Sari direct la conținut

Elvețienii au votat pentru a 13-a pensie, dar împotriva majorării vârstei de pensionare

HotNews.ro
Pensionari pe malul lacului Geneva din Elveția, Foto: DreamsTime
Pensionari pe malul lacului Geneva din Elveția, Foto: DreamsTime

Elveţienii, a căror populaţie îmbătrânită se confruntă cu o creştere a costului vieţii, au votat duminică în favoarea celei de-a 13-a pensii, potrivit rezultatelor aproape finale ale consultării, prezentate de Agenţia France-Presse. Pe de altă parte, iniţiativa privind vârsta de pensionare de 66 de ani a fost respinsă de 74,7% dintre participanţii la referendum, potrivit La Libre, relatează News.ro.

Propunerea privind a 13-a pensie a primit 58,2% din voturile din ţară, potrivit acestor rezultate provizorii, care arată de asemenea că a obţinut majoritatea voturilor în mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elveţiene, o condiţie pentru adoptarea sa, potrivit AFP.

Măsura, susţinută de Confederaţia sindicală elveţiană şi de partide de centru-stânga, are nevoie de aprobarea majorităţii celor 26 de cantoane elveţiene pentru a putea fi adoptată, după cum subliniază Reuters. Propunerea fusese respinsă de guvern, de lobby-urile din mediul de afaceri şi parlament, care în prezent înclină spre dreapta, ca fiind ineficientă din punct de vedere financiar. În trecut, alegătorii elveţieni au fost precauţi în ceea ce priveşte susţinerea măsurilor considerate o ameninţare pentru mediul de afaceri.

Pe de altă parte, iniţiativa pentru majorarea vârstei de pensionare la 66 de ani, depusă de Tinerii Liberali-Radicali Elveţieni (PLR) şi propusă în cadrul aceluiaşi referendum, a fost respinsă cu 74,7% din totalul voturilor.

Votul privind pensiile contrastează cu referendumurile din ultimele decenii, în care Elveţia a respins cu fermitate propunerile care ar fi scurtat săptămâna de lucru sau ar fi acordat oamenilor mai multe concedii. Îngrijorările legate de costul vieţii sunt larg răspândite. Potrivit unui studiu publicat în noiembrie de Economist Intelligence Unit, Zurich, cea mai mare zonă metropolitană din Elveţia, împarte cu Singapore recordul de cel mai scump oraş din lume, potrivit Reuters.

Cât este pensia media în Elveția

În prezent, pensia medie de asigurări sociale de stat în Elveţia este plafonată la 2.450 de franci (2.570 de euro) pentru o persoană singură şi 3.675 de franci pentru un cuplu căsătorit.

Este vorba de sume insuficiente pentru o ţară considerată una din cele mai scumpe din lume.

De exemplu, chiria pentru un apartament de trei camere într-un oraş din Elveţia este de cel puţin 3.000 de franci (3.150 de euro) iar o cafea costă mai mult de cinci franci.

„La fel ca peste tot, există o criză a puterii de cumpărare în Elveţia. Nivelul de viaţă al pensionarilor s-a erodat”, a explicat Pierre-Yves Maillard preşedintele Uniunii federaţiilor sindicale din Elveţia (SGB), care militează pentru un vor favorabil la referendumul de duminică şi speră că iniţiativa va avea câştig de cauză.

Guvernul şi parlamentul se opun

Partidele de stânga susţin iniţiativa, dar lor li se opun vehement partidele de dreapta şi cele de centru. Guvernul şi parlamentul elveţian se opun şi ele.

Guvernul afirmă că majorarea propusă ar costa mai mult de patru miliarde de franci pe an, avertizând că ar fi nevoie de majorarea impozitelor şi de asemenea ar putea ameninţa stabilitatea financiară a sistemului de asigurări sociale.

De asemenea, autorităţile federale precizează că modificarea propusă ar însemna mai mulţi bani pentru toţi pensionarii, indiferent de situaţia lor financiară.

Electorii se vor pronunţa de asemenea asupra unei propuneri formulată de organizaţia de tineret a Partidului Liberal vizând majorarea treptată a vârstei de pensionare, de la 65 până la 66 de ani pe parcursul următorului deceniu, pentru a asigura sustenabilitatea finanţării sistemului de pensii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro