Efect de domino in obtinerea de finantari
Fondurile disponibile prin Programul-Cadru 6, de cercetare al Uniunii Europene, sunt destul de greu de accesat. Pentru ca in Romania exista cateva zeci de mii de potentiali beneficiari, acestia au sanse mai mari daca sunt ajutati de companii de consultanta care au trecut deja prin procedura respectiva.
In primul rand, dificultatea accesarii fondurilor provine din faptul ca Programul-Cadru 6 (PC6) este un program comunitar. Aceasta inseamna ca proiectele sunt evaluate direct la Bruxelles, cele romanesti intrand in concurenta directa cu cele ale altor tari, cum se intampla in cadrul tuturor programelor comunitare.
De asemenea, initiatorul unui proiect are nevoie de cel putin doi parteneri din tari diferite. Nu in ultimul rand, este un program destinat cercetarii. Teoretic, oricine, de la companii si persoane fizice pana la institute de cercetare si universitati, poate deveni parte a unui proiect, daca se ocupa si cu activitatea de cercetare.
„Ca potentiali solicitanti, din randul firmelor, sunt cei din domeniul productiei care efectueaza si activitati de cercetare”, spune Flaviana Rotaru, consultant la FIMAN Development Services. Spre exemplu, aceasta firma de consultanta a gasit o modalitate inedita de a obtine finantare.
FIMAN Development Services coordoneaza un proiect de aproape un milion de euro, finantat prin PC 6, componenta „Tehnologiile Societatii Informationale (IST)”. Proiectul se numeste „European IST”, dureaza doi ani (2005-2006) si este realizat in parteneriat cu 11 organizatii din opt tari, state membre, noi state membre si state asociate.
Scopul „European IST” este sprijinirea organizatiilor de cercetare, inclusiv IMM-uri, din tarile participante la elaborarea de propuneri de proiecte in cadrul PC6. „Vor fi realizate evenimente specifice, sesiuni de instruire si materiale de prezentare. In vederea promovarii PC 6 si IST, in comunitatea de cercetare vor fi realizate brosuri, pliante, CD-uri, anunturi si articole in presa.
Nu in ultimul rand, este vizata pregatirea grupului-tinta, prin sesiuni de instruire”, se arata in documentul de prezentare a proiectului.
Programul are sapte domenii prioritare
„European IST” a fost demarat in luna ianuarie, iar in prezent se elaboreaza baza de date cu potentiali solicitanti de finantari. „Oricine are o idee de proiect si ar dori sa se implice in program ne poate contacta. In prima faza, vor fi „potriviti” posibilii parteneri, dintre cei inscrisi.
Apoi, in aprilie, vom organiza un eveniment in cadrul caruia fiecare organizatie participanta la proiect va aduce din tara sa cateva firme si organizatii. Cei cu idei de proiecte asemanatoare vor putea astfel sa lucreze impreuna”, spune Flaviana Rotaru. Tot ea mentioneaza faptul ca, incepand cu data de 1 martie, va exista un formular online pe site-ul www.european-ist.
net Programul-Cadru 6 are sapte „prioritati tematice”, domenii principale pentru care se acorda finantare.
Acestea sunt: „Stiintele vietii, genomica si biotehnologie pentru sanatate”, „Tehnologiile Societatii informationale (IST)”, „Nanotehnologii si nanostiinte, materiale multifunctionale”, „Aeronautica si spatiu”, „Calitatea si siguranta alimentelor”, „Dezvoltare durabila, schimbarea globala si ecosisteme”, „Cetatenii si guvernarea intr-o societate bazata pe cunoastere”.
Din cadrul IST, proiectul firmei FIMAN Development Services este singurul coordonat de o organizatie din Romania. „Noi acordam consultanta gratuita celor care sunt interesati de PC 6, componenta IST, prin acest proiect.
Este absolut necesar pentru firme, deoarece programul este extrem de complex si cei mai multi potentiali beneficiari din Romania nu au experienta necesara asigurarii managementului unui astfel de proiect”, explica Madalin Ionita, consultant la aceeasi companie.
Dintre secretele pe care ar trebui sa le stie solicitantii de finantari, putem enumera: obiectivele proiectului sa fie in linie cu obiectivele programului, proiectul propus sa fie relevant si sa aiba impact la nivel european, rezultatele estimate sa fie clar prezentate, efectuarea analizei „manualului de evaluare”, care se gaseste pe site-ul www.cordis.
lu, repetarea unei idei importante pe parcursul proiectului, invatarea prescurtarilor si termenilor tehnici. FIMAN Development Services reprezinta „punctul national de contact” pentru IMM in PC6. Pe langa initiativa companiei de consultanta, mai exista si alte proiecte de sustinere a participarii IMM in FP 6.
Acestea apartin Universitatii Politehnica Bucuresti si Ministerului Educatiei si Cercetarii.
Date de contact pentru cei interesati
• Coordonator proiect European IST: Flaviana Rotaru FIMAN Development Services – Tel: +40-21-2111945 / 2111949 / 2105636, Fax: +40-21-2111937, URL: http://www.fiman.ro, e-mail: flaviana@fiman.ro
• SME Help-Desk: European Commision, Research Directorate General, Rue de la Loi 200, 1049 Bruxelles tel: +32-2 2984160, research-sme@cec.eu.int, www.cordis.lu/sme
• Lista punctelor de contact nationale: sme.cordis.lu/assistance/NCPs.cfm
• Punctele nationale de contact in Romania, pentru IMM: Camelia MARINESCU, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Tel: +40-21-2114829, Fax: +40-21-2112977, URL: http://www.mct.ro, Email: cmarinescu@mct.roMadalin Ionita, FIMAN Development Services – Tel: +40-21-2111945 / 2111949 / 2105636, Fax: +40-21-2111937, URL: http://www.fiman.ro, e-mail: madalin@fiman.
roAugustin SEMENESCU, Universitatea Politehnica Bucuresti, Tel: +40-21-4029455, Fax: +40-21-4104715 e-mail: asemenescu@arncesit.ro
Detalii despre Programele Cadru UE
• In cadrul Programului-Cadru 5, au primit finantare circa 20.000 de IMM, din toate tarile eligibile, suma totala fiind de 1,4 miliarde de euro. Dintre acestea, 10.000 sunt din sectorul „high-tech” si 10.000 din sectorul „low-tech”.
• Pentru Programul Cadru 6, se estimeaza ca aproximativ 15% din cele 11,2 miliarde de euro, cat este bugetul total, vor ajunge la IMM.
• Suma ce poate fi primita pentru un proiect: cel putin un milion de euro, pe anumite componente ajungand chiar la 5 milioane de euro.