Sari direct la conținut

Exclusiv FOTOGALERIE: Statuia originala a Modurei, realizata de sculptorul Baraschi, a fost regasita

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Statuia originala a Modurei, realizata de sculptorul Constantin Baraschi in 1939 pentru ansamblul statuar Fantana Modurei, a fost descoperita in cimitirul Bellu, dupa ce timp de aproape 50 de ani s-a crezut ca a fost distrusa. Modura, impreuna cu cele 20 de cariatide amplasate la intrarea in parcul Herastrau, au fost demolate de comunisti in anii 50 pentru a face loc statuii lui Stalin. Grupul statuar care se afla acum la intrarea in Herastrau este o reconstituire realizata de sculptorul Ionel Stoicescu, in anul 2006, pe baza fotografiilor de epoca si a unei cariatide originale gasite in cimitirul Bellu in 2006.

Statuia Modurei a fost descoperita in urma cu cateva zile de catre Dan Ghelase, Presedintele Asociatiei pentru promovarea artei si culturii traditionale si de arhitectul Lucian Mihaescu.

„Din 2006, de cand am cautat si gasit in cimitirul Bellu cariatida dupa care s-au facut mulajele cariatidelor din Herastrau, mi-am propus sa gasesc statuia Modurei. Lucian mi-a spus ca sunt mai multe minuni in cimitirul Bellu. Noi cautam mormantul familiei Grant si am dat peste Modura din intamplare. Lucian mi-a spus initial ca este o cariatida, dar cand am vazut-o a devenit clar ca este Modura. Mai ales ca are semnatura lui Baraschi pe soclu. Este o opera de arta superba. Ar trebui pusa la locul ei in parcul Herastrau”, ne-a povestit Dan Ghelase.

Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic din cadrul Primariei Capitalei inca nu a decis ce se va intampla cu statuia. „Deocamdata trebuie sa stabilim in proprietatea cui e statuia si dupa aceea, daca ne apartine, o vom pune intr-un spatiu public ca sa poata fi admirata de toata lumea. Nu cred ca o vom duce inapoi in Herastrau, in locul celei existente, deoarece aceasta din urma este in perfecta stare”, ne-a declarat Rodica Nimara, director Administratiei Monumentelor.

Fantana Modura

Ansamblul statuar Fantana Modura a fost realizat in 1939 de sculptorul Constantin Baraschi. Cele 20 de cariatide asezate de-o parte si de alta a aleii reprezinta taranci din Muscel si Mehedinti cu ulcioare pe cap. La capat se afla statuia Modura, o femeie despre care legenda spune ca i-a oferit apa lui Carol al II-lea atunci cand acesta a aterizat fortat in comuna Vadu Crisului, Bihor. Regele a emis si o moneda infatisand-o pe Modura.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro