EvZ: Scade munca la negru
Valoarea muncii la negru in Romania a scazut la 30%-35% din PIB, de la peste 40% acum cinci ani. Principala explicatie: plecarea peste hotare a multor romani care munceau „fara acte“.
Peste jumatate de milion de romani muncesc ilegal in tara noastra, potrivit estimarilor reprezentantilor Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).
Studiile efectuate la nivelul Uniunii Europene arata ca in statele din sud-estul Europei munca la negru depaseste valoarea de 20% din PIB. In Romania acest procent ajunge chiar la 30-35% din PIB-ul tarii, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, ieri, in cadrul unei conferinte de presa. Totusi, acum cinci ani, economia neagra si gri depasea nivelul de 40% din PIB.
Procentul a scazut datorita plecarii la munca peste hotare a unei parti din forta de munca disponibila. Potrivit acestuia, fenomenul muncii la negru este larg raspandit in toate statele membre UE, in special in serviciile de menaj si in constructii. Principalele cauze pentru care angajatorii prefera sa riste amenzi usturatoare in loc sa angajeze muncitorii cu acte in regula sunt taxele foarte mari si birocratia excesiva. Iar de cele mai multe ori, in postura angajatului la negru sunt intalniti, cel mai frecvent, studentii, persoanele care desfasoara activitati independente, somerii si imigrantii.