Sari direct la conținut

Efectele crizei: sute de mii de romani s-au mutat de la oras la sat. Ramasi fara job la oras, noii agricultori afla de pe net cum se cultiva ceapa si rosiile

HotNews.ro

Sorin are 50 de ani, e dintr-un sat din Dambovita. A lucrat la o firma din Targoviste pana cand, prin 2000, n-a mai mers treaba, iar firma s-a inchis. A gasit relativ repede de lucru la o fabrica de becuri din Fieni. Steaua Electrica ii zicea fabricii, fusese odata cea mai mare fabrica de becuri din Romania, dar lipsa comenzilor sau poate un management prost a dus dupa cativa ani la disponibilizarea lui. Sorin se mutase la Targoviste, dar viata la oras cere bani, iar el nu isi mai putea permite. S-a intors la tara, in casa parinteasca si a inceput sa citeasca de pe Internet cum se cultiva rosiile si ceapa. Anul trecut, in mediul rural s-au mutat peste 150.000 de romani. Cam jumatate fata de cati veneau in anii de recesiune.

Sorin si-a tras Internet si a inceput sa studieze cum se cultiva ceapa, rosiile, cum se creste o gaina si care sunt avantajele dar si costurile vietii la tara. Anul acesta i-a iesit prima recolta de rosii, de care e foarte mandru. Ca el sunt zeci de mii de romani. In anii de recesiune au fost cu sutele de mii.

Mai jos, aveti un grafic reprezentand migratia neta. Adica diferenta dintre numarul sositilor si numarul plecatilor intr-un an. De pilda, in 2011 -ultimul an pentru care INS ofera informatii, migratia neta interna in mediu rural a fost de 30.000 de oameni. Au plecat din mediu rural 130.000 de oameni si au venit sa locuiasca acolo 160.000 de oameni. Din cei plecati, o parte se duc la munca in strainatate, altii pleaca in urma casatoriei, iar altii isi incearca norocul in marile orase, in speranta gasirii unui loc de munca.

  • Cel mai mult s-a plecat din judetele Vaslui, Hunedoara, Olt si Botosani.
  • Tinerii intre 20-34 ani au fost cei mai mobili (valoarea maxima a fost de 48.200 persoane pentru grupa 20-24 ani), dupa varsta de 35 ani nivelul schimbarilor de domiciliu fiind mult mai redus, cu tendinta evidenta de scadere la persoanele varstnice (60 ani si peste).
  • Numarul cel mai mare de persoane care si-au schimbat domiciliul s-a consemnat la grupa de varsta 30-34 ani (19.100 persoane) pentru barbati si la grupa de varsta 20-24 ani (32.400 persoane) pentru femei
  • Din cele 278.000 persoane in varsta de 14 ani si peste care si-au schimbat domiciliul, 40,7% erau absolventi ai invatamantului liceal.

  • Aproape jumatate din persoanele care si-au schimbat domiciliul erau necasatorite, iar doua din cinci erau casatorite.
  • Pe stari civile, doar in cazul persoanelor necasatorite care si-au schimbat domiciliul, ponderea barbatilor (55,1%) a depasit ponderea femeilor (42,9%).
  • Numarul copiilor sub 14 ani, care s-au mutat odata cu parintii a fost de 46.400 persoane.
  • Din cele 103 municipii, 94 au inregistrat sold negativ al migratiei cu schimbarea domiciliului; valori mai mari s-au inregistrat in municipiile: Bucuresti (-1947 persoane), Bacau (-1123 persoane), Ploiesti (-1079 persoane) si Craiova (-1036 persoane).
  • Schimbarile de domiciliu se fac de obicei in cadrul regiunii de dezvoltare, astfel ca, in anul 2011, dintre persoanele care si-au schimbat domiciliul 74% s-au mutat in alte localitati din aceeasi regiune.

In atasament aveti detaliate miscarile urban-urban, rural-rural, urban-rural si rural-urban.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro