Sari direct la conținut

ANAF a informat peste 15.000 de firme că fișierul SAF-T nu a fost depus ori este incorect / Consultant fiscal: Am primit trei notificări, dar de ce am recipisele valide?

HotNews.ro
ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

ANAF a transmis notificări către firmele care nu au depus D406 – Fișierul standard de control fiscal (SAF-T), ori au fost incorecte. În cursul zilei de marți (20 august) au fost trimise 15.023 notificări.

Experții în fiscalitate și contabilii se plâng pe grupuri că notificările sunt greșite.

„Eu am primit vreo 3, dar nici nu au spus ce nu e bine. Unora văd ca le-au atașat ceva fișier și le zice ce nu-i bine. La mine… nimic, doar notificare. Dacă nu erau bune, de ce am recipisa validă? Nu trebuia să-mi zică atunci că nu e ok?”, a declarat Cornel Grama, consultant fiscal, pentru HotNews.ro.

Fiscul spune că notificările au fost transmise „către contribuabilii unde s-au constatat inadvertențe la nivelul datelor cuprind și rapoarte detaliate ale tranzacțiilor neconforme, anexate la documentul PDF transmis (pentru accesarea acestora se verifică anexele din aplicația cu care se vizualizează PDF-ul primit)”.

Fișierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) este un fișier în format electronic, standardizat internațional pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la contribuabili către autoritățile fiscale. SAF-T este un standard internațional pentru schimbul electronic de date contabile între societăți/organizații și autoritățile fiscale.

Fiscul reamintește că acest standard a fost conceput de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) în 2005, iar de atunci a suferit o serie de perfecționări, versiunea cea mai recentă fiind OECD SAF-T 2.0.

Conform sursei citate, rolul său este de a simplifica relația contribuabililor cu ANAF, întrucât ANAF ar putea face unele verificări electronic, fără să mai fie nevoie să efectueze inspecții fiscale pe teren.

Raportarea SAF-T se implementează în etape, fiind obligatorie pentru contribuabilii mari începând cu 2022, din 2023 pentru contribuabili mijlocii, respectiv din 2025 pentru contribuabilii mici.

Nedepunerea la termenele prevăzute de lege a Declarației informative D406 sau depunerea incorectă ori incompletă atrage contravenții, în conformitate cu prevederile art. 337 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, după cum urmează:

– amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul nedepunerii acestei declarații în termenele legale;

– amendă de la 500 lei la 1.500 lei în cazul depunerii de declarații incorecte or incomplete.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro