Emil Boc: Analizam posibilitatea ca tinerii sub 35 de ani care detin o garsoniera sa beneficieze de programul "Prima Casa"
Ministerul Finantelor va analiza posibilitatea ca tinerii sub 35 de ani care detin o garsoniera sa beneficieze de facilitatile acordate prin programul „Prima Casa”, a anuntat premierul Emil Boc la inceputul sedintei de Guvern de miercuri. Premierul a precizat ca Ministerul Finantelor va prezenta concluziile acestei analize saptamana viitoare. Boc a mai spus ca a discutat cu bancherii prezenti la o intalnire de la Ministerul de Finante sa imparta riscul in cadrul programului Prima Casa, astfel incat autoritatile sa garanteze doar 50% din valoarea creditelor acordate. Aceasta propunere a venit chiar din partea bancherilor, iar in acest sens a fost incheiat un acord de principiu, sustine Boc.
- „Solicit Ministerului Finantelor sa analizeze in cadrul modificarii programului Prima casa si posibilitatea ca tinerii pana in 35 de ani care au o garsoniera in proprietate sa-si imbunatateasca confortul, pentru ca, daca au un copil si nu le mai ajunge garsoniera si au nevoie de un confort suplimentar, sa poata beneficia de programul ‘Prima casa’. Analizati acest aspect si sa ne prezentati concluziile pe saptamana viitoare, inclusiv cu bancile sa aveti o asemenea analiza”, a spus Emil Boc.
In ceea ce priveste impartirea riscurilor cu bancile, primul ministru a declarat ca in acest fel numarul de beneficiari se va dubla, in conditiile in care nivelul garantiilor guvernamentale va ramane la acelasi nivel.
„Analizam impreuna cu bancile de a imparti riscul intre stat si banca. Astazi, riscul e asumat doar de stat. Noi propunem sa impartim acest risc 50% la banci si 50% la stat. Astfel, s-ar putea dubla numarul beneficiarilor”, a declarat premierul la finalul intalnirii cu reprezentantii bancilor.
Emil Boc a mai aratat ca pana acum statul a acordat garantii in cadrul programului Prima Casa in valoare totala de 1,5 miliarde de euro, iar daca bancile ar prelua jumatate din garantii, nivelul total al creditelor care pot fi acordate ajunge la 3 miliarde de euro.
„Nivelul garantiilor guvernamentale nu poate fi nelimitat. Cautam solutii ca in cadrul plafoanelor existente sa dublam numarul de beneficiari. Cu 1,5 miliarde de euro drept garantii putem sa dublam numarul de credite acordate, la o valoare de 3 miliarde de euro”, a spus Boc, care a precizat ca participarea bancilor la acest program nu este obligatorie, dar ca are reactii pozitive din partea institutiilor participante la intalnire.
El a mai declarat ca persoanele care au luat pana un prezent un credit imobiliar prin acest program nu vor avea costuri suplimentare, avand in vedere ca aceasta este „o relatie intre noi si banca”. In ceea ce priveste dobanzile, primul ministru a spus ca nici aici nu vor exista modificari, plafonul maxim de dobanzi prevazut in lege urmand sa fie pastrat si daca bancile accepta sa imparta riscul cu statul.