Eurodeputatul Victor Negrescu anunță că a interpelat Comisia Europeană după dezastrul ecologic din Marea Neagră
Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European, anunță că a cerut Comisiei Europeane să ia măsuri pentru protejarea apelor teritoriale ale României şi Bulgariei, după dezastrul ecologic din Marea Neagră provocat de scufundarea a două petroliere rusești.
„Pentru unii, este un subiect minor, dar Marea Neagră este importantă pentru România. De aproape o lună, Marea Neagră se confruntă cu efectele devastatoare ale celui mai semnificativ dezastru ecologic din ultimii ani, cauzat de scufundarea a două petroliere ruseşti în strâmtoarea Kerch. Sute de păsări, zeci de delfini şi mii de vieţuitoare marine au murit, iar ecosistemul a fost contaminat cu substanţele ajunse în apă, printre care se numără mii de tone de M100, un produs sintetic foarte toxic”, a transmis eurodeputatul Victor Negrescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
În acest context, vicepreşedintele PE spune că a interpelat Comisia Europeană „şi am solicitat implementarea instrumentelor existente pentru a limita efectele acestui dezastru ecologic asupra apelor teritoriale ale României şi Bulgariei”.
De asemenea, Negrescu spune că a invitat instituţiile europene să sprijine statele membre din zona Mării Negre în vederea refacerii ecosistemelor marine, protejării biodiversităţii, evitării oricărui risc asupra populaţiei şi curăţării eventualelor plaje afectate.
Dezastru ecologic în Marea Neagră
Accidentul din zona strâmtorii Kerci, în urma căruia două nave încărcate cu produse petroliere au fost avariate, a avut loc în 15 decembrie 2024, după o furtună puternică în strâmtoarea Kerci.
Primul petrolier s-a rupt în două şi s-a scufundat, iar al doilea a eşuat pe ţărm. Cele două nave transportau în total circa 9.200 de tone de păcură, din care aproximativ 2.400 de tone s-au scurs în apă şi au contaminat ţărmul, mai întâi în regiunea Kranodar, iar apoi şi pe coasta peninsulei ucrainene Crimeea anexată de Rusia.
De la deversare, mii de angajaţi ai Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă şi voluntari au lucrat pentru a îndepărta tone de nisip şi pământ contaminat de pe ambele părţi ale strâmtorii Kerci.
Joi, președintele Vladimir Putin se declarase nemulţumit şi a spus că trebuie să se facă mai mult pentru a curăţa scurgerea de petrol din Marea Neagră, afirmând că eforturile de până acum par să fi fost insuficiente pentru a face faţă dezastrului ecologic.
„Din ceea ce văd şi din informaţiile pe care le primesc, ajung la concluzia că tot ceea ce se face pentru a minimiza pagubele nu este încă suficient”, le-a spus liderul de la Kremlin oficialilor din guvern.