Sari direct la conținut

Etape

Curentul

Principalul adversar al dlor Blaga si Oprescu nu este partidul celuilalt (desi lupta a ajuns la cutite si aici) ci Campionatul European de fotbal. Debutul Romaniei la C.E. printr-un meci cu Franta a eclipsat cu totul duelul Blaga-Oprescu pe care ziarele si televiziunile l-au abandonat in favoarea intalnirii dintre tricolori si echipa cocosului galic.

Declaratia antrenorului Piturca a prefatat (cu umor involuntar dar sincer) situatia: „prima noastra sansa e sa pierdem”. Oricine merita insa a doua sansa. Optimiste, ziarele au facut nenumarate trimiteri sub centura francezilor dintre care atentionarea „francezi, feriti-va cocoselul” a fost cea mai nostima. Pentru romani, avertismentul e net superior: feriti-va capul. Si paziti-va votul. Caci hotii de voturi actioneaza la fel de eficient ca hotii de portofele si ca hotii de case – din moment ce un judecator din Biroul Electoral din Braila a fost prins furand voturi si arestat. Oare ce voturi s-or fura mai des? La masini, de exemplu, stim sigur ca hotii le prefera pe cele scumpe si ocolesc Daciile. La voturi cum o fi?

La case, lucrurile stau diferit: se sparg casele mari dar se fura si se vand casele mici, pesemne unde incap mai multe intr-o singura escrocherie. Uneori primariile sunt si ele partase la furtisaguri – incepand din Capitala (unde o retea a nenorocit o sumedenie de batrani falsificandu-le semnaturile) si pana in cele mai patriarhale colturi ale patriei. La Dangeni (Botosani), cooperativa de credit din comuna in cardasie cu primaria au facut imprumuturi la banci girandu-le cu casele unor sateni care s-au trezit datori vanduti si in pericol sa-si piarda casele.

Ca exista hoti si escroci in toate institutiile, stim cu totii. Sunt si in alte tari. Ce este revoltator si criminal cu adevarat este faptul ca victimele nu sunt aparate de nimic in timp ce vinovatii stau linistiti si „nevinovati pana la pronuntarea sentintei” – pe care adesea reusesc s-o cumpere. Faptul ca satenii din Dangeni sunt pusi la plata fara se existe vreun mecanism legal ori institutional care sa stopeze absurdul demonstreaza clar ca societatea noastra e croita pe abuzuri si coruptie si nicidecum pentru dreptate si cinste. Asta „am validat” pana acum. Asa ca degeaba ne vaitam ca alegem mereu intre raul cel mare si raul cel mic – din moment ce am facut legi in favoarea celor rai. Tot ce-am reusit in 18 ani e sa trecem de la duminica orbului la duminicile chiorului. Acum ar fi culmea sa revenim la duminica orbului.

Curentul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro