Eugen Nicolaescu, despre criza medicamentelor: este o lupta mare, cu unii care misca lumea, care schimba guverne
Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, i-a luat la control pe importatorii si distribuitorii de medicamente, iar acestia din urma ameninta cu instanta daca ministerul nu va ajusta preturile. Un razboi total, din care ar putea avea de pierdut cei care au nevoie de medicamente pentru tratarea unor boli grave ca diabetul sau cancerul. “Este o lupta mare”, afirma ministrul intr-un interviu HotNews.ro-BBC, care va fi difuzat duminica. Nicolaescu promite ca in spitale si farmacii vor fi medicamente. Importatorii si distriuitorii promit si ei ca nu-si vor mai vinde produsele.
“Toate marile companii de medicamente au bani multi. Stiu sa faca campanii, stiu sa ne denigreze pe noi. Una peste alta: este o lupta mare, intre unii puternici, care misca lumea, care schimba guverne in alte tari, producatorii de medicamente. Deci, cei care schimba guverne in alta tari, si noi niste amarati de demnitari care trebuie sa ne luptam cu ei, ca nu avem alta solutie”, a declarat Eugen Nicolaescu in interviul pentru HotNews.ro si BBC. Dar ministrul sanatatii pare sa fi gasit deja solutia. A declansat un sir de controale la importatori, la distribuitori si la farmacii: “credeti ca-i lasam sa-si faca de cap? Incepusera sa doseasca medicamente. Le aveau in stoc, dar nu le puneau la vanzare”.
Importatorii si distribuitorii de medicamente acuza, la randul lor, ministerul ca isi face de cap, deoarece a inghetat pretul de referinta la medicamente la nivelul lunii aprilie 2007. Or, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente, Viorel Vasile, sustine ca ministerul este obligat, potrivit legii, sa actualizeze trimestrial preturile in functie de cursul de schimb. Vasile sustine ca importatorii si distribuitorii de medicamente vor refuza sa-si vanda in pierdere produsele importate. El spune ca se pierd zeci milioane de euro deoarece medicamentele vor fi decontate la un curs de 33 de mii de lei vechi, cursul din aprilie 2007, in timp ce un euro a ajuns acum la 38 de mii de lei.
Distribuitorii anunta ca au facut joi primul pas inainte de a da in judecata ministerul sanatatii. “Am depus o plangere prealabila in care cerem doua lucruri: anularea ordinului prin care s-a prelungit pana la 1 martie actualul pret de decontare si actualizara imediata a pretului medicamentelor la actualul curs de schimb”, afirma Viorel Vasile. El sustine ca actiunea de control initiata de minister este o tentativa de intimidare a principalilor distribuitori.
Afla detalii despre criza medicamentelor dar si despre cum vad medicii rezidenti majorarea salariilor promisa de ministrul Nicolaescu ascultand emisiunea “Discutia saptamanii”. Programul va fi transmis duminica 3 februarie la BBC incepand cu orele 18, pe frecventele 88 FM Bucuresti, 93.9FM la Timisoara, 88.4FM la Sibiu, 96.9FM la Constanta si 97,2FM la Constanta. Continutul disctuiei va fi publicat duminica si pe site-ul Hotnews.