Eclipsată de Viktor Orban, ignorată de liderii UE: Giorgia Meloni a avut o perioadă proastă și riscă izolarea în Europa
Giorgia Meloni nu a avut o perioadă fericită după alegerile europene pe care le-a câștigat pe 9 iunie. Ea nu a reușit să obțină un post-cheie pentru Italia la Bruxelles și mai mult, s-a trezit depășită de prietenul ei Viktor Orban, care a construit un nou grup al dreptei radicale în Parlamentul European, unul mai extrem decât al lui prim-ministrei italiene. Meloni mai are totuși unele cărți de jucat, după ce a petrecut aproape doi ani construindu-și asiduu rolul de partener constructiv în UE, scrie AFP.
De la venirea sa la putere în octombrie 2022, lidera partidului post-fascist Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, a încercat să se poziționeze ca singura figură capabilă să unească dreapta europeană.
În același timp, ea a adoptat un ton cât mai pragmatic și și-a atenuat euroscepticismul, sprijinind în același timp Ucraina, în ciuda opiniei publice divizate. De asemenea, ea a colaborat cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, contribuind astfel la moderarea unei imagini care anterior îi îngrijora pe oficialii europeni.
Victoria clară în alegerile europene din Italia i-au oferit lui Meloni o nouă veste bună și au sugerat că poate deveni o voce din ce în ce mai puternică în Europa.
Cu toate acestea, cererea sa ca ascensiunea dreptei radicale la alegerile europene din iunie să fie luată în considerare la alocarea „funcțiilor de conducere” ale UE nu a fost luată în considerare.
Cele mai importante funcții europene au fost împărțite între populari europeni, socialiști și liberali, o situație care a atras criticile lui Meloni.
La asta se adaugă fracturarea dreptei radicale în Parlamentul European.
În loc să-l convingă pe aliatul său Viktor Orban să se alăture grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) din Parlamentul European, din care face parte Fratelli d’Italia, Meloni s-a trezit că este eclipsată de acesta.
Orban a creat un nou grup concurent: Patrioții pentru Europa, cu Rassemblement National (RN), partidul extremist francez al lui Marine le Pen, membrii partidului spaniol Vox, care au părăsit ECR, și Liga lui Matteo Salvini, partenerul lui Meloni în guvernul de la Roma.
„Aceasta este în mod clar o veste proastă pentru ea, nu există nicio îndoială cu privire la acest lucru”, a spus Daniele Albertazzi, profesor de politică la Universitatea Surrey din Marea Britanie, citat de AFP.
„Este o veste proastă din punct de vedere numeric, dar este mai ales o veste proastă pentru că ei au furat spectacolul”, a declarat Albertazzi. Patrioții „au bulversat clar agenda în ultimele două săptămâni, au reușit să reunească partide foarte mari”, a adăugat el.
Un pariu ratat
Parte din problema lui Meloni are legătură și cu rezultatele alegerilor din Franța și Marea Britanie: RN-ul lui Le Pen a pierdut în Franța. Iar în Marea Britanie, chiar dacă nu mai face parte din UE, au câștigat răsunător laburiștii, în vreme ce conservatorii aliați ai lui Meloni au fost devastați.
Potrivit presei italiene, Meloni spera să își consolideze poziția de lideră în Europa după o înfrângere severă a lui Emmanuel Macron în alegerile legislative.
„Dar pariul nu a funcționat”, a scris cotidianul de stânga La Repubblica. Pentru ziarul La Stampa, săptămâna lui Meloni „nu a fost cu siguranță una bună”.
Apoi, un alt concurent potențial în Parlamentul European a apărut joi, odată cu formarea unei noi grupări de extremă dreapta, Europa națiunilor suverane, condusă de partidul german Alternativa pentru Germania (AfD), care a obținut cel mai bun rezultat al său la alegerile europene.
Vizita lui Orban la Moscova săptămâna trecută – o decizie denunțată de aliații occidentali ai Ucrainei – ar putea contribui, de asemenea, la deteriorarea relațiilor cu Meloni, care în trecut a marcat puncte la Bruxelles obținând concesii din partea liderului maghiar.
„Incapacitate de a crea legături cu țările fondatoare ale UE și aroganță politică”
Eclipsată de Orban, lipsită de sprijinul lui Rishi Sunak, aflată într-o relație tensionată cu Emmanuel Macron și Olaf Scholz, Giorgia Meloni arată că „nu a reușit să se instaleze confortabil la Bruxelles”, a observat Anna Bonalume, analistă pe teme politice citată de AFP.
„Incapacitatea sa de a crea legături cu țările fondatoare ale UE și aroganța sa politică au contribuit la slăbirea și izolarea la care asistăm astăzi”, a spus ea.
Sub presiune, Giorgia Meloni a încercat să minimalizeze aceste eșecuri, vorbind despre „o Italie cu un guvern foarte solid într-o Europă în care guvernele sunt foarte instabile”, în marja summitului NATO de la Washington.
Pentru Meloni, vestea bună este că într-adevăr, acasă se bucură încă de o cotă de popularitate care i-ar face pe mulți dintre omologii săi europeni să fie invidioși.
„Totul depinde de modul în care joacă”, a spus Daniele Albertazzi. Concurența partidelor naționaliste din Europa îi permite, de asemenea, lui Meloni să își consolideze propriul discurs, care spune în esență: „Eu sunt dreapta radicală responsabilă și moderată”.