Sari direct la conținut

Europa vrea să dezvolte un tun electromagnetic

HotNews.ro
Lansatorul electromagnetic al armatei americane, in teste, Foto: Captura WSJ
Lansatorul electromagnetic al armatei americane, in teste, Foto: Captura WSJ

Europa a lansat un proiect de cercetare pentru dezvoltarea unui tun electromagnetic, care ar revoluționa artileria lansând la viteză mare și la mai multe sute de kilometri un proiectil fără praf de pușcă sau alt propulsor chimic, a anunțat joi consorțiul selecționat, citat de AFP.

„Acest proiect, prevăzut a dura doi ani, are ca obiectiv să demonstreze că acest tip de tun este în măsură să lanseze proiectile hiper-rapide cu precizie pe o distanță de mai multe sute de kilometri”, a afirmat într-un comunicat consorțiul Pilum, care a fost selecționat de Agenția Europeană de Apărare (AED).

Acest consorțiu este coordonat de Institutul franco-german de cercetări Saint-Louis, care efectuează studii de accelerație electromagnetică de 30 de ani.

Este vorba de grupurile Nexter, Naval Group (Franța), Diehl Defence (Germania), Explomet (Polonia), Icar (Italia) precum și institutul belgian de cercetări Von Karman, specializat în dinamica fluidelor și propulsie, alături de Erdyn Consultants.

Finanțarea, „pentru moment limitată”, se ridică la 1,5 milioane de euro.

Principiul unui tunului electromagnetic (sau „railgun”) este de a amplasa un proiectil între doi conductori prin care trece un puternic curent electric.

Un astfel de tun ar putea trage de mai departe (circa 200 kilometri) – ceea ce l-ar proteja de o eventuală ripostă inamică.

Un astfel de tun ar putea lansa proiectile cu viteză hipersonică, respectiv Mach 5 (peste 6.000 km/h), de cinci ori viteza sunetului.

Obiectivul este să dezvolte un prototip care să demonstreze viabilitatea conceptului la orizontul anului 2027.

Europenii nu sunt primii care se lansează în această cursă. Armata americană derulează cercetări privind tunurile electromagnetice din 2005 și a alocat în prezent zeci de milioane de dolari, fără a ajunge la un rezultat practic. Și China este suspectată că vrea să dezvolte o astfel de armă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro