Sari direct la conținut

EvZ: Superinternetul

Evenimentul Zilei

Initiata in jurul Organizatiei nuclear pentru cercetare nucleara (CERN), noua retea poate transmite date de 10.000 de ori mai rapid decat conexiunile broadband de astazi.

Internetul, asa cum il stim azi, este pe cale de a se transforma radical, creatorii sai reusind sa puna la punct o noua varianta, incomparabil mai rapida, in care DVD-uri intregi pot fi transferate in numai cateva secunde, scrie cotidianul britanic The Times. La viteze de aproximativ 10.000 de ori mai mari decat conexiunile broadband tipice, intreaga discografie a Rolling Stones, spre exemplu, poate fi expediata din Romania in Japonia in mai putin de doua secunde.

Cercetatorii de la CERN (Elvetia) spun ca noua retea confera viteza de transfer necesara transmiterii de imagini holografice, sa permita jocuri simultane intre sute de mii de persoane, sau sa ofere videotelefonie de inalta definitie la pretul unei convorbiri telefonice locale. David Britton, profesor de fizica la Universitatea Glasgow si unul dintre principalii autori ai proiectului de retea spune ca aceasta este de natura sa „revolutioneze” societatea.

„Cu o astfel de putere de calcul generatiile viitoare vor avea posibilitatea sa colaboreze si sa comunice in feluri in care oamenii mai in varsta nu si le pot macar imagina”, declara el.

Reteaua dezvoltata la CERN

Puterea retelei va deveni evidenta in aceasta vara, dupa punerea in functiune a acceleratorului LHC – cel mai mare si mai scump experiment stiintific din toate timpurile, care-si propune sa desluseasca inceputurile Universului. CERN a inceput sa dezvolte noua retea acum sapte ani, cand fizicienii si-au dat seama ca LHC va genera anual o cantitate de informatii echivalenta cu 56 de milioane de CD-uri.

Internetul „cel de toate zilele” ar fi practic paralizat de un astfel de volum. „Vechea” retea actuala a evoluat intr-un conglomerat de cabluri, calculatoare si echipamente de rutare, cea mai mare parte a infrastructurii sale fiind la origine destinata covorbirilor telefonice, nu transmisiei de date la viteze mari.

Integral in Evenimentul Zilei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro