Sari direct la conținut

​EXCLUSIV/UPDATE Peste 200 de asigurati asteapta despagubiri pentru locuintele avariate in urma celui mai mare cutremur din acest an, dar PAID ii cere Institutului pentru Fizica Pamantului sa estimeze daunele

HotNews.ro

Nici unul din cei peste 200 de romani cu locuintele asigurate obligatoriu care au cerut despagubiri in urma celui mai mare cutremur din acest an, de 5,7 pe scara Richter produs in 22 noiembrie, in regiunea Vrancea, nu a primit pana acum vreun ban. PAID, societatea care trebuie sa faca platile, spune ca despagubirile se vor achita dupa ce va primi un raport oficial din partea Institutului pentru Fizica Pamantului, care sa ateste data si intensitatea cutremurului in functie de regiune. Contactati de HotNews.ro, oficialii Institutului si-au aratat nemultumirea si ne-au transmis adresa PAID care cere Institutului sa estimeze nivelul daunelor, in conditiile in care acest lucru ar trebui facut de firmele de asigurari care au incheiat contractele respective.

In data de 2 decembrie, PAID – societatea care gestioneza si face platile in sistemul asigurarilor obligatorii pentru locuinte, a comunicat ca „250 persoane care au incheiat asigurarea obligatorie PAD au solicitat constatarea daunelor care ar fi putut fi produse de seismul din ziua de 22 noiembrie. Urmeaza ca mai multi inspectori ai companiilor terte care au incheiat politele sa constate si sa evalueze fiecare caz in parte. In acest moment, din numarul total al solicitarilor, au fost deschise 104 de dosare”.

HotNews.ro a incercat sa afle daca s-a platit vreun dosar de dauna pana acum si a adresat intrebari catre PAID. Raspunsurile societatii au venit miercuri, 9 decembrie.

Va prezentam mai jos atat intrebarile cat si rapunsurile:

1. Ce despagubiri ati platit pana acum asiguratilor care au reclamat daune in urma cutremurului?

2. Daca nu ati platit inca nimic, care sunt explicatiile?

Despagubirile ce urmeaza sa fie platite in urma cutremurului din data de 22 noiembrie vor fi acordate asiguratilor care au incheiat Polita de Asigurare impotriva Dezastrelor naturale (PAD) dupa ce PAID va primi un raport oficial din partea Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP). Acest raport atesta faptul ca la data respectiva a avut loc un cutremur. Mai mult, actul ofera informatii despre intensitatea seismului in functie de regiune.

Acest document este obligatoriu pentru inchiderea unui dosar de dauna, conform Legii 260/2008, care reglementeaza activitatea PAID.

Mai mult, asiguratii trebuie sa puna la dispozitia asiguratorului care instrumenteaza dauna un set de documente necesare finalizarii dosarului. In acest context, PAID nu a acordat, deocamdata, nici o despagubire in urma cutremurului din 22 noiembrie 2014.

3. In cat timp urmeaza sa platiti daunele?

Constatarile avariilor de catre inspectorii de dauna din teritoriu au fost deja realizate, iar dosarele au fost introduse in sistemul informatic al PAID. In acest moment, pentru acest eveniment sunt deschise 210 dosare. Despagubirile vor fi acordate in cel mai scurt timp posibil, insa doar dupa ce asiguratii vor trimite toate documentele solicitate societatilor de asigurari intermediare, iar acestea catre PAID.

4. Ati spus ca ati deschis 104 dosare de dauna. Care sunt asiguratorii care au deschis aceste dosare de dauna?

Numarul dosarelor deschise pentru acest eveniment a ajuns la 210, dintre care la Allianz Tiriacau fost deschise 52 dosare, Generali 32, Omniasig 30, Groupama 24, Astra 9, Carpatica 18, City Insurance 5, Credit Europe 9, Euroins 3, Garanta 7, Grawe 6 si Uniqa 15.

Contactati miercuri de HotNews.ro, oficialii Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) si-au exprimat nemultumirea fata de solicitarea facuta de PAID. Acestia ne-au pus la dispozitie adresa exacta facuta de PAID, in care solicita Institutului sa estimeze nivelul daunelor:

  • „- Conform datelor publicate pe site-ul Institutului, in data de 22.11.2014 a fost inregistrat un cutremur de pamant a carui intensitate macroseismica locala a variat intre III si V grade pe scara Mercalli. Raportat la intensitatea, durata, amplitudinea acestui cutremur, va rugam sa ne comunicati nivelul daunelor posibil a se produce, in conformitate cu STAS 3684-71, constructiilor din Romania.
  • – De asemenea, in conformmitate cu datele de specialitate detinute de institutia dvs. va rugam sa ne mentionati zonele/judetele/localitatile in care ar putea fi inregistrate pagube si nivelul estimat al acestor pagube/avarii, ca efect direct sau indirect al evenimentului inregistrat.
  • Mentionam faptul ca raspunsul dvs. ne este necesar in vederea stabilirii criteriilor ce vor sta la baza stabilirii dreptului la despagubire al asigurarilot PAID, cat si in cuantificarea pagubelor posibil a se produce locuintelor asigurate urmare a producerii unui cutremur cu intensitatea celui inregistrat in data de 22.11.2014″, se arata in adresa PAID transmisa catre Institut.

„Romanii nu fac asigurare cu Institutul de Fizica. La incheierea contractului firma trebuie sa vada cum e casa, iar dupa cutremur trebuie sa vina din nou sa constate care e situatia. Asta e procedura. Noi avem obligatia sa spunem magnitudinea cutremurului si cum s-a simtit in toata tara. Noi spunem datele de natura seismica. Evaluarea o fac firmele de asigurari nu noi”, a declarat pentru HotNews.ro Gheorghe Marmureanu, cercetator in cadrul Institutului si fost director general al acestui Institut.

  • Ramane de vazut cand va plati PAID despagubirile solicitate de romanii care si-au asigurat obligatoriu casele. HotNews.ro va reveni cu noutati imediat ce le va primi.
  • Gasiti atasata solicitarea facuta de PAID catre Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP).

UPDATE (Joi, 11 decembrie)Reprezentantii PAID au precizat pentru HotNews.ro ca nu este nevoie ca INFP sa estimeze daunele, ci numai sa confirme intensitatea seismului si sa delimiteze zonele calamitate. Acestia mai spun ca „este o neintelegere, pe care o vor regla printr-o adresa lamuritoare inaintata INFP”.

Redam mai jos explicatiile PAID:

  • “Pana in acest moment, PAID Romania a constatat avariile pentru toate solicitarile primite de la asigurati in urma seismului din 22 noiembrie. Constatarea si evaluarea pagubelor produse locuintelor s-a facut prin inspectorii constatatori ai companiilor de asigurari cu care PAID Romania colaboreaza.
  • Plata despagubirilor pentru dosarele de dauna se va efectua in momentrul in care acestea vor fi complete. Potrivit Normei numarul 7/2013, articolul 27, alin 2., pentru a se indeplini toate conditiile legale, este nevoie de o confirmare venita din parte INFP in acest caz, care sa confirme intensitatea seismului si sa delimiteze zonele calamitate.
  • Referitor la interpretarea potrivit careia PAID ar fi cerut INFP sa estimeze daunele produse de seism, mentionam ca este o neintelegere, pe care o vom regla printr-o adresa lamuritoare inaintata INFP. Depunem toate eforturile pentru a solutiona aceasta situatie, nascuta din interpretarea diferita a termenilor folositi. Dorinta noastra este de a incheia cat mai repede dosarele de dauna, astfel incat persoanele afectate sa poata beneficia cat mai repede de plata despagubirilor.”
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro