Sari direct la conținut

EvZ: Cum au ratat rusii gazul romanesc

Evenimentul Zilei

Octombrie 2003. Gigantul energetic rusesc Gazprom si compania austriaca OMV duc tratative secrete. Scopul: constituirea unui Consortiu, denumit Petrom Holding, care sa cumpere Petrom Romania. Compania romaneasca era atunci in plin proces de privatizare.

„Evenimentul zilei“ dezvaluie in exclusivitate continutul acestor negocieri, asa cum transpare din corespondenta dintre numarul unu al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, si unul dintre cei mai influenti manageri ai Rusiei, directorul general al Gazexport si membru al Comitetului de Management al Gazprom, Alexander Medvedev.

Corespondenta pe care o reproducem integral descrie care ar fi fost soarta Petrom in cazul in care „ar fi fost o privatizare de succes“. „Optiunea unu“ a rusilor era divizarea Petrom si preluarea totala a activitatii de gaze de catre Gazprom si Marco Group. Documentele pactului Ruttenstorfer- Medvedev confirma oficial: rusii vor sa controleze total rezervele de gaze ale Romaniei. Gazexport este compania care face exportul de gaze rusesti si este detinuta de colosul Gazprom.

Avocatii Gazprom la privatizarea Petrom au fost Catalin Predoiu, actualul ministru al justitiei, si Ioana Racoti, asociata sa. Directorul de comunicare al OMV Austria, Bettina Gneisz, a confirmat ca „OMV si Gazexport au luat in considerare o participare comuna la licitatie. Cu toate acestea, ideea nu a fost continuata, deoarece OMV s-a decis imediat sa liciteze pe cont propriu pentru Petrom“.

Gneisz nu a precizat motivele care au determinat OMV sa liciteze singur la Petrom, renuntand la intelegerea cu Gazprom. OMV a fost declarata castigatoare de catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), institutie subordonata atunci Ministerului Economiei si Comertului (MEC), condus de Dan Ioan Popescu.

Reprezentantii-cheie ai statului roman la privatizarea Petrom au fost functionarul public Dorinel Mucea, asistat de catre firma Credit Suisse First Boston, reprezentata si de consultantul bulgar Stamen Stantchev. Mucea si Stantchev sunt judecati, in prezent, pentru mai multe infractiuni grave (tradare, coruptie, spionaj) in alte dosare de privatizare. Nici contractul de privatizare al Petrom nu a scapat de controverse: mai multe clauze sunt net in defavoarea statului roman.

Integral in EvZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro