Efectul inflatiei din Venezuela: oamenii prefera sa cantareasca banii decat sa ii numere
Inflatia vertiginoasa din Venezuela, estimata de FMI pentru acest an la 475%, face ca unii vanzatori sa renunte pur si simplu la numararea banilor, preferand sa-i cantareasca, relateaza agentia Bloomberg, preluata de news.ro.
La un magazin din estul capitalei Caracas, Humberto Gonzalez ia de pe cantar felii de branza si le inlocuieste cu un teanc de bolovari primiti de la client.
Deprecierea monedei face ca la fiecare vanzare sa fie nevoie de atat de multe bancnote incat este mai usor ca acestea sa fie cantarite decat numarate.
„Este trist. In acest moment cred ca branza valoreaza mai mult”, a spus Gonzalez.
Totodata, este cel mai clar semn ca hiperinflatia ar putea sa persiste intr-o tara in care autoritatile refuza sa publice regulat date referitoare la preturile de consum.
Cantarirea banilor nu se intampla peste tot, dar sistemul se extinde, evocand scene din episoadele anterioare de hiperinflatie, cum ar fi Germania dupa primul Razboi Mondial, Iugoslavia anilor ’90 si Zimbabwe acum 10 ani.
„Cand incep sa cantareasca banii este un semn al inflatiei galopante. Dar oamenii nu stiu cat de rau este pentru ca guvernul refuza sa publice date”, a spus Jesus Casique, director financiar la firma de consultanta Capital Market Finance.
Dupa ce a fost la un moment data una dintre cele mai puternice monede din lume, bolivarul nu mai valoreaza aproape nimic. Pentru cele mai simple cumparaturi este nevoie de sute de bancnote. Cumparatorii pun teancuri de bancnote in genti de sport inainte sa se aventureze pe strazile pline de infractori, in timp ce vanzatorii pun mii de bancnote in cutii si dulapuri.
In absenta unor date oficiale, economistii trebuie sa ghiceasca cat este inflatia, iar estimarile pentru 2016 variaza intre 200% si 1.500%.
Guvernul a refuzat sa tipareasca bancnote de valori mai mari. Bancnota de 100 de bolivari, cea mai mare, valoreaza mai putin de 10 centi.
Potrivit unor surse, acum cateva saptamani, guvernul ar fi cerut oferte pentru tiparirea unor bancnote de valori mai mari, de 500, 1.000, 5.000, 10.000 si poate de 20.000 de bolivari.
Cererea guvernului este ca bancnotele sa fie gata la timp pentru plata primelor de Craciun. In mod normal, pentru acest lucru sunt necesare 6 luni, dar pana acum nu a fost facuta nicio oferta.