Sari direct la conținut

Evenimentul Zilei: Ce trebuie sa stiti despre grasimile din sange

Evenimentul Zilei

Daca a venit momentul sa va faceti analizele de sange, verificati grasimile din organism pe componente. Conteaza atat valorile colesterolului bun (cel care curata arterele), cat si cele ale colesterolului rau, care predispune la infarct. In cazul in care se dovedeste ca aveti „gene rele“ si riscati sa va imbolnaviti, tineti minte ca regimul alimentar echilibrat reduce cu pana la 60-70% riscul de boala cardiovasculara.

Cat de important este sa masurati colesterolul total?

Cu cat valorile colesterolului total sunt mai mari, cu atat mai rau pentru organism. Cand va testati grasimile din sange, este bine sa evaluati atat colesterolul rau (LDL), cat si colesterolul bun (HDL). Daca aveti in vedere doar colesterolul total, este posibil sa nu identificati corect riscul de boala cardiovasculara. Puteti sa aveti colesterolul total in limite normale, dar „grasimile rele“ sa aiba valori ridicate, si riscul de boala cardiaca sa fie mare.

„Daca veti face analize doar pentru colesterolul total, veti obtine valori orientative, ceea ce nu este rau. Totusi, ideal ar fi sa verificati colesterolul pe fractii“, explica medicul Luminita Iliuta, cardiolog la Institutul „C.C. Iliescu“, Fundeni. Atentia trebuie sa fie sporita, in conditiile in care colesterolul mare nu da simptome. „Sunt persoane care dezvolta sub piele chisturi de grasime, dar nu este o regula pentru identificarea colesterolului crescut“, adauga medicul Luminita Iliuta. Pentru tinerii care au cat de cat o dieta echilibrata si fac miscare, valorile normale ale colesterolului sunt sub 120. In cazul persoanelor trecute de 50 de ani, care au suferit si interventii cu stenturi (tuburi care dilata vasele de sange), grasimile din sange trebuie sa fie sub valoarea de 85.

Este mai importanta dieta decat istoricul de familie?

Genele sunt foarte importante cand vine vorba despre o afectiune. „Chiar daca regimul alimentar este unul echilibrat, riscati sa dezvoltati o boala cardiovasculara, in cazul in care mostenirea genetica este proasta. „Totusi, nu va obisnuiti sa dati vina pe gene. O dieta echilibrata, saraca in grasimi, bogata in fructe si legume, reduce cu pana la 60-70% riscul de boala cardiovasculara.

Evenimentul Zilei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro