Sari direct la conținut

Executivul a aprobat Programul privind constructia de locuinte cu chirie

HotNews.ro

Guvernul a aprobat miercuri programul privind constructia de locuinte cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat. „Este un proiect pilot derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, prin ANL. Programul se va realiza prin incheierea de contracte de concesiune de lucrari publice si are scopul de a permite accesul la o locuinta a persoanelor care nu au suficiente resurse pentru a o achizitiona de pe piata libera”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Acesta a precizat ca terenurile destinate acestor constructii apartin domeniului public al statului si vor fi transferate pe durata utilizarii cladirilor.

Finantarea proiectarii, constructiei si exploatarii locuintelor se asigura de catre investitorii privati din surse proprii sau atrase, in timp ce Agentia Nationala pentru Locuinte va finanta structurarea economica, tehnica si juridica a proiectelor, inclusiv elaborarea studiilor de fundamentare a deciziei de concesionare si a documentatiilor de atribuire a contractelor necesare implementarii Programului, din surse de la bugetul de stat.

  • Investitorii privati vor primi in contrapartida locuintelor realizate, o cota-parte din chiriile incasate, insotita de plata unor plati unitare periodice, ce urmeaza a fi rambursate, de catre Agentia Nationala pentru Locuinte din surse de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Lucrarile de viabilizare si dotarile tehnico-edilitare se vor asigura de catre autoritatile publice locale si/sau de catre investitori, in conformitate cu contractele incheiate de ANL cu unitatile administrativ-teritoriale si/sau investitorii privati, modalitatea de realizare a acestora fiind analizata pentru fiecare proiect in parte. Astfel, lucrarile de viabilizare si tehnico-edilitare din exteriorul perimetrului destinat locuintelor se vor realiza de catre autoritatile publice locale, finantarea fiind asigurata din surse de la bugetul de stat si/sau bugetul local. Cu privire la lucrarile de viabilizare si tehnico-edilitare din interiorul perimetrului destinat locuintelor, acestea se pot realiza fie de catre autoritatea publica locala, in masura in care se pot aloca fonduri in acest sens, fie de catre investitorul privat in cadrul contractului de concesiune.

Pentru asigurarea rentabilitatii proiectului, se prevede ca Agentia Nationala pentru Locuinte va initia procedura de atribuire a contractului de concesiune numai dupa inceperea lucrarilor de viabilizare si tehnico-edilitare pana la limita perimetrului destinat constructiei de locuinte.

Investitorul privat este cel care, pe langa asumarea constructiei, va administra locuintele construite, colectand chiriile si cheltuielile de intretinere. La incetarea contractului de concesiune, activele realizate in cadrul Programului raman in domeniul public al statului si administrarea ANL.

ANL va constitui o baza de date care va centraliza toate solicitarile pentru realizarea de locuinte prin Program, formulate de autoritatile publice locale si/sau centrale, precum si datele privind terenurile disponibile si/sau constructiile nefinalizate in diverse stadii de executie aflate in proprietatea acestora, inclusiv situatia retelelor de utilitati si a dotarilor tehnico-edilitare necesare asigurarii conditiilor de locuit.

  • Consiliile locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti si Consiliul General al Municipiului Bucuresti stabilesc masurile necesare pentru luarea in evidenta si analiza solicitarilor de locuinte si dau publicitatii locul de primire a solicitarilor si actele justificative necesare. Cererile privind repartizarea de locuinte realizate prin Program se analizeaza de comisii constituite in acest scop.

Solicitantul unei astfel de locuinte, precum si ceilalti membrii ai familiei acestuia – sot/sotie, copii si/sau alte persoane aflate in intretinerea acestuia, nu trebuie sa detina o alta locuinta in proprietate exclusiva si/sau sa nu fie beneficiarul unei alte locuinte cu chirie, proprietate de stat sau proprietate a unitatii administrativ-teritoriale, in localitatea in care a solicitat locuinta. Titularul cererii de locuinta trebuie sa aiba contract de munca, cu o vechime minima neintrerupta de cel putin un an. De asemenea, venitul mediu pe membru de familie al titularului cererii de locuinta trebuie sa fie de cel putin 50% din salariul mediu brut pe economie, dar nu mai mare de 100% din salariul mediu brut pe economie. De asemenea, exista o serie de criterii de ierarhizare cu un punctaj aferent.

Cuantumul chiriei nu poate fi mai mare decat o treime din salariul mediu net pe economie, dar nu mai mic decat valoarea stabilita de amortizarea locuintei pe perioada normata de viata. Sumele incasate din chirii se vor distribui conform prevederilor legale, astfel: 50% din cuantum se constituie venit la bugetul de stat, 30% din cuantum revine investitorului privat si 20% din cuantum revine ANL.

Guvernul a decis sa transmita EUROSTAT contractul cadru pe baza caruia se incheie contractul cu investitorul privat pentru a se face analiza de impact asupra bugetului. „Asteptam rezultatul analizei si atunci vedem in ce masura proiectul are sustenabilitate si poate merge mai departe”, a precizat Dan Suciu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro