pediatrie / Explicațiile ISU
Echipajele suplimentare de pompieri chemate luni seară la incendiul izbucnit la Spitalul de Psihiatrie Craiova au încurcat adresa și au mers la Spitalul de Pediatrie. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj spun că echipajul aflat în prima autospecială din fruntea colonei „a avut impresia că observă semnalele luminoase ale unei ambulanţe aflate în incinta acelei unităţi sanitare şi că acolo este incendiul”.
Purtătorul de cuvânt al ISU Dolj, Florin Cocoșilă, a explicat pentru Adevărul că eroarea a avut loc după ce pompierilor din echipajele suplimentare nu li s-a comunicat exact la ce unitate medicală să ajungă, așa că au mers la Spitalul de Pediatrie.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj explică eroarea și într-un comunicat de presă, în care spun că prima intervenţie pentru stingerea incendiului de la Spitalul de Psihiatrie din Craiova a fost asigurată de către subunitatea în al cărei raion de intervenţie se află unitatea, Detaşamentul 2 de Pompieri Craiova.
În prima fază, subunitatea a trimis la intervenţie două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă tip B2, urmate la scurt timp de încă o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o autospecială pentru intervenţie şi salvare de la înălţime.
Având în vedere că incendiul afecta o unitate sanitară, la faţa locului au fost trimise şi alte forţe. A fost alertat şi trimis și Detaşamentul 1 de Pompieri Craiova, care în prima fază s-a deplasat la intervenţie cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, urmate imediat, succesiv, de o autospecială de descarcerare grea, încă o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o autospecială pentru intervenţie şi salvare de la înălţime, potrivit ISU. Autospecialele de la această subunitate au ajuns însă la Spitalul de Pediatrie, și nu la cel de Psihiatrie, ambele unități aflându-se în zona Parcului Romanescu.
- „Autospecialele de la această subunitate au ajuns iniţial la o altă unitate sanitară din zonă (zona Parcului Romanescu din Craiova), aflată pe traseul de deplasare, întrucât echipajul aflat în prima autospecială, din fruntea colonei de deplasare, a avut impresia că observă semnalele luminoase ale unei ambulanţe aflate în incinta acelei unităţi sanitare şi crezând că acolo este incendiul. În scurt timp, echipajele au constatat că nu la locaţia respectivă se manifesta incendiul, continuând deplasarea către locul intervenţiei, unde au ajuns în timp scurt”, explică ISU în comunicatul de presă, citat de News.ro.
ISU Dolj mai spune că nu a fost necesar ca autospecialele de stingere de la această subunitate să intervină pentru stingerea incendiului, această operaţiune fiind deja realizată de către subunitatea de bază.
- “Menţionăm că pentru stingerea incendiului produs au acţionat efectiv numai autospecialele de la această subunitate de intervenţie, dată fiind situaţia constatată la locul intervenţiei şi amploarea incendiului, care a fost lichidat în scurt timp prin crearea dispozitivului de intervenţie şi refularea de apă. (….)
- Personalul de intervenţie de la această subunitate a acţionat în sprijinul subunităţii de bază, Detaşamentul 2 de Pompieri Craiova, prin suplimentarea echipelor de căutare-salvare, care au executat operaţiunile de căutare a persoanelor în întregul pavilion în care funcţionează unitatea sanitară, nu numai în zona afectată de incendiul produs (…)
- După finalizarea operaţiunilor specifice de intervenţie (stingerea incendiului, respectiv căutarea-salvarea persoanelor), la locul evenimentului a fost dislocată şi o autospecială pentru descarcerare, de la Detaşamentul 2 de Pompieri Craiova, pentru a asigura iluminarea locului afectat de incendiu, în vederea desfăşurării cercetărilor specifice de către structurile de poliţie. Acţiunea conjugată a personalului medical de la locul de muncă, poliţiştilor, jandarmilor şi pompierilor ajunşi la locul intervenţiei a făcut posibil ca pacienţii internaţi în unitatea sanitară să fie în siguranţă, nefiind înregistrate victime în rândul acestora care să necesite transportul la un spital de urgenţă”, au mai transmis pompierii.
Trei cadre medicale de la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova au suferit fracturi la picioare după ce au sărit de la etaj pentru a scăpa de incendiul izbucnit luni seară la unitatea medicală. Conform autorităților, incendiul a fost provocat de către o pacientă. În total, 19 pacienți și 8 cadre medicale au fost evacuate sau au reușit să iasă singuri din clădire, în urma incendiului.