Sari direct la conținut

Emil Boc: Privatizarea defectuoasa a Petrom ne-a legat de maini in privinta preturilor la combustibili. Vom vinde de acum doar pachete minoritare la companiile strategice

HotNews.ro

Premierul Emil Boc a declarat, marti seara, la Realitatea TV, ca se afla in imposibilitatea de a interveni in reducerea pretului combustibilului din cauza modului defectuos in care s-a facut Privatizarea Petrom in 2004. Premierul sustine ca pentru a evita asemenea blocaje pe viitor el se va opune vanzarii integrale a companiilor din domeniile strategice precum Romgaz, Distrigaz sau Hidroelectrica, ci accepta doar o vanzare de pachete minoritare la aceste companii.

„Greseala de la privatizarea Petromului ne duce in imposibilitatea de a interveni la pompa si a modifica pretul combustibilului. Nu sunt multumit de primul raport primit si astept alte concluzii ale ANAF-ului si Consiliului Concurentei. Privatizarea Petrom din 2004 ne-a adus in situatia de a fi pierdut controlul asupra rezervelor de titei si asupra unui domeniu strategic. De aceea eu m-am pronuntat impotriva privatizarii in integritate a unor companii strategice”, a declarat Emil Boc.

Ambasadorul SUA, Mark H. Gitenstein declarase joi ca domeniul energiei din Romania nu poate fi modernizat atata timp cat companiile de stat sunt conduse de oameni lipsiti de experienta, apropiati de mediul politic.

„Doar in domeniul energetic aveti nevoie de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru a moderniza acest segment. Aceasta modernizare nu poate fi realizata numai cu veniturile obtinute din taxe. Iar acest lucru nu se va realiza cata vreme activele apartin unor intreprinderi de stat conduse de oameni lipsiti de experienta, apropiati de mediul politic, care iau decizii nu in functie de ceea ce este mai bine pentru companie, ci in functie de interesele proprii”, a spus diplomatul american.

„Guvernul a folosit aceste companii pe post de pusculite pentru a rezolva pe termen scurt problemele de flux de numerar”. Gitenstein a dat exemplul companiei Romgaz, careia „i s-a cerut sa faca o donatie de 100 de milioane de euro Guvernului pentru acoperirea unor urgente bugetare, iar reprezentantii Guvenului din CA al companiei au fost mandatati sa aprobe cererea”, a mai spus Gitenstein.

In Romania, reducerile de pret la energie par a fi acordate adesea in functie de legaturile politice

Ambasadorul SUA la Bucuresti s-a referit si la preturile preferentiale la energie acordate unor companii.

„Relatarile presei au aratat ca, de cel putin 10 ani, peste 50% din productia energetica a companiie Hidroelectrica a fost indreptata catre contracte preferentiale de energie la preturi considerabil mai mici decat costurile de productie. Acest lucru a determinat pierderi semnificative de profit si insuficiente investitii in companie, fortand guvernul sa redirectioneze fondurile publice reduse spre a sutine compania”, a aratat Mark H. Gitenstein.

Intr-o telegrama Wikileaks, clasificata „Confidential” si redactata in 2006, este prezentat modul in care Ministerul Economiei si Petrom au negociat liberalizarea preturilor, negociere anulata in ultimul moment de un telefon primit de la o institutie guvernamentala din domeniul reglementarii.

„Sectorul energetic este in criza, mai ales avand in vedere cresterea costurilor globale si presiunea crescanda asupra Guvernului Romaniei pentru a permite liberalizarea totala a pretului la gazele naturale de productie interna. In timp ce Guvernul regleaza piata consumatorilor captivi (consumatorii individuali si micile afaceri), OMV/Petrom si-a exercitat dreptul de a vinde gaze pe piata libera, in ciuda obiectiilor Guvernului. Sub presiunea UE si FMI, Guvernul a fost de acord in cele din urma sa liberalizeze piata pentru marii consumatori, care inseamna 75%. In Octombrie (2006 – n.red.), o luna cu cerere relativ mica, OMV/Petrom a fortat chestiunea limitand accesul distribuitorilor regionali la produsele sale, fortandu-i sa fie de acord cu preturi mai mari decat Guvernul incercase sa impuna”, se arata in document.

In comentariul care incheie telegrama, oficialii americani noteaza: „Observam, totusi, ca sectorul energetic este in mod traditional unul dintre cele mai intens manipulate si predispuse la coruptie sectoare din economia Romaniei. Grupuri de interese de afaceri romanesti au incercat indelung sa controleze resursele energetice locale intr-o maniera care ar fi adus beneficii multor dinozauri industriali (inclusiv combinatelor chimice si de productie de ingrasaminte) care sunt competitive doar datorita energiei ieftine.”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro