Eugen Nicolaescu despre criza medicamentelor: statul trebuie sa intervina cu toata forta
Va fi sau nu o criza a medicamentelor? Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat intr-un interviu HotNews-BBC, ca va rezilia contracte daca nu vor fi medicamente in farmacii si a anuntat ca a inceput controale la farmacii, la importatori si la distribuitori.Pe de alta parte, distribuitorii anunta ca nu mai accepta sa vanda medicamente un curs de schimb de 3, 3 euro, cat le deconteaza ministerul. “Maine sunt legat daca vand la pretul la care mi se deconteaza”, afirma Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente, care sustine ca piata este deja in criza.
Rep: Criza medicamentelor, domnule ministru.
EN: Nu e o criza a medicamentelor, si este numai o criza a medicamentelor in presa. In realitate nu este o criza.
Rep: “Nicolaescu a mosit o noua criza a medicamentelor”. Am vazut asta titrat in ziare.
EN: Nu, intr-un singur ziar, ziarul Gandul, si este o prostie inimaginabila, si ma mir ca acel ziarist a putu sa scrie o asa ineptie. Pentru ca a mosi inseamna a face un lucru bun. Iar pe de alta parte, faptul ca eu tin preturile in mana de sapte luni de zile, faptul ca nu las sa creasca preturile, la producatori, si la importatori si la farmacisti, ca sa pot sa las accesul oamenilor la medicamente, asta inseamna ca am mosit o criza. Vedeti ce aberatii scriu unii? Dar e dreptul lor sa scrie.
Rep: Putin electoral discursul dvs, legat…
EN: E corect!
Viorel Vasile: “Piata medicamentelor e blocata”
Rep: ..de accesul la medicamente, pentru ca si importatorii si distribuitorii de medicamente v-ar putea reprosa ca tineti preturil cu forta in mana. Dar il avem la telefon pe dl. Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente. Domnul ministru spune ca nu avem o criza a medicamentelor . E blocata piata medica-mentelor, domnule Vasile, sau nu?
VV: Piata medicamentelor e blocata natural. Cel putin la medicamentele venite din Uniunea Europeana si care se platesc, ca facturi externe vorbesc, in euro si in franci elvetieni unde devalorizarile au fost foarte mari. Practic, incepand din decembrie si continuind in ianuarie, putin dintre noi au facut importuri.
Rep: Domnul ministru Nicolaescu spune ca tine de sapte luni preturile in mana pentru ca bolnavii sa aiba acces la medicamente. E corect?
VV: Nu. Un demnitar al Romaniei, in speta un ministru, este prima persoana care trebuie sa respecte legea. Legi facute chiar de domniile lor.
Rep: Adica?
VV: Dansul trebuia la trei luni de zile, conform legii, daca devalorizarea era mai mare de 5%, sa se recalculeze preturile. Noi am incercat de la inceputul lui decembrie, i-am atras atentia si i-am cerut intrevedere. N-am primit nici un raspuns si cu atat mai putin o intrevedere.
Rep: Pai, poate il intrebati chiar pe domnul ministru de ce nu face asta si poate va raspunde.
EN: Eu va salut pe dvs., domnule Vasile, dar nu cred ca este cazul sa lamurim prin telefon o problema care tine de mai multe aspecte. Din aprilie- mai, de cand am fixat preturile la medicamente si pana in luna noiembrie, dvs, in cea mai mare parte, ati avut un curs mai favorabil decat cel la care s-a stabilit pretul in ultima perioada. De doua luni si jumatate cu aproximatie, sigur, cursul prin depreciere a inceput sa va fie dezavantajos. Dar daca punem in echilibru cateva luni de zile, o sa vedeti ca sunteti undeva poate chiar putin deasupra, decat dedesubt, cum incercati dvs, sa subliniati. Pe de alta parte, v-am comunicat oficial, prin publicarea ordinului, ca am prelungit preturile la medicamente pana la 29 februarie 2008. In aceasta perioada, va invit si pe aceasta cale, cum am spus-o de mai multe ori public, sa stam de vorba, sa analizam, sa fundamentam, sa vedem care sunt solutiile pe care le avem la dispozitie, sa recalculam preturile.
Rep: Stop, o secunda. Domnul ministru sustine ca sunteti in continuare in profit, prin urmare n-aveti a va plange, domnule Vasile, dvs, adica distribuitorii de medicamente.
VV. Per total, cand tragem linie nu este adevarat. Pierderile sunt mai mari, mult mai mari.
Rep: Cam cu cat?
VV: Noi am facut, sa stiti, la nivel de asociatie un calcul, avem undeva la 50 de milioane estimate pierderi in aceasta perioada.
“Ma aresteaza ca vand la pret de dumping”
Rep: Si spuneti-mi, domnule Vasile, dvs ce cereti, ca sa ne lamurim mai exact, o crestere a pretului la medicamente, cu cat?
VV: Nu o crestere, o adaptare la curs. Noi astazi cumparam la 3,8 lei euro si ni se deconteaza la 3,3 lei – euro. 3,32 este, mai precis. Problema grava este alta. Sunt cele trei programe diabet, oncologie, post-transplant unde marja este mai mica, mult mai mica, domnul minsitru stie despre ce este vorba. Astazi ne afam in situatia dramatica, fara iesire, pentru noi cel putin, in care daca un medicament costa 10 franci elvetieni, tradus in RON inseamna 25 de RON si mi se deconteaza 22 de catre Casa. Fara nici un adaus, nimic, doar transform franci elvetieni in RON. Problema mea este urmatoarea: nu pot sa vand la pretul de CaNaMED care ni se deconteaza, pentru ca vine legea, vin si ma aresteaza ca vand la pret de dumping adica la pret mai mic…
Rep: Stati un pic ca sa inteleg: deci medicamentele pentru bolnavii de cancer, de diabet si ce-ati mai spus acolo, cazuri grave, astea nu le mai vindeti catre spitale acum?
VV; Pai maine sunt legat daca vand la pretul la care mi se deconteaza, adica pretul legal. Pentru ca eu am pretul de intrare mai mare si legea imi spune ca e pret de dumping.
Rep: Domnule ministru, doriti ca dl Vasile sa fie legat?
EN: Nu, dar dansul nu e cinstit….
Rep: Adica?
EN: … si nu e corect in informatiile pe care le da, pentru ca aceste medicamente din cele trei programe anuntate sunt medicamente cu rezerve uriase. Si am sa va spun de ce, ca sa vedeti ca lucrurile nu stau asa cum sunt spuse si de aceea cred ca eu am dreptate in continuare. In clipa cand am stabilit pretulile pentru aceste trei programe, in martie 2007, retineti martie 2007, am pornit de la un principiu de baza: avand in vedere ca ele sunt in programe si se deconteaza integral de stat, de Casa de Sanatate prin program, si ca sunt vanzari foarte multe, deci rulaj foarte mare, atunci poate sa fie un adaus mai mic comercial. Si am convenit, in afara de ceea ce scria pana la vremea respectiva in actele normative, ca aceste medicamente sa aiba un pret de decontare. Asta inseamna ca orice medicament are un alt pret decat pretul de CaNaMED, tinand cont de pretul de intrare, tinand cont de adausul comercial, tinand cont de comisioane samd. Dar nu numai atat, atunci cand am facut decontarea pe aceste programe la medicamente, toti furnizorii au acceptat sa incheie niste protocoale cu noi, prin care au mai scazut preturile, tocmai ca sa intre cu acele medicamente in programe. Va dati seama ce rezerve uriase sunt? Si acuma vine si ni se spune ca nu se mai poate? Deci numai atunci, daca imi aduc bine aminte, ca e un an de la vremea respectiva, am venit cu o reducere prin protocoalele de utilizare a medica-mentelor, cu peste 13% daca nu ma inseala memoria. Acum vorbim de o depreciere de 10%, deci oricum mai ramane un 3% suplimentar.
VV: Domnule ministru, sau pentru Dvs. este o confuzie sau dvs. vreti sa induceti o confuzie. Protocoalele sunt pentru diabetul A, pentru anti-diabeticele orale. Eu vorbesc de Ordinul 575 insuline, oncologie si stari post-transplant, unde nu exista nici un protocol, exista doar ordn de ministru si de decontare clara, foarte clara.Sa nu aruncam confuzie pentru ascultatori….
EN: …Mai aveti 8,5% comisionul de importator pe care nu vi l-am luat, care cu 1 ianuarie 2007 trebuia scos? Il aveti. Da? Si nu comentati nimic despre el. Si eu va spun ca il aveti in pret, calculat.
Nicolaescu: daca nu sunt medicamente le reziliem contractele
Rep: Cei care ne asculta vor un raspuns la o intrebare simpla: vor fi medicamemnte pentru cazurile grave?
EN: Din punctul meu. de vedere trebuie sa fie medicamente, domnule Tapalaga. Ca daca nu sunt medicamente le reziliem contractele pe loc si ii lasam sa se uite pe cer, sa faca altceva. Ca asa spune legea: trebuie sa ai medicamente permanent in farmacii, ca daca nu se reziliaza contractul. Si am inchis capitolul. Discutam degeaba. Noi trebuie sa discutam altceva cu producatorii, importatorii si distribuitorii: cum sa facem sa gasim cele mai bune canale de distributie a medicamentelor, sa avem cele mai bune medicamente la preturile cele mai accesibile. Cu asta sunt de acord, si cu dumnealor m-am inatlnit de multe ori. Si o sa ne intalnim in continuare sa gasim aceste solutii.
Rep: Domnule Vasile, ce semnale aveti din sistem, pentru ca, pana la urma, sunteti distribuitor de medicamente. Sunt sau nu sunt medicamentele astea pentru cazuri grave in farmacii si spitale?
VV: Va pot spune foarte precis ca au scazut foarte mult distributiile de medicamente catre spitale si catre – spitale nu mai spun, ca e si mai grav acolo ce se intampla – si catre farmacii, medicamente care au pretul in euro si franc elevetian. Acolo unde sunt in dolari sau eventual in alte monede, si medicamentele romanesti, in continuare functioneaza normal.
Rep: E tot o discutie legata de preturile la medicamente , domnule Nicolaescu, de aceasta data, si avem cifre care arata ca unele medicamente sunt chiar mai scumpe decat in Uniunea Europeana.
EN: Si imi spuneti dvs mie?… N-am spus-o eu asta? Asta am spus-o de 8 luni de zile.
Rep: Dar cum se explica asta?
EN: Cum se explica? Intrebati-i pe aia dinaintea mea care le-au calculat. Ce, eu le-am calculat preturile?
“De unde stii tu asta, mancate-ar tata?”
Rep: Dar nu puteati sa le recalculati?
EN: Pai, dar asta fac, asta ma chinuiesc de 8 luni de zile cu domnul Vasile si cu altii care nu vor sa accepte, am interupt de 7 ori discutiile si probabil ca va trebui sa le reluam si sa-i fortam sa recunoasca ca la unele medicamente au preturi mai mari decat in alte tari, Numai ca, mai e o problema aici. Arunca Sorin Oprescu ca pretul la Plavix e mai mare in Romania decat in nu stiu ce tara. In primul rand Plavixul nu mai e pe lista de compensate, deci habar n-are ce vorbeste, si al doilea rand, lucrul cel mai important, noi nu ne raportam astazi, ca asa a fost facuta legea, cand a fost facuta in 2003 sau 2004, decat la trei tari din Uniunea Europeana. Noi acum vrem sa extindem la 12 tari din UE. Dar noi ne raportam la tarile la care avem elemente de pret care sunt recunoscute de producatori si importatori. Ce-ar spune domnul Vasile, sa-i aduc eu acuma, sa-i spun: domnule, in Italia pretul este atata ca asa am auzit eu, sau ca am fost eu la farmacie si am vazut ca cu atat se vand in farmacie si el mi-ar raspunde: da’ de unde stii tu asta, manca-te-ar tata?
Si atunci noi venim in fata dumnealor cu un catalog pentru 12 tari in care avem fundamentate preturile si in care dansul trebuie sa le recunoasca si sa spuna, da, aveti dreptate. Si ne aliniem la preturile a 12 tari unde avem date certe. Altfel, putem sa inventam, iar eu nu sunt adeptul inventiilor.
Rep: Domnule Vasile, v-as intreba daca e asa, in primul rand: sunt medicamente in Romania importate cu pret mai mare decat in Uniunea Europeana?
VV: In primul rand felicitari domnului ministru, se cunoaste ca este purtator de cuvant al unui partid, pentru ca se pricepe foarte bine la vorbe si la a creea confuzii…
EN: Am fost, nu mai sunt, din pacate…
VV:…aveti o scoala deja, o experienta. N-avem nici o legatura cu pretul CIP. Pretul CIP este al producatorului, este inregistrat si acceptat la Ministerul Sanatatii. Eu de acolo, de la pretul CIP sunt implicat. Pretul CIP care poate fi in dolari, in euro sau in franc elvetian, se transforma pe urma in RON cu adausul meu. Si atat, punct. Ce pret CIP, pret extern imi fixeaza ministerul, eu ala il inghit, ca asta este.
“Marile companii de medicamente au bani multi, stiu sa ne denigreze pe noi”
Rep: Totusi, domnule ministru, de ce in doi ani jumate, de cand sunteti ministru, nu ati mai recalculat preturile astea la medicamente, acolo unde ele erau mari?
EN: Vi se pare simplu sa calculati 5000 de preturi la medicamente pe 12 tari cu pretul cel mai mic? Faceti-o dvs. Lucreaza trei oameni de un an si jumatate ca sa ajunga la acest nivel de informatie. Ganditi-va ca pentru un pret din 12 tari trebuie sa ai cataloage, fiecare catalog sa fie recunoscut, acel catalog sa fie oficial, acel catalog sa fie tradus, introdus in baza de date si recalculat. Domnule Tapalaga, unii fac asa ceva de douazeci de ani, iar datoria mea este sa rezolv aceasta problema si o rezolv cu munca cinstita si corecta. Altceva n-am voie sa fac. Cine vinde, incearca sa-si protejeze profitul, incearca sa-si mentina cota de piata. Foarte multi dintre sefii de companii care distribuie medicamente sunt platiti la cresterea cotei de piata, scaderea preturilor inseamna micsorarea cotei, deci pierd din propriile buzunare. Mai e inca un lucru important, toate marile companii de medicamente au bani multi, stiu sa faca campanii, stiu sa ne denigreze pe noi, sa cumpere spatii publicitare…
Rep: Stiu sa cumpere si oficiali din minister?
EN: Nu, nu si nu ma intereseaza acest lucru pe mine personal. Eu stiu ca asa ceva nu se intampla, cel putin de cand sunt eu. Ce a fost inaintea mea nu stiu, si nu ma intereseaza.
Rep: Ar trebui sa va intereseze.
EN: Sa verifice organele de ancheta. Eu nu sunt organ de ancheta. Eu am atat de multe de facut in fiecare zi, incat nu ma apuc sa sap ce se intampla acum 10 ani sau acum 15 ani in Ministerul Sanatatii. Nu-i problema mea asta.
Rep: Ar trebui sa fie. Ca sa stiti daca mai aveti functionari corupti sau nu.
EN: Nu, eu raspund de mandatul meu de-acum incolo. Eu vorbesc de ce au facut altii, sa raspunda de ce au facut. Incerc sa fac reguli si proceduri pe care toti sa le respecte si sa nu se permita asemenea scurgeri de informatii, de bani, de ce vreti dvs, de acte de coruptie, cum vreti sa le numiti. Deci asta e datoria mea sa nu permit sa se intample asa ceva sub mandatul meu. Deci, una peste alta, e o lupta mare intre unii puternici, care misca lumea, care schimba guverne in alte tari, …
Rep: …producatorii de medicamente.
EN: Producatorii de medicamente, deci schimba guverne in alte tari, si noi niste amarati de demnitari trebuie sa ne luptam cu ei ca n-avem alta solutie.V-am dovedit ca de sapte luni n-am schimbat pretul la medicamente ca sa tin accesul oamenilor la aceste medicamente. Recunoasteti ca am dreptate, daca nu, dreptul dvs.
Rep: Dar n-ati schimbat si preturile la medicamente acolo unde stim ca ele sunt mai mari
EN: Da, asta am facut de un an si jumatate ca sa le recalculez. Si acum ii astept cu toate documentele pe masa, ca sa le arat: aici este reerva, aici este rezerva.aici este rezerva. Acest an, anul 2008, este anul in care facem si aceasta ultima bucla din sistemul de pre-turi cu medicamente in Romania.
Nicolaescu: credeti ca ii lasam sa isi faca de cap?
Rep: Va dezvalui un mic secret. Stiti de ce n-au venit reprezentantii importatorilor de medicamente in aceasta emisiune?
EN: Nici nu mi-ati spus ca i-ati invitat. Acum imi spuneti, la sfarsit.
Rep: S-au speriat.
EN: De dvs?
Rep: Nu
EN: De mine?
Rep: Da.
EN: Asta e bine.
Rep: Dar stiti de ce?
EN: Nu.
Rep: Unii mi-au spus ca a tabarat ministerul cu controale pe ei.
EN: E adevarat.
Rep: Da? Cum asa?
EN: Dvs credeti ca ii lasam sa isi faca de cap?
Rep: Dar, taman acuma cand ei au cerut cresterea preturilor la medicamente?
EN: Nu, dvs. nu mai stiti un lucru. Ca asta nu v-au spus-o. La mijlocul saptamanii, spre seara, am inceput sa primim telefoane, de la diversi oameni. Cetateni ne dau telefoane: “Stiti ca am fost la farmacia cutare si farmacistii ne-au spus ca nu mai au medicamente?” Oare e se intampla, m-am gandit. Spuneti-mi ce farmacie? “A, nu, ca sa nu faceti, sa nu dregeti”. Am primit cred ca vreo 15 telefoane toata dupa amiaza. A doua zi am luat colegii din minister, cu cei de la Casa de Sanatate si zic, fratilor, haideti in control, sa vedem ce se intampla in farmacii. Si am luat importatorii, distribuitorii si farmacistii. Si am constatat ca incepusera sa doseasca medicamentele, le aveau pe stoc, dar nu le puneau la vanzare. De ce? Ca se creeze o criza si o presiune pe Nicolaescu, era normal sa-i las asa? Nu. Si acuma si-au revenit si sunt in normal.
Rep: Poate fi interpretata si ca o miscare de forta din partea ministerului.
EN: Da, si statul trebuie sa intervina cu toata forta pe care o are ca sa introneze legea.
Rep: Ca sa nu mai ceara majorarea medicamentelor.
EN: N-ar nici o legatura una cu alta . Sa aplice legea, sa vanda medicamentele pe care le au pe stoc, pe care le-au aprovizionat, am constatat ca au facturi si in ultimele zile, s-au importat medicamente, s-au facut facturi, s-au dus in depozitele distribuitorilor, d’aia v-am spus ca nu e criza. Dar nu stiam ca aveti o asemenea informatie. Deci d’aia v-am spus ca nu e criza.
Rep: I-ati linistit
EN: Pentru ca eu stiu ce se intampla in sistem si noi verificam cu colegii nostri de la organele de control. Eu cred ca am linistit populatia. E lucrul cel mai important pentru mine.