Sari direct la conținut

Eurostat va creste gradul de utilizare "Big Data" cu informatii de la firme private si retele sociale

HotNews.ro
Eurostat va creste gradul de utilizare "Big Data" cu informatii de la firme private si retele sociale

Eurostat, oficiul de statistica al UE, si-a stabilit ca obiectiv pentru urmatorii ani sa profite tot mai mult de extinderea fenomenului „Big Data”, prin adaugarea de informatii de la firme private si retele sociale, respectand in acelasi timp confidentialitatea si cautand sa promovezi masuri ce pot imbunatati viata cetatenilor.

„In urmatorii cinci ani, ne vom concentra pe stabilirea unor acorduri cu parteneri privati precum firmele de recrutare sau companiile de telefonie mobila”, a declarat pentru Hotnews.ro directorul general adjunct al Eurostat, Mariana Kotzeva, care a participat la conferinta privind modernizarea statisticilor din Bucuresti, la sfarsitul saptamanii trecuta.

„Primul le-ar permite sa gaseasca abilitatile cele mai solicitate pe piata fortei de munca, iar al doilea ar oferi informatii cu privire la circulatia persoanelor in orase, in timp real”, continua Kotzeva.

Eurostat vrea sa faca un schimb de date cu acele companii care colecteaza o multime de informatii, denumite „Big Data”.

In timpul conferintei, care se organizeaza o data la doi ani, mai mult de o suta de experti de la Eurostat si Institutele Nationale de Statistica din 31 de tari au discutat initiative pentru a imbunatati informatiile disponibile pentru cetateni, intreprinderi si institutii.

Un exemplu al acestei colaborari este calcularea numarului de persoane care intra si ies dintr-un oras precum Roma, prin schimbul de informatii intre operatorii de statistici si companiile mobile din Italia, o initiativa-pilot care faciliteaza controlul si planifica traficul mai eficient.

Olandezii, intre timp, au prezentat proiectul lor cu privire la utilizarea senzorilor de trafic pentru a produce statistici cu cei care circula pe drumurile lor.

In prezent, toata aceasta cantitate imensa de informatii statistice produse in mare viteza de la mai multe tipuri de surse este inclusa in ceea ce specialistii numesc „revolutia din Big Data”.

„Prin aceasta modernizare a folosirii datelor se va economisi timp si bani, dar, de asemenea, se va imbunatati calitatatea statisticilor care o sa ne ajuta sa obtinem mai buna planificare”, spune Kotzeva.

In timpul conferintei, statisticienii au subliniat necesitatea unei mai bune coordonari nationale si internationale pentru a adopta solutii tehnologice.

„Industria statisticii oficiale concureaza cu companiile media si social media, cum ar fi Google sau IBM”, a declarat Emanuele Baldacci, director al informaticii si a metodologiei Eurostat.

„Oficiile de statistica ar trebui sa caute inspiratie in proiecte internationale in vederea modernizarii nationale si sa deschida utilizarea datelor neoficiale sau furnizate de catre cetateni si intreprinderi in social media”, a declarat Jose Cervera, director al DevStat, care a organizat conferinta.

Seful acestei companii de consultanta considera ca este esential sa se „schimbe mentalitatea statisticilor pentru actualizarea proceselor de productie statistica.”

“Ne aflăm într-un proces de imbunatatire a relatiei cu reprezentanţii din industriile importante şi cu partenerii care au abilitatea de a folosi surse administrative”, a explicat Tudorel Andrei, presedintele Institutului National de Statistica, care a adaugat ca folosirea surselor administrative pentru recensamantul viitor va fi foarte importanta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro