Sari direct la conținut

Exclusiv Varujan Vosganian, despre situatia tensionata din Valea Jiului: Am convenit cu primul-ministru ca minele Paroseni, Petrila si Uricani sa fie incluse in Complexul Energetic Hunedoara

HotNews.ro

Ministrul Economiei Varujan Vosganian si premierul Victor Ponta au gasit o solutie pentru rezolvarea situatiei tensionate create in urma blocarii in subteran a minerilor de la minele Petrila, Paroşeni si Uricani. „Am vorbit dimineata cu primul-ministru si am convenit ca miercuri, in sedinta de Guvern, sa discutam trecerea celor trei mine la Complexul Energetic Hunedoara”, a declarat pentru HotNews.ro Varujan Vosganian. Acesta a explicat ca exista o situatie de discriminare in conditiile in care carbunele de la cele trei mine care urmeaza sa fie inchise este cumparat la un pret mult mai mic decat de la minele considerate viabile. Minele viabile au fost preluate deja de CE Hunedoara, companie coordonata de ministrul delegat pentru Energie, in timp ce minele neviabile au ramas la Ministerul Economiei.

  • Un scurt istoric. In total exista 7 mine care faceau parte din Compania Nationala a Huilei. Guvernul a convenit inca din 2011 impreuna cu organismele internationale inchiderea minelor necompetitive din cadrul CNH. Astfel, minele Petrila, Paroseni si Uricani urmeaza sa fie inchise treptat pana in 2018, iar activele viabile, adica minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, sa fie incluse in Complexul Energetic Hunedoara. Dupa instalarea Guvernului Ponta II, au inceput discutiile legate de impartirea companiilor din subordinea Ministerului Economiei, in conditiile in care s-a infiintat Departamentul pentru Energie. Toate companiile energetice au trecut in coordonarea Departamentului pentru Energie, cu o exceptie: minele neviabile desprinse din CNH. Cele viabile au trecut la entitatea condusa de Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie. 

La scurt timp au aparut si problemele. In luna mai, o suta de mineri din schimbul II de la Mina Paroseni s-au blocat nemultumiti ca termocentralele nu mai preiau carbunele extras de la aceasta unitate miniera, din cauza lipsei comenzilor. Ortacii spuneau ca, de la inceputul lunii mai, termocentralele din judetul Hunedoara – Mintia si Paroseni (n.red. Complexul Energetic Oltenia) – nu mai preiau cantitatea de carbune extrasa, iar la unitatea miniera nu mai este loc pentru stocarea acesteia. Au iesit la suprafata dupa ce au primit asigurari de la Ministerul Energiei ca va fi preluata cantitatea de carbune extrasa de la unitatile miniere din Societatea Nationala de Inchideri Mine din Valea Jiului (SNIMVJ).

Situatia nu s-a rezolvat in conditiile in care, doua luni mai tarziu, minerii au recurs la aceeasi metoda de protest.

Aproximativ 200 de mineri din schimbul unu de la Mina Paroseni, sucursala a Societatii Nationale Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), au refuzat, joi, 18 iulie, dupa terminarea programului de lucru, sa iasa din subteran, nemultumiti ca reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu le preiau carbunele. Totodata, protestului s-au alaturat si mineri de la minele Petrila si Uricani, numarul total al ortacilor blocati ajungand la circa 550, din care peste 300 la Paroseni. De asemenea, minerii din schimbul trei de la Mina Paroseni au anuntat ca intentioneaza si ei sa se blocheze in subteran.

În urma blocării în subteran a minerilor de la minele Petrila, Paroşeni si Uricani, o delegaţie a Ministerului Economiei, formată din secretatul de stat Bogdan Nicolae Badea şi directorul Direcţiei Generale Resurse Minerale, Sorin Găman, s-a deplasat, in cursul nopţii de 18 spre 19 iulie, la Petroşani pentru dezamorsarea situaţiei, respectiv pentru a media negocierea contractului cu reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH), informeaza Ministerul Economiei.

In cursul dimineţii de 19 iulie a fost adresata invitaţia către conducerea CEH de a participa la negocierea contractului de livrare, împreuna cu conducerea Societatii Nationale Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ).

Invitaţia iniţiala a fost refuzata de reprezentanţii Complexul Energetic Hunedoara, motiv pentru care s-a luat legătura cu dl. prefect Sorin Vasilescu, convenindu-se cu acesta ca medierea între reprezentanţii celor 2 companii implicate SNIMVJ si CEH să aibă loc la sediul prefecturii, începând cu ora 10:00, mai precizeaza Ministerul Economiei.

Societatea Nationala Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) are in componenta trei unitati miniere – Petrila, Paroseni si Uricani, huila extrasa de la aceste mine avand un singur cumparator – Complexul Energetic Hunedoara.

Reprezentantii CEH afirma ca nu pot prelua carbune din Valea Jiului fiindca depozitele de la termocentralele Mintia si Paroseni sunt pline, iar energia electrica produsa de complex nu se vinde in aceasta perioada a anului, fiind scumpa.

La sfarsitul anului 2012, Termocentrala Mintia, parte a CEH, a facut un import de 455.000 de tone de carbune despre care un audit, solicitat de directorul complexului, Daniel Andronache, releva ca nu era oportun.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro