Sari direct la conținut

Elevii de la singurul liceu de arte din București, forțați să învețe online de două luni. Părinții de la Liceul Tonitza anunță proteste în fața Primăriei Sectorului 1

HotNews.ro
Liceul Tonitza - sediul din Iancu de Hunedoara, Foto: Agerpres
Liceul Tonitza - sediul din Iancu de Hunedoara, Foto: Agerpres

Comitetul de Părinți de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București anunță pentru joi, 16 decembrie, o acțiune în fața sediului Primăriei Sectorului 1 pentru a atrage atenția asupra faptului că elevii de la singura școală de arte din Capitală nu au unde învăța, făcând orele online din octombrie. Problema la Tonitza datează de câțiva ani, pentru că liceul, deși are mai multe corpuri de clădire, nu poate oferi elevilor spații decât pentru atelierele vocaționale – orele de artă – și nu și pentru orele de cultură generală – limba română, matematică etc.

  • Principala problemă este cu o clădire finalizată în 2016, executată cu diverse erori, care nu are aviz ISU și prezintă riscuri mari pentru elevi. Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a promis la începutul lunii septembrie că o va repara.
  • O altă problemă este cu clădirea de lângă, care acum doi ani a fost expertizată ca având risc seismic de gradul al doilea și așteaptă să fie reconsolidată. Elevii nu mai merg să învețe acolo.

Soluția găsită atunci a fost ca elevii să facă orele de cultură generală în clădirea Școlii Uruguay, unde li s-au închiriat 10 săli de clasă mai micuțe. Acolo au stat mai puțin de o lună, pentru că acele săli nu aveau autorizație sanitară, a explicat pentru HotNews.ro directoarea școlii.

  • „Dar, pe 3 octombrie am aflat cu stupoare, la o inspecție sanitară, că nu aveam autorizație pentru cele 10 săli pe care ni le-au dat, deși eram într-o școală cu autorizație sanitară. Drept pentru care copiii au trecut în online, au trecut două luni și un pic, am făcut revenire la DSP pentru autorizație și așteptăm.
  • Avem promisiuni că în 2 săptămâni vom avea autorizația sanitară, cu toate că și aia va fi temporară, pentru că totuși spațiile sunt destul de mici.
  • Totul depinde înțeleg eu de acea rectificare bugetară (care nu trece de votul consiliului local – n.r.). Astăzi am făcut solicitare de la Primăria Sectorului 1 să scoată speța Tonitza din pachetul mare pentru rectificare, să îl pună separat pe ordinea de zi și poate așa se votează”, ne-a explicat May Oana Isar, director al Liceului Tonitza.

Potrivit acesteia, protestul anunțat pentru joi este „exclusiv” al părinților.

„Moș Crăciun poate va asculta dorința acestor elevi talentați! În caz contrar vom picheta Primaria”

Ce spune comunicatul de presă al Comitetului de Părinți de la Tonitza:

ARTA ON-LINE!

MOȘ CRĂCIUN, DĂ-NE ȘCOALA ÎNAPOI!

950 de elevi ai Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București sunt condamnați să facă artă online.

Joi, 16 decembrie a.c., la ora 10, în fața Primăriei Sectorului 1, parinții insoțiți de copii, vor întreba consiliul local al primariei, precum si pe primarul in funcție, de ce le condamnă copiii la irosirea talentului. Vorbim despre niște copii speciali, talentați, care muncesc pentru a se perfecționa și crea artă, dar sunt împiedicați să își desăvârșească pregătirea din cauza lipsei de interes și responsabilitate manifestată de autorități.

Corpul nou al sediului din Iancu de Hunedoara a fost finalizat în 2016, dar subsolul s-a inundat la două săptămâni de la terminarea lucrărilor, neprimind astfel aviz ISU de funcționare. De cinci ani clădirea este nefolosită, iar Primăria Sectorului 1 a ignorat toate solicitările făcute de conducerea școlii și de comitetul de părinți.

Clotilde Armand a promis încă de la alegeri, că va aduce clădirea liceului la standardele impuse de ISU pentru obținerea avizului. Teoretic, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” are 3 corpuri de cladiri pe Bd. Iancu de Hunedoara, dintre care două corpuri nu sunt funcționale. Unul are risc seismic, iar celălat nu are aviz ISU.

Are, așa cum spuneam, o clădire nouă, finalizată în 2016, receptia fiind facută abia în 2018, dar ea nu are nici acum autorizație ISU, lucrările la această clădire fiind blocate.

Pe 2 septembrie, într-o postare pe facebook, dna primar spunea: “Am o veste bună pentru părinții și elevii liceului de Arte Plastice ’’Nicolae Tonitza’’ din București: am vizitat astăzi clădirea liceului împreună cu constructorul și vom redeschide spațiul nou construit. Primăria Sectorului 1 și-a asumat să facă toate modificările recomandate de ISU până la începerea anului școlar pentru ca elevii să poată învăța aici.”

Din nou promisiuni deșarte. Nu s-a întâmplat nimic. Copiii au ajuns o miză politică, factorii decidenți bătându-și joc de destinele artistice ale acestor elevi cu impact major și asupra destinului artistic al acestei țări.

Comitetul Reprezentativ al Părinților a fost dispus sa strangă bani pentru a acoperi din suma necesară finalizării lucrărilor, dar au fost refuzați de primărie. De asemenea, au solicitat ca lucrările la noul corp să fie mutate de la investiții la reparații, pentru a le urgenta, în condițiile în care consilierii locali nu se pun de acord pe tema rectificării bugetare.

Să vedem cum Primaria Sectorului 1 sprijina arta si invatamantul vocational! Cine știe, poate Moș Crăciun va asculta dorința acestor elevi talentați! În caz contrar vom picheta Primaria până la rezolvarea situației…

Problemele cu corpurile de clădire ale Liceului Tonitza

Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” are atât clase de gimnaziu, cât și de liceu. Există în prezent spații pentru desfășurarea atelierelor vocaționale, însă nu și pentru orele clasice de cultură generală – matematică, română, istorie etc.

  • De știut este că liceul are două sedii – în Strada Iancu de Hunedoara și în strada General Berthelot.
  • În Iancu de Hunedoara, din trei corpuri, doar unul mai mic este funcțional, iar acolo își desfășoară atelierele de artă elevii de gimnaziu.
  • Un corp de clădire este evaluat la risc seismic de grad 2 – încadrare în anul 2019, motivul afectării structurii fiind legat de lucrările la cealaltă clădire – și așteaptă reconsolidarea, iar celălalt este o clădire nouă, cu mari probleme de construcție, care nu are aviz ISU, fiind cea la care primăria va începe lucrările.
  • Clădirea istorică din str. Berthelot a fost ridicată în 1895 și consolidată și renovată în anii 2015-2016. Școala a primit o concesie de a mai rămâne 10 ani în acest spațiu, iar Primăria Sectorului 1 plătește pentru el chirie, potrivit site-ului culturaladuba.ro.

Citește mai multe:

La singurul liceu de arte plastice din București elevii nu știu dacă luni au unde merge la școală

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro