Evenimentul Zilei: Idei false despre durerile de spate
Specialistii spun ca nu este suficient sa va odihniti, ca sa scapati de acestea. S-ar putea sa fie nevoie de exercitii de recuperare sau de operatie. Durerile de spate afecteaza aproximativ 80% dintre persoanele care traiesc in tari dezvoltate. Motivul principal este stilul de viata sedentar. Oamenii petrec mult timp la birou, in masina, se odihnesc prost, au o postura incorecta. Iata cateva idei gresite despre durerile de spate si ce puteti face pentru a scapa de probleme.
1. Doctorii stiu intotdeauna cauza durerilor
Fals: Potrivit Societatii Americane a Durerii si Colegiului American al Doctorilor, in mai mult de 85% dintre cazuri este greu de depistat motivul exact pentru care o persoana sufera de o durere de spate. Asa ca trebuie sa fiti rabdatori si sa va supuneti unor investigatii minutioase pentru evidentierea eventualelor cauze. „Daca la radiografie nu se descopera problema pe care o aveti, puteti incerca si un examen RMN, dar numai la recomandarea specialistului. Acesta vede si structurile moi, nu doar leziunile osoase“, explica medicul Corneliu Popescu, ortoped la Spitalul „Bagdasar – Arseni“, din Bucuresti.
2. Mai mult de jumatate din durerile de spate trec rapid
Fals: In general, durerile de spate sunt de scurta durata. Specialistii spun ca, in functie de specificul lor, 60% dintre ele dispar in mai putin de o saptamana, 90% trec in aproximativ sase saptamani, 95% in 12 saptamani si mai mult de 98% trec intr-un an. „Daca durerea este brusca si violenta, prezentati-va de urgenta la medic“, sugereaza ortopedul Corneliu Popescu. In cazul in care durerea este difuza si apare mai mult ca o jena, poate ca nu aveti neaparat nevoie de ajutorul specialistului, ci de un program regulat de exercitii. Totusi, sfatul este sa consultati medicul de familie nu mai tarziu de o saptamana de la aparitia durerilor.
3. Odihna este cel mai bun tratament
Fals: Pentru a scapa de durerile de spate este nevoie de exercitiu fizic. Miscarile ajuta lichidele si substantele nutritive sa ajunga in discurile din coloana vertebrala, ceea ce face ca, acolo unde exista probleme, celulele sa le repare. O zi sau doua de odihna prind bine, dar cand va simtiti pregatiti incepeti un program de exercitii care sa contina intinderi si alte miscari specifice afectiunilor spatelui. Plimbarile, pillates si yoga fac si ele bine celor care sufera de dureri de spate. Pentru a sti care sunt exercitiile cele mai potrivite pentru dv. puteti consulta un specialist in recuperare sau un instructor de la o sala de sport.