Sari direct la conținut

EXCLUSIV Conflictul de la Posta: Cele mai recente trei propuneri de cresteri salariale pentru incetarea protestelor postasilor

HotNews.ro
Ultimele propuneri de crestere a salariilor postasilor, Foto: Hotnews
Ultimele propuneri de crestere a salariilor postasilor, Foto: Hotnews

Conducerea Postei a propus sindicalistilor trei noi variante de majorare a salariilor angajatilor, incepand cu 1 ianuarie 2017, in urma negocierilor care au avut loc vineri si sambata, variante care vor fi aduse la cunostinta sutelor de postasi aflati in greva, iar daca vor fi de acord se va semna un acord si protestul postasilor va inceta, a declarat sambata seara pentru HotNews.ro Matei Bratianu, presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali (SLPR).

„Conducerea Postei a avansat 3 propuneri:

  • 1. O crestere a veniturilor brute lunare cu 130 lei, prin majorarea cu 90 de lei a salariilor de baza pentru 23.870 de salariati, precum si a valorii tichetului de masa la 11 lei pe zi (fata de 9 lei cat este in prezent) pentru toti salariatii. Calculul este astfel: 2 lei x 20 zile = 40 lei + 90 lei = 130 de lei. Sumele sunt cu impozitari diferite. Salariul 16,5% contributii si 16% din ce ramane.Tichetele doar 16% impozit pe venit. Fara contributii.
  • 2. O crestere a veniturilor brute lunare cu 135 lei, prin majorarea cu 75 de lei a salariilor de baza pentru 23.870 de salariati, precum si a valorii tichetului de masa la 13 lei pe zi pentru toti salariatii.
  • 3. O crestere a veniturilor brute lunare cu 120 lei, prin majorarea cu 75 de lei a salariilor de baza pentru 25.340 de salariati, precum si a valorii tichetului de masa la 11 lei pe zi pentru toti salariatii.

Matei Bratianu

Matei Bratianu

Foto: Agerpres

Azi, maine si luni la prima ora 7.30 vor fi informati cei aflati in protest. Daca sunt de acord, semnam si renunta la protest. Maine (n.a duminica) incercam sa mai obtinem ceva la varianta 3 si sa semnam ca sa reinceapa activitatea.”, a precizat sambata seara pentru HotNews.ro Matei Bratianu, presedintele SLPR.

Intrebat cum a ramas cu numarul celor 300 de angajati care ar trebui concediati, varianta care a fost legata de cresterile salariale in toate propunerile anterioare facute de conducerea Postei, Bratianu a spus:

  • „Numarul ramane acelasi. In 2013 au plecat 21% din salariati: 22% din operativ,5% din functional(TESA). Numarul de 300 aduce la acelasi procent functionalul cu operativul.(pt ca a scazut cu 4000 numarul de salariati, au scazut veniturile, s-a diminuat numarul contractelor…Nu era normal sa ramana acelasi numar de functionari. Noi am solicitat sa plece „adusii” nenecesari. Cei 300 care ar fi trebuit si trebuie sa fie impingatorii de apa la vale’ adusi din 2009 de cei 5 directori generali la comenzi politice sau pe criterii de prietenie/gasca.„, a spus acesta.

HotNews.ro a insistat: Vor fi concediati sau nu 300 de angajati? Cu salarii compensatorii sau fara? Ar fi utile si detalii si argumente in ceea ce spuneti cu privire la cei 300 de angajati.

  • Este destul de dificil! Cand au venit, erau nenecesari! Poate ca unii s-au integrat. Altii nu. Oricum nu poate fi un criteriu. Nici profesional, nici legal. Nici nu ar fi bine sa dam drumul la o „revolutie culturala”. Corect ar fi un audit. Cat poate el fi de corect in Romania. Oricum asta nu se va intampla inainte de martie., a precizat presedintele SLPR.

HotNews.ro a obtinut si procesul verbal semnat de cele doua parti care confirma declaratiile lui Matei Bratianu (vezi imaginea atasata acestui articol).

Alexandru Petrescu, directorul Postei Romane

Alexandru Petrescu, directorul Postei Romane

Foto: Posta Romana

Pana sa obtina toate aceste informatii detaliate sustinute de documente, HotNews.ro a solicitat si lui Alexandru Petrescu, directorul general al Postei sa ofere detalii despre propunerile de majorari salariale transmise sambata sindicalistilor, iar raspunsul acestuia a fost:

  • „Cuantumul de crestere salariala legal permisa si incadrata in restrictiile disciplinei financiare este unul singur. Optiunile  de alocare difera  in functie de categorii distincte de lucratori postali. Inca analizam, alaturi de partenerul social, alocarea echitabila din punct de vedere social dar si din perspectiva incarcarii de atributii profesionale. Procesul de negociere deci continua”, a spus Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane.

Greva spontana declansata joi, 27 octombrie, in Posta Romana, care a dus la blocarea activitatii in sute de oficii postale din tara, ar putea avea consecinte grave pentru companie. Intr-o scrisoare obtinuta de HotNews.ro, Rares Stanciu, Director Executiv Operational in Posta Romana, subliniaza pe langa un minus de incasari zilnice de circa 4,5 milioane lei, riscul pierderii unor contracte cu Ministerul de Justitie, ANAF, RAPPS, Directia Pasapoarte, Avon si Bakker si incetarea contractului cu eMAG. Contactat de HotNews.ro, Alexandru Petrescu, directorul general al Postei, a precizat ca exista riscul ca acest parteneriat sa inceteze, dar ca momentan a fost suspendat temporar pe perioada protestelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro