Sari direct la conținut

Era sa traim mai bine?

Businessday.ro

In urma cu cateva zile, parlamentarii puterii au votat din greseala alaturi de opozitie scaderea TVA la alimentele de baza si eliminarea impozitului in cazul pensiilor de pana la 2.000 de lei, generand astfel un scandal monstru. Din cate am inteles, “greseala” va fi reparata prin adoptarea unui alt act normativ prin intermediul caruia deciziile luate marti vor fi anulate, insa aceasta intamplare a dat apa la moara opozitiei si televiziunilor, care nu au rata ocazia de a sustine inca odata ca cei de la putere lucreaza impotriva romanilor din moment ce nu sunt de acord cu marirea pensiilor si scaderea pretului la alimente, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Cu alte cuvinte, era sa traim si noi ceva mai bine, insa unii nu vor. Dincolo de disputele politice insa, cred ca merita spuse urmatoarele trei lucruri:

1. In mod evident, parlamentarii nu isi merita salariul. Initial, credeam ca actele normative votate din greseala sunt niste legi stufoase, pe care oamenii nu au apucat sa le citeasca inainte de a le vota. Gresit! Dupa cum se poate verifica aici si aici, cele doua legi sunt compuse din cate doua fraze care se intind pe jumatate de pagina.

Cata lipsa de interes poate sa manifeste un parlamentar fata de propriul job din moment ce isi exprima votul fara sa stie ce voteaza?

2. Ulterior votului din Parlament am vazut dezbateri in care problema se punea in felul urmator: “era sa traim si noi mai bine, dar puterea si-a dat seama de greseala”.

Multi au probabil impresia ca nivelul de trai poate creste peste noapte, cu conditia sa vrea si guvernul (oricare ar fi el). Adica, noi traim prost, dar de maine guvernul poate schimba situatia marind salariile si pensiile, si/sau reducand preturile. In acelasi sens, guvernul ar putea dubla de maine salariul minim pe economie de la 600 la 1.200 de lei, imbunatatind astfel semnificativ nivelul de trai al celor mai prost platiti dintre romani.

Din nefericire, economia nu functioneaza asa. Teoretic, impactul bugetar generat de cele doua masuri (1 mld. euro) poate fi acoperit luand bani din alta parte. Practic, aruncarea cu bani in consum in conditiile in care cheltuielile pentru investitii au fost si asa reduse semnificativ reprezinta una dintre cele mai proaste masuri pe care cineva la poate lua.

3. Scaderea TVA de la 24% la 5% i-a determinat pe unii sa spuna ca pretul alimentelor se va reduce semnificativ. Nimic mai fals!

In primul rand, la produsele de panificatie evaziunea fiscala este uriasa (60-70% din piata este nefiscalizata), astfel ca variatia TVA nu va avea o influenta semnificativa asupra preturilor. Situatia este similara si in cazul pietei carnii si a produselor lactate.

In al doilea rand, ar fi bine sa ne amintim ca de cateva saptamani se discuta intens despre o posibila majorare a pretului alimentelor cu 20-30%. Daca TVA se reduce, este extrem de simplu pentru producatori si comercianti sa spuna “reducerea TVA abia compenseaza cresterile de pret care ar fi avut loc oricum, asa ca preturile raman in general acelasi”.

Una peste alta, aceasta experienta ne-a demonstrat inca odata cum se face politica in Romania si cat interes manifesta politicienii pentru discutiile din Parlament.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro