Sari direct la conținut

Esti portocaliu?

Contributors.ro
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala

Este intrebarea-acuza care ma plesneste cel mai des. Nu mai pot dormi noaptea de cosmaruri portocalii. Am dat de pomana tot ce aveam portocaliu prin garderoba: camasi, cravate, pulovere. Sa nu fiu “recunoscut” pe strada si luat la suturi. Mai trebuie sa merg la vrajitoare, sa ma dezlege de vraji.

O parte dintre comentatorii articolelor mele ma iau la sigur. “Esti vandut lui Basescu si Boc”. “Te-ai dat cu aia”. “Astepti un ciolan si de-aia latri p-acilea”. “Cu cat te platesc?”

Astea sunt comentariile civilizate, pe celelalte, cu injuraturi, nu le pot reproduce, unele nici n-au fost admise de moderator.

N-am iesit din paradigma dihotomica « de ce parte esti ?». Tii cu Iliescu sau cu taranistii ? Cu Nastase sau cu liberalii ? Cu Tariceanu sau cu Basescu ? Cu potocaliii sau cu opozitia ?

Tot timpul trebuie sa fii intr-o tabara. Din doua. Macar la fotbal sunt mai multe echipe.

Nu sunt dom’le portocaliu. Sunt doar roman. Am fost candva liberal, pe vremea cand speram ca liberalii vor moderniza statul. Am tot sperat, l-am criticat si pe Basescu, pana cand am vazut ca degeaba mai sper. M-au dat afara pentru ca spuneam ce gandeam, altceva decat politica oficiala. Acum n-au de unde sa ma dea afara.

Am propria apreciere asupra ce inseamna salvarea Romaniei din groapa in care am intrat, din prostie. Cred ca nu exista alternativa la actualele masuri de austeritate, care sa aduca cheltuielile la nivelul veniturilor. Cred ca expertii internationali care se ocupa de noi au dreptate. Ce interes ar avea Uniunea Europeana sa intram in faliment? Iar FMI are acelasi interes cu noi: sa nu cheltuim mai mult decat producem, sa putem da imprumuturile inapoi.

Nu vreau ca nepotii si copiii mei sa plateasca zeci de ani de acum inainte datoriile pe care le-am facut noi. Pentru ca ne place sa traim pe veresie. Si nici ca tara sa stea fara autostrazi inca 50 de ani.

Nu cred ca Guvernul trebuie sa fie responsabil pentru soarta fiecarui cetatean, chiar si pentru aceia care stau cu burta la soare si nu vor sa munceasca. Sau prin birturi. Sau vor slujbe de birou. Cand jumatate din suprafata agricola a tarii sta parloaga. Si e suficient sa plantezi un bob si rodeste o suta. Venituri minim garantate, pensii si ajutoare garantate, de cine de Dumnezeu? Bine ar fi, dar nu se poate.

Am mostenit de la comunisti ce e mai rau: credinta ca altii sunt responsabili pentru soarta noastra si a familiei. Nu capul familiei si consoarta. Avem acum o piata a muncii imensa, aceea a Uniunii Europene, de care au si profitat 3 milioane de romani. Au si ajutat tara prin sumele mari trimise acasa. Asa au facut dupa razboi turcii, italienii, iugoslavii.

Nu cred ca Guvernul poate lua masuri de relansare economica. Asta se intampla in economia comunista, planificata prin CSP (Comitetul de Stat al Planificarii). In economia cu piete globalizate, multinationalele si bancile cu “mame” in strainatate nu asculta de guverne, sunt dependente de starea economiei mondiale. Guvernul are doar doua parghii, mari si late: fiscalitatea si investitiile in infrastructura. Daca ar avea bani. Dar nu are, ca-i da pe ajutoare sociale si salarii bugetare. Ca suntem un stat asistential, dar cu pantalonii rupti in fund. Relansarea economica a Romaniei va porni odata cu pietele mondiale. Pana atunci, bine ca avem ce manca din agricultura noastra ancestrala. Altii nici asta nu au.

Spania are somaj de 25% si nu este condusa de Boc si Basescu. Si e urmatoarea pe lista tarilor cu mari probleme in privinta datoriei suverane, dupa Grecia si Irlanda. Si sunt atatea alte tari, cu productii importante de marfuri si servicii vandabile, cu valoare adaugata mare, care totusi strang cureaua.

O vina are si Guvernul Boc. Nu asigura solidaritatea si echitatea. Adica, daca e de suferit, sa suferim cu totii la fel. Si clientela si sponsorii partidului. Aici nu are nici o scuza.

Vad ziaristi economisti care le stiu pe toate. Ce-ar face ei, la o adica. Daca ar fi ministri de finante. In doi timpi si trei miscari ar rezolva criza. Ar da cu bani in populatie cu gramada, sa creasca consumul si s-ar rezolva totul. Care bani, de unde i-ar lua? Aici se asterne tacerea. Americanii tiparesc dolari si exista semne de revenire a crizei si la ei. Noi ce sa tiparim? Ca ne-am invatat minte ce inseamna inflatie de 300%.

Daca si actualul guvern mergea pe politica iresponsabila a liberalilor, sa functionam fara FMI si cu deficite oricat de mari, la cat de “subtire” este economia noastra, ajungeam urgent in situatia Greciei sau chiar mai rau.

Cei care stau si tipa dupa ajutor ar face bine sa caute de lucru in spatiul acesta imens, al Uniunii Europene. Nu e usor, dar e oricum mai productiv decat sa stai sa blestemi portocaliii si regimul Basescu-Boc. Ca oricum nu ies bani din blesteme.

Si n-am inteles un lucru. Toata discutia publica se poarta ca si cum Guvernul ar avea banii necesari, ascunsi pe undeva prin pesteri, dar de-ai dracului ce sunt nu vor sa-i imparta la populatie. Toate comentariile de la anumite tv-uri asta spun. Nu vor sa dea sau nu sunt in stare sa faca rost de bani. Daca am veni noi la guvernare, zice opozitia, in cateva luni ar incepe sa curga din cer lapte si miere pe capetele romanilor. Vom avea grija de cei saraci. Eternul cantec de sirena. Cat de naiv poti fi sa crezi asa ceva? Ei de unde ar lua banii necesari? Din vraji? Sau ii tenteaza ultimele active de privatizat?

In concluzie, nu sunt nici portocaliu, nici rosu, nici albastru.

Sunt doar roman.

Iar pentru comentatori: nu va obositi cu acuzele de culoare portocalie. Nu ma impresioneaza.Citeste si comenteaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro