Sari direct la conținut

EUGA – o mana de ajutor pentru IMM-uri

HotNews.ro

Microsoft, HP si Banca Transilvania ofera gratuit consultanta in vederea cresterii gradului de absorbtie a fondurilor europene in Romania. Problema accesarii fondurilor europene a devenit din ce in ce mai acuta pentru societatea romaneasca. Daca si celelalte tari au probleme in accesarea acestor programe, la noi situatia este mult mai grava.

Cel mai important aspect este acela de constientizare a companiilor mici si mijlocii asupra oportunitatilor de finantare disponibile. In urma unui sondaj patronat de UE s-a constatat ca 45% din cele 20 de milioane de IMM-uri din Europa aveau cunostinta despre fondurile structurale UE, dar numai 4% au candidat pentru finantare. Dintre acestea numai 25% – adica 1% din numarul total, au primit subventii.

In acest context, Microsoft, HP si Banca Transilvania au lansat initiativa European Union Grants Advisor (EUGA) pentru a creste, in randul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, constientizarea cu privire la programele de finantare publica – fie ca actioneaza la nivelul Uniunii Europene, la nivel national, regional sau local – si a le sprijini pe parcursul procesului de obtinere a subventiilor.

„Intreprinderile mici si mijlocii din Europa reprezinta baza pentru crearea de noi locuri de munca, dar si motorul care antreneaza inovatia si creste competitivitatea. De aceea este atat de important sa le oferim acestora acces la finantari directionate” explica Silviu Hotaran, director general Microsoft Romania.

Initiativa EUGA sustine, de asemenea, Agenda Lisabona, program prin care Uniunea Europena si-a stabilit obiectivul de a deveni, pana in anul 2010, cea mai competitiva si dinamica economie din lume, bazata pe cunostere.

Programul EUGA nu este o noutate absoluta, el cunoscand un succes major in alte 23 de tari in care a fost deja implementat. Acum, odata cu lansarea portalului web EUGA in limba romana, programul a fost activat si in Romania.

„Initiativa EUGA este una dintre cele mai importante initiative ale sectorului de afaceri romanesc, care se adreseaza procesului de accesare a fondurilor europene. Ne dorim ca lansarea EUGA sa reprezinte si un impuls dat initiativelor de imbunatatire a dotarilor IT la nivel regional din sectorul privat si public”, sustine Radu Enache, director general HP Romania.

Partenerii implicati in acest proiect Microsoft, Banca Transilvania si HP au pus la dispozitia intreprinderilor mici si mijlocii o baza de date completa cu sursele de finantare. Aceasta baza de date poate fi consultata gratuit la www.resurseimm.ro sau www.euga.info.ro.

Robert C. Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, declara: „Este deja de notorietate faptul ca Banca Transilvania propune diverse solutii noi pe piata, in calitatea sa de sustinator al spiritului antreprenorial romanesc.

In acest context, am raspuns cu bucurie propunerii Microsoft Romania de a fi unul dintre partenerii lansarii initiativei EUGA, asa incat tot mai multe companii romanesti sa aiba acces la fondurile europene”.

Noul portal web permite intreprinderilor mici si mijlocii si reprezentantilor din administratia publica sa vizualizeze informatii despre programele de finantare privind domeniul tehnologiilor informatiilor disponibile in UE si despre finantatorii nationali si regionali din majoritatea statelor membre.

Baza de date contine liste complexe de programe de finantare si subventii destinate investitiilor in tehnologia informatiei si comunicatiilor.

Totodata, initiativa EUGA pune la dispozitia intreprinderilor mici si mijlocii sesiuni de consultanta oferite de un expert in domeniul finantarii, prima fiind gratuita. Serviciile de consultanta pot fi solicitate pentru a ajuta un candidat sa identifice programul de finantare corect sau pentru a-l asista pe parcursul procesului de aplicare la fonduri.

In acest scop, partenerii romani ai acestui proiect coopereaza cu consultanti de incredere in domeniul finantarii, reprezentanti ai agentiei PNO Consultants.

Prin incurajarea investitiilor in noi tehnologii, EUGA va consolida pozitia competitiva a firmelor romanesti in Europa, precum si a companiilor europene in intreaga lume.

Pana acum, prin acest program au fost create 1.500 de proiecte cu o rata de succes de 84% si 120 de milioane de EURO au fost contractati ca fonduri guvernamentale si europene pe baza candidaturilor sustinute de consultanta oferita prin initiativa EUGA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro