Sari direct la conținut

Europa este îngrijorată de un "nou val de migranţi" din Libia

HotNews.ro
Europa este îngrijorată de un "nou val de migranţi" din Libia

Conform datelor oferite de Naţiunile Unite, în atacurile forţelor lui Haftar, forţe ce urmăresc ocuparea capitalei Tripoli, din data de 4 aprilie şi până în prezent, o mie de civili şi-au pierdut viaţa, iar peste 5 mii de persoane au fost rănite, potrivit Turkiye Gazeta, citată de Rador.

Ca urmare a creşterii numărului civililor dispăruţi, în urma apelului lansat de Turcia şi Rusia, acordul de încetare a focului, care a intrat în vigoare la 12 ianuarie, a fost considerat „fragil” din cauza atitudinii ofensive a lui Haftar, iar la scurt timp armistiţiul a fost încălcat.

După plecarea de la masa negocierilor a generalului Haftar şi a declaraţiilor oficialilor subordonaţi lui Haftar că „acordul de încetare a focului şi-a pierdut valabilitatea şi războiul va continua”, există riscul ca viaţa civililor să fie pusă în pericol, ceea ce a generat teama apariţiei unui nou val de migranţi spre Europa prin Marea Mediterană.

„Ar trebui să fim pregătiţi pentru posibilele consecinţe”

În legătură cu posibilul val de migranţi din Libia către Europa, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Dana Spinanţ a precizat că pentru Bruxelles este prioritar să fie pregătit pentru posibilele consecinţe decât o reacţie după începerea acestui val de refugiaţi.

Spinanţ, care a atras atenţia că Uniunea Europeană lucrează asupra acestei opinii, că intenţionează să o finalizeze în curând şi că va repreznta baza unui „acord privind noul val” de refugiaţi, a adăugat: „Scopul nostru este să prezentăm o perspectivă care să soluţioneze toate problemele şi care să fie mai cuprinzătoare.”

„Din cauza confruntărilor 340 de mii de libieni şi-au părăsit casele”

Surse ale Naţiunilor Unite care au răspuns întrebărilor corespondentului AA au amintit că din luna aprilie a anului trecut confruntările s-au intensificat şi că „Din cauza confruntărilor 340 de mii de libieni şi-au părăsit casele. De asemenea, migranţii şi refugiaţii din centrele de migranţi şi din oraşe au fost afectaţi negativ.”

Naţiunile Unite au atras atenţia că situaţia din Libia se înrăutăţeşte cu fiecare zi ce trece şi au precizat că s-a înregistrat o scădere a numărului de persoane care pleacă din această ţară spre Europa.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a declarat că în primele două săptămâni ale acestui an cel puţin 953 de persoane, dintre care 136 femei şi 85 de copii au încercat să fugă din Libia cu ambarcaţiunile, dar au fost împiedicate de forţele de securitate.

S-a anunţat că majoritatea acestor persoane care a fost dusă într-un centru de supraveghere, fiind preluaţi de şalupele gărzii de coastă şi de o navă comercială, aflându-se acum în Tripoli. Refugiaţii respectivi au declarat că demersul lor de a fugi din Libia în Europa îşi are originea în confruntările din Tripoli şi din jurul capitalei.

Este nevoie de un nou coridor umanitar

Atrăgând atenţia că în Africa de Nord şi Libia confruntările produc efecte negative asupra migranţilor şi refugiaţilor, Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite a precizat că în anul 2019, 30 de mii de persoane au fost instruite pentru apărarea vieţii, iar 2 mii 400 de persoane au fost evacuate din Libia în siguranţă.

Pe de altă parte, organizaţiile internaţionale au avertizat că pentru a apăra de pericole mai mulţi refugiaţi libieni este nevoie de înfiinţarea de noi centre unde să fie găzduiţi, coridoare umanitare şi alte soluţii durabile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro