Sari direct la conținut

Expert despre notificările SAF-T: Am greșit, mă penalizezi. Când tu, ANAF, greșești: „Mulțumim, ne iertați!”. Nu se poate așa ceva

HotNews.ro
Expert despre notificările SAF-T: Am greșit, mă penalizezi. Când tu, ANAF, greșești: „Mulțumim, ne iertați!”. Nu se poate așa ceva

Multe dintre cele 15.000 de notificări SAF-T trimise de ANAF au fost greșite, lucru spus de mulți specialiști în ultima săptămână.

În aceste condiții, HotNews.ro l-a întrebat pe Robert Șova, vicepreședintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) dacă ANAF este pregătită de SAF-T, mai ales că din 2025 va fi aplicat și de micii antreprenori.

“Teoretic, ANAF ar fi trebuit să fie pregătită pentru SAF-T, pentru că acest sistem de raportare peste trei luni va intra în funcțiune pentru toată lumea. Dacă ANAF nu e pregătită pentru SAF-T, avem o mare problemă și atunci poate că se impune o prorogare a termenului. Tot răul spre bine. Este evident că acum s-au făcut demersuri în a verifica, în a vedea unde sunt problemele”, a afirmat Șova.

Potrivit acestuia, și face ANAF instrumentele de verificare, mai apar și erori.

“Te mai trezești cu 15.000 de notificări care, o parte dintre ele, sunt nejustificate. Ok, facem un efort cu toții să învățăm împreună, dar nu cu atitudinea asta. Adică eu am greșit, mă penalizezi! Tu ai greșit. Mulțumim, ne iertați! Păi nu se poate așa”, spune el.

Este de părere că schimbarea de mentalitate la nivelul celor care creionează legile la nivelul Ministerului de Finanțe este important.

“Eu nu vorbesc aici de profesionalism. Probabil că dânșii sunt profesioniști, dar nimeni nu deține adevărul absolut și orice lucru bun îl faci în echipă. Echipă înseamnă să ai și la tine experți, dar să te consulți și cu profesioniști. De-aia există o profesie, există profesioniști, asta fac oamenii, asta au învățat. Zi de zi se lovesc de problemele reale, nu cele teoretice sau cele pe care mă gândesc eu că ar putea să apară”, afirmă Șova.

La o firmă mare, poate nu contează că și-a pierdut 3 ore contabilul să verifice notificarea ANAF. La o firmă mică, el poate factura acele ore în plus

„Mecanismele astea trebuiesc create astfel încât contribuabilii să nu simtă o povară. Orice sarcină suplimentară, înseamnă cost suplimentar. Orice cost suplimentar înseamnă pierdere de competitivitate”, a explicat reprezentantul CECCAR.

În condițiile în care trăim într-o economie globală, în care competitivitatea este pe primul loc, spune el, nu poți să vii cu astfel de măsuri care afectează în primul rând pe cei care nu au suficiente resurse.

„Poate că la o firmă mare că și-a pierdut contabilul 3 ore să verifice lucrul ăsta nu contează, dar la o firmă mică contează? Ai facturat 5 ore în plus? Pentru el contează că asta este situația. Trebuie să gândim și cum spune politica europeană: întâi la scară mică. Deci când faci legile, te gândești întâi care este impactul la cei mici, că cei mari se adaptează și au resurse. Acolo e problema”, spune el.

Membrii CECCAR au fost instruiți de circa 2 ani pe SAF-T, conform declarațiilor sale.

„Deja, teoretic, dacă vorbim de profesioni, membrii CECCAR știu să lucreze cu asta, dar în piață sunt și alte tipuri de contabili. Mulți n-au au calificarea obținută la CECCAR. Acum fiecare antreprenor își asumă răspunderea. Vrei să lucrezi cu un astfel de contabil? E alegerea ta și îți asumi”, spune el.

Reprezentantul CECCAR a mai afirmat că șa ultima întâlnire pe care am avut-o cu Marcel Boloș (ministrul Finanțelor) l-a rugat ca după analiza datelor SAF-T să pună la dispoziție o listă de probleme identificate, pentru că acum, din toamnă, se va face un nou curs de SAF-T.

„Ne-a promis că ne ajută chiar și cu persoane de la ANAF care se ocupă de SAF-T, pentru că până la urmă ideea este să încercăm să ne pregătim și să să facem tot ce putem noi să facem ca lucrurile să funcționeze”, a spus el.

Vezi și:

Problema SAF-T: ANAF mi-a cerut notificarea pe care tot ei mi-au trimis-o în SPV. „E de noaptea minții!”

ANAF a informat peste 15.000 de firme că fișierul SAF-T nu a fost depus ori este incorect / Consultant fiscal: Am primit trei notificări, dar de ce am recipisele valide?

INTERVIURILE HotNews.ro