Experti in energie: Fenomenul global al energiei trebuie regandit. Este o lume noua, adusa de industria gazelor de sist
Vechile moduri de a ne raporta la energie nu mai sunt valabile, este nevoie de redefini fenomenul la nivel global, de la o lume cu surse finite la una cu surplus, a afirmat saptamana trecuta seful NGP Energy Capital Management in cadrul unui summit pe energie de la Rice University, potrivit Fuel Fix.
Schimbarile vor fi profunde, sustine Ken Hers. Producatorii – natiunile producatoare, precum si companii individuale – un vor mai detine toata puterea. Potrivit lui Ralph Eads, directorul diviziei de investitii in energie la Jeffries & Co., a prezis ca importurile din Orientul Mijlociu s-ar putea incheia pana in 2020.
Schimbarea principala a avut loc in zona gazelor naturale. Eads a prezis si cresterea gazelor naturale pe psot de carburant, desi va dura.
Hersh estimeaza ca SUA are rezerve de gaze naturale pentru 100 de ani. La acestea se adauga resurse din America de Nord si de Sud: „dintr-o data, exista gaze de sist peste tot”.
Producatorii low-cost vor castiga. Hersh sustine ca Gazprom va invata acest lucru pe pielea sa, mai multe state europene evitand sa faca afaceri cu rusii din moment ce noi surse se gasesc peste tot. „Este o lume noua, adusa de industria gazelor de sist din SUA”, spune el.
Preturile energiei in Europa au crescut in ultimii 7 ani cu 27%, in timp ce SUA si Canada preturile sunt stabile. Datorita „revolutiei gazelor de sist”, trendul va fi mentinut in viitor, potrivit unui articol scris de vice-presedintele CE Antonio Tajani si de comisarul european pe energie Gunther Oettinger, citat de Naturalgaseurope.com. In prezent, nu putem pur si simplu sa repetam revolutia gazelor de sist din SUA in Europa, dar trebuie sa adoptam o atitudine deschisa catre aceasta resursa.