Sari direct la conținut

eRomania e clona de Wikipedia

HotNews.ro

Portalul eRomania a fost lansat de Ministerul Comunicatiilor ieri. Pe o pagina de-a sa aflam ca „este gata sa primeasca vizitatori” inca din 7 iunie. Dar nu pare deloc terminat, ba dimpotriva.

Nu e nici o indoiala, ca sa faci un site similar celui existent acum nu iti trebuie mai mult de cateva zile de lucru cu program redus. Cu putin efort, poate fi realizat de o singura persoana intr-o singura zi.

Asadar, raspunsurile la intrebarile „In cat timp a fost dezvoltat” si „Cat a costat realizarea site-ului?” sunt foarte importante.

Daca pentru stadiul actual al eRomania a fost platita o suma mai mare de 2.000 RON, atunci nu e in regula. Daca am avea totusi ceva mai multa transparenta, am putea intreba si cine a realizat „portalul” si care au fost criteriile conform carora s-a acordat dreptul de construire unei firme, daca e cazul. Daca el a fost realizat de „IT-ul Ministerului” fara cost suplimentar, iar nu e bine, pentru ca se ridica problema competentelor celor de acolo.

Poate cel mai grav lucru este nu atat lipsa de forma si de continut, ci faptul ca eRomania isi copiaza fara rusine toate informatiile din Wikipedia, fara macar a pomeni o sursa oarecare.

Daca in momentul respectiv cineva ar fi editat paginile de pe care s-a copiat in nestire, si fara a se corecta textul, am fi putut avea absolut orice continut.

Am incercat sa vedem ce spune eRomania despre Valcea, de exemplu. Iata un fragment:

„Această şcoală, la 1838 s-a transformat în şcoală preparandă, adică şcoală care pregătea învăţători rurali pentru satele plasei Olteţu. Steagul naţional Tot din Beneştii pe Olteţ fiind cărturarul Petrache Poenaru obţine la Paris în anul 1827 brevetul de inventator a ceace se numeşte „condei portăreţ fără sfârşit” (stiloul de azi).

Ioan Cuza Vodă, primul domnitor al României Trecerea primului domnitor al Ţării Româneşti şi al Moldovei unite la 24 ianuarie 1859, Ioan Cuza Vodă, este marcată de o fântână în stânca masivului Căpăţânii”.

Pe Wikipedia textul este identic.

Informatiile au fost lipite fara noima si fara a fi corectate. Nu s-a respectat macar o norma de bun simt, adoptarea scrierii cu diacritice sau inlaturarea acestora din text. In functie de locul din care s-a copiat, intalnim sau nu caractere romanesti.

Unele pagini (probabil cele despre care nu s-au gasit informatii pe Wikipedia) sunt goale in intregime. Doar titlul e prezent. Cel mai la indemana exemplu: Maramures.

Iar daca trecem la analiza codului eRomania, lucrurile sunt si mai grave. Site-ul are in orice pagina erori de html si css. Nu inseamna mare lucru pentru vizitatorul obisnuit, insa are oaresce importanta pentru motoarele de cautare, daca e sa luam macar aspectul acesta in calcul.

Pentru o pagina simpla si minimalista, sa ai erori e uneori chiar o realizare.

Din punct de vedere al structurii, site-ul lasa din nou de dorit. Lipsesc doua pagini esentiale in orice site, „contact” si „despre”.

Avem si o parte buna. Acum exista macar ceva pe care se poate construi. Dar acesta fiind un „portal”, probabil ca va ramane la stadiul actual multa vreme, neoferind in sine ceva concret, si doar trimitand catre site-uri deja existente si preluand text.

Cateva exemple:

Pentru „Sistemul electronic de achizitii publice” eRomania ne trimie pe eLicitatie.

Pentru „servicii de guvernare electronica” suntem condusi la eGuvernare.

Concluzia: eRomania este in momentul de fata doar o colectie de pagini cu informatii copiate din diverse locuri fara atribuirea surselor, pe alocuri avand si linkuri catre site-uri care chiar fac ceva.

Dar e Romania si suntem obisnuiti.

Alex Sima – TownPortal

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro