Sari direct la conținut

Euroizarea – o greseala in momentul actual

Economia pe intelesul tuturor

Au aparut in presa articole despre propunerea FMI de a euroiza economiile estice.

Pentru Romania, aceasta opțiune este o greșeala in momentul de fata.

Euroizarea va presupune practic un consiliu monetar total, in care baza monetara in lei este inlocuita de o baza monetara in EURO, cel mai probabil proaspat tiparita de BCE, daca euroizarea se va face cu acordul lor.

Problema noastra e ca economia romaneasca nu este pregatita pentru o moneda atat de puternica. Economia romaneasca beneficiaza de pe urma unui leu slab, mai ales prin prisma exporturilor. Adoptand euro fara a fi pregatiti, pierdem avantajul competitiv al monedei slabe, iar exportatorii vor fi primii loviti prin venituri reale mai mici.

Baza monetara in EURO va fi mult mai putin susceptibila la inflatie, mai ales din cauza obsesiei corecte a Bancii Centrale Europene cu stabilitatea preturilor. Deoarece ineficienta nu se va manifesta prin inflatie, se va impune o devalorizare interna a preturilor si veniturilor.

Exemplul clasic este Spania; dobanda de referinta prea mica a BCE, gandita pentru a ajuta in special Germania, a dus la o bula a activelor in Spania.

Euroizarea economiilor estice mai are si un substrat: daca tarile din est nu-si vor mai devaloriza monedele, bancile cu expunere si cu risc valutar pe zona scapa partial de un risc.

Pe scurt: adoptarea EURO e necesara, dar trebuie pregatita. Adoptarea acum, dintr-o data, ar fi o lovitura grea pentru economie.

Citeste si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro