Sari direct la conținut

Elena Udrea: USL vrea sa modifice Legea urbanismului pentru a reintroduce, la cererea sponsorilor de partid, sistemul de avizare bazat pe spaga

HotNews.ro
Elena Udrea, Foto: HotNews / Dan Popescu
Elena Udrea, Foto: HotNews / Dan Popescu

Deputatul PDL, Elena Udrea, acuza USL ca vrea sa modifice Legea Urbanismului „pentru a reintroduce, la cererea sponsorilor de partid, sistemul de avizare bazat pe spaga”. In opinia fostului ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, modificarile propuse de USL la Legea Urbanismului ii avantajeaza pe cei bogati, cu dare de mana, care vor putea sa construiasca zgarie-nori intre cladiri cochete de patrimoniu sau in parcuri, si ii pune la colt pe oamenii de rand, care nu vor putea sa inalte niciun gard inainte de a „cotiza” catre consilieri. Udrea a depus la Camera Deputatilor o declaratie politica prin care atrage atentia asupra propunerilor de modificarea a acestei legi.

„Incercarea de a modifica din nou cadrul legislativ are in spatele sau interesele unor sponsori ai USL care doresc sa construiasca mai mult decat permite legea, in locuri interzise cum ar fi spatiile verzi, dar mai ales plajele de la Marea Neagra. De altfel, propunerea de modificare a Articolului 32 din Legea Urbanismului apartine in mod real, primarului Constantei, Radu Mazare. Acesta doreste controlul total si unic al autorizarii constructiilor, mai ales in zona statiunii Mamaia si in mod special pe plaja. Amintesc faptul ca am reusit sa anulam in instanta PUZ-ul gandit de Mazare pentru statiunea turistica de interes national Mamaia, prin care prevedea constructii pe plaja, constructii de treizeci de etaje, ocuparea spatiilor verzi si supraaglomerarea distructiva a acesteia. Dati-mi voie sa ma intreb, retoric fireste, ce spaga s-ar putea lua din autorizarea unor blocuri de locuinte de lux ori hoteluri pe zona de plaja a statiunii. Unii spun ca ar fi vorba de milioane de euro. Pe fond, modificarile propuse de USL vizeaza revenirea la situatia in care era permisa existenta planurilor urbanistice zonale derogatorii de la planurile urbanistice generale”, sustine deputatul PDL in declaratia politica depusa la Camera Deputatilor.

Elena Udrea crede ca „modificarea Articolului 32 din Legea Urbanismului ar anula progresele legislative realizate in ultimii ani si ne-ar putea intoarce la haosul imobiliar instalat imediat dupa revolutie”.

„De la 1 februarie 2012 a intrat in vigoare modificarea legislatiei urbanismului propusa de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului in mandatul meu ministerial. Aceasta este mult mai restrictiva si limiteaza posibilitatile de constructie pentru cladiri si ansambluri de cladiri care nu respecta limitele inscrise in Planurile de Urbanism General. Practic, am interzis posibilitatea de a genera la initiativa oricarui privat planuri de urbanism zonal(PUZ) derogatoriu de la cele de urbanism general (PUG) astfel ca acum nu se mai pot construi turnuri de 30 de etaje in locuri in care se prevedea doar P+4 si nici ansambluri rezidentiale acolo unde exista o zona industriala. Dar am interzis si aberanta intrare in legalitate, care inseamna ca poti cere sa ti se legalizeze o constructie ridicata fara autorizatie sau care incalca oricat de grav limitele autorizatiei de construire obtinute. Modificarea Legii Urbanismului de catre MDRT in mandatul meu a reprezentat un pas inainte in directia stoparii haosului urbanistic, dar si a rechinilor imobiliari care puteau astfel sa construiasca orice si oriunde, cu conditia sa aiba buzunarele suficient de adanci pentru a-i „motiva” pe consilierii locali sau generali in aprobarea propriilor PUZ-uri sau PUD-uri”, sustine Udrea.

Deputatul PDL mai afirma ca argumentul initiatorilor modificarii legislative privind lipsa Planurilor de Urbanism General actualizate este de-a dreptul pueril. „De mai bine douazeci de ani autoritatile locale nu sunt in stare sa isi gandeasca strategia de dezvoltare urbanistica si sa isi aprobe planurile urbanistice, lasandu-le la interesul investitorilor privati. Se stia din 2010 de intentia de a modifica Legea Urbanismului si de imposibilitatea folosirii PUZ-urilor pentru modificari. Timp de doi ani, toate primariile din tara au avut timp sa realizeze PUG-urile, dar nu au facut nimic pentru ca nu ii intereseaza. Faptul ca noua conducere a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului nu actioneaza pentru a opri aceasta adevarata crima impotriva ordinii urbanistice conduce la ideea ca interesul public a fost de mult abandonat. Din pacate, la fel ca si in cazul Cazinoului din Constanta sau al Halei Matache, se da dovada de un servilism maxim pe linie politica. Noua conducere a MDRT nu are ca scop gestionarea domeniului constructiilor si protejarea interesului public, ci deservirea clientelei politice.” sustine aceasta.

Si fostul prefect al Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei sustine ca modificarile propuse la Legea urbanismului vor aduce haosul: „Exista riscul categoric ca, daca aceste modificari trec de Parlament in forma propusa, haosul urbanistic sa se reinstaureze in Capitala. Ca fost prefect, mi se pare aberant ca hotararile Consiliului General sa nu mai poata fi atacate in contencios atunci cand alesii locali au votat PUZ-uri nelegale. Bucurestiul are nevoie, in mod cert, de investitii, de dezvoltare urbana, de locuri de munca, dar anii in care s-a construit haotic si-au pus o amprenta ireversibila pe oras. In orice oras civilizat din lume, exista reguli si legi clare in urbanism care elimina aberatiile si nelegalitatile. De ce nu se doreste acest lucru si in orasele romanesti”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro