Sari direct la conținut

Efectele crizei: In locul banilor, americanii recurg tot mai des la schimbul in natura

HotNews.ro

Americanii au mai descoperit un mijloc prin care sa faca fata actualei crize financiare. Potrivit ABC, un numar din ce in ce mai mare de americani recurg la schimbul de produse sau servicii, ca o modalitate eficienta de a obtine lucrul dorit si de a economisi bani.

Postul de televiziune citeaza cazul unei femei din Indianapolis, Meg Madison, care a decis sa aiba grija de cei trei copii ai unui vecin. In schimbul acestui serviciu, Dana Woods, care detine un magazin ce vinde piese auto, i-a reparat motorul camionetei, pentru care femeia ar fi trebuit sa cheltuiasca circa 1.000 de dolari.

„Incercam sa gasesc orice mijloc financiar, orice posibilitate de a-mi repara masina, iar acest lucru ne-a facut sa realizam trocul”, a declarat Madison, adaugand ca schimbul in natura „se refera la a obtine lucrurile pe care le doresti fara sa fi nevoit sa cheltui banii pe care nu-i ai”.

La randul sau, Woods a afirmat ca prin trocul facut „te intorci la lucrurile de baza pe care a fost intemeiata aceasta tara: vecini ajutandu-si vecinii”. „In fiecare zi ne intalnim cu oameni care stiu lucruri pe care noi nu le stim si au un talent sau pot oferi un serviciu de care putem profita”, a declarat barbatul.

Schimburile, aranjate pe Internet

ABC sustine ca cele mai multe dintre schimburi sunt realizate pe Internet, utilizand site-uri precum craigslist.com (unde sectiunea de barter a cunoscut o dublare a traficului in ultimul an) sau U-Exchange.com, unde traficul a crescut cu 200%.

De exemplu, un avocat ofera consultanta juridica in schimbul unor lucrari de gradinarit, un profesor de limba engleza propune meditatii pentru cineva care-l va ajuta cu montarea mochetei iar un director de casa funerara promite serviciu gratis celui care-l va ajuta sa construasca o noua aripa la locuinta sa.

Pe de alta parte, un intreprinzator a deschis in Manhattan (New York) un magazin bazat in exclusivitate pe conceptul de troc. „The Free Store” a fost infiintat pe ideea ca poti sa iei din magazin orice doresti atata vreme cat lasi ceva in schimb. Magazinul, care a fost deschis ca un proiect de arta, ofera o gama larga de produse, de la bijuterii si haine, pana la CD-uri.

ABC precizeaza ca americanii care recurg la schimbul in natura trebuie sa ia in considerare faptul ca legile federale impun declararea valorii bunurilor si a serviciilor primite pentru produsele sau serviciile oferite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro